OTD Bilişim’den Eray Atlas, kullanıcıların işlerini daha da kolaylaştıracak yenilikleri ile Runecast 5.0.2.0 ile VMware ürünlerini anlattı.

Runecast sayfamıza giriş yaptığımızda görsel olarak yenilenen bir dashboard karşımıza gelecektir. Bu arada bu sürüm ile gelen Vulnerabilities Detected ve yenilenen HW Incompatible Hosts anlatacağım.


VULNERABILITIES DETECTED

VMware Security 'de yayınlanan açıkları VMware CVE olarak ele almaktadır. Haftada VMware birden fazla güvenlik açığı yayınlamaktadır. Bunları takip etmek, ortamımızda bulunan ESXi hostumuzun hangisinde bu güvenlik açığı olduğunu tespit etmek bizler için çok zor bir durumdur. Runecast sayesinde bunları kolayca tespit edebilirsiniz.
Vulnerabilities Detected menüsüne tıklayıp giriş yapalım.


 
Giriş yaptıktan sonra analiz sonucunda karşımıza  ortamınızın durumuna göre bizlere güvenlik açıklarını gösterecektir. Burada önem derecesine göre sıralama listesi , sorun başlıkları ve CVE kodlarını bizlere sunacaktır. Yine bu raporu*.pdf veya *.csv olarak çıktı alabilir, ister iseniz mail olarak ta tanımladığınız adrese gönderebilirsiniz.


 
CVEs bölümünden tüm güvenlik açığı kod numaralarını da görebilirsiniz.


Critical bir güvenlik açığını tıkladığımızda burada bizlere CVEs kodu, güvenlik açığının çıkış tarihi, ID'si ve en önemlisi Reference kodunu bizlerle paylaşmaktadır.


 

Burada bu çıkan güvenlik açığının hangi ESXi sunucumuzda olduğunu görmek için Findings bölümünü tıklamamız yeterli olacaktır.


 

Note kısmına ise "örnek not" düşebilir veya "ignore" bölümünden göz ardı edebilirsiniz.

HW INCOMPATIBLE HOSTS

Bu bölümde ise donanım uyumsuzluklarını göstermektedir. Ortamınızı vCenter 7.0 U2’e upgrade etmek istiyorsunuz, bunun için mevcut esxi sunucularınız tek tek donanım ve driver uyumluluklarına saatlerce, günlerce tespit etmeniz gerekiyor. İşte bunun kolay yolu, Runecast yazılımını ortamınıza kurulumunu yaptıktan sonra, mevcut ortamınızı analiz edip, ortamınız 7.0 U2’ye uyumlu olup olmadığını gösterecektir.


 
Gelen listenin tümünde HW Compatibility kısmında üst menüde iki seçenek gözükmektedir. Only hosts with issues seçtiğimizde bize sorunlu olan ESXi fiziksel sunucularımızın listesini getirmiş olacaktır.



Sorun ile alakalı ESXi fiziksel sunucumuzu tıkladığımızda karşımıza (!) işareti olan fiziksel sunucuların detayını görebilmiş olacağız.


 
Runecast VMware Analyzer için Türkiye Distribütörü OTD Bilişim Satış Ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.