Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı, Türk mobilyasının bilhassa son 20 yılda dünya genelinde ciddi rağbet gördüğüne dikkat çekerek sektörün ihracat hedeflerini paylaştı.

"DÜNYANIN GÖZÜ TÜRKİYE'YE ÇEVRİLDİ"

Sektörün gün geçtikçe ivme kazandığını, 500 bin dolardan 5 milyar dolara yaklaşan ihracat başarısına ulaştığını kaydeden Balcı, Türk mobilyasının tasarımı ve Ar-Ge'sinin gelişmesinden ötürü dünyanın gözünün Türkiye'ye çevrildiğini ifade etti.

Türkiye'nin geçen haftalarda Avrupa'nın en büyük etkinliği olan IIFF 2022 İstanbul Mobilya Fuarı'nda ev sahibi olduğunu anımsatan Balcı, fuarda 3 milyar dolarlık iş bağlantısının temelinin atıldığını vurguladı. Yabancı alım heyetlerinin ilgisinin bir hayli yüksek olduğunu aktaran Balcı, yurt içinde yeni bayilik görüşmelerinin yapıldığını, fuarın uzun bir aranın ardından sektörün coşkulu buluşmasına sahne olduğunu söyledi.

"6 MİLYAR DOLARLIK DIŞ SATIM HEDEFLİYORUZ"

MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Balcı, Ocak 2022'de Ocak 2021'e kıyasla yüzde 14 artışla 325,5 milyon dolarlık mobilya dış satımı gerçekleştiğini dile getirerek, rakamların sektöre umut verdiğini kaydetti.

Balcı, "Bu rakamlara bakarak 2022 yılını 6 milyar dolarlık ihracatla kapatmayı hedefliyoruz. Dünyanın her köşesine ürün gönderiyoruz. Pandemiyle başlayan süreçte Çin'deki durum Türkiye'ye avantaj sağladı. Pandemi belki birçok sektöre zarar verdi ama ülkemizi bu alanda avantajlı konuma getirdi." dedi.

"EN ÇOK ARTTIĞI ÜLKE KATAR OLDU"

Balcı son olarak, "Mobilya sektörü geçen ay en çok ABD, Almanya, İngiltere, Irak ve Libya'ya ihracat yaparken, sektörün ihracatını en çok artırdığı ülke yüzde 90 ile Katar oldu. Bu dönemde en çok çocuklar için karyola ve beşikler, oturmaya mahsus mobilyalar, yemek ve oturma odaları için ahşap mobilyalar, metal mobilyalar, yatak haline getirilebilen oturmaya mahsus mobilya ihraç edildi." ifadelerini kullandı. (AA)

KÜRESEL OTOMOTİV ZİNCİRİNİN OTOMASYON İHTİYACI KÜRESEL OTOMOTİV ZİNCİRİNİN OTOMASYON İHTİYACI