Türkiye’de 15 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren Renishaw, üç boyutlu koordinat ölçme tezgahları ve CNC takım tezgahları prob/kontrol sistemleri ve yazılımları, tezgah kalibrasyon sistemleri, optik, manyetik ve lazer enkoder’lar, üç boyutlu metal katmanlı imalat makinaları, medikal cihazlar ve raman spektrometreleri satışı ve teknik desteğinin verilmesine odaklanıyor. Müşterilerine sadece ekipman değil, en uygun maliyetle üretim yapacakları süreçleri içeren bilgiyi de kazandırdıklarını söyleyen Renishaw Türkiye Genel Müdürü Sinan Fidanlıgül sorularımızı yanıtladı.

MARKANIZIRAKİPLERİNDEN AYIRAN, FARK YARATAN ÜRÜN GRUPLARI VE HİZMETLERİNİZ NELERDİR?

Yenilikçi ürünler üretmek Renishaw’ı farklı kılan en temel özelliğidir. Renishaw’ın tüm ürünleri müşterilerine sıra dışı teknolojiler ve çözümler sunar. İlk temasla tetiklemeli probun mucidi olan firmamız kurulduğu günden bu yana yoğun Ar-Ge çalışmaları neticesinde yüzlerce yeni ürünü üreticilerin kullanımına sunabilmiştir.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ VE HASSAS PARÇA İŞLEME ALANINDA NE TÜR TALEPLER ALIYORSUNUZ?

Talaşlı imalat sektörü yıllar içinde genel parça imalatından katma değeri yüksek kıymetli parçaların üretimine yönelmiş ve dünyada tercih edilen üretici ülkelerden birisi konumuna gelebilmiştir. Nitelikli nihai veya yarı mamul üretiminde başarı uygun teknolojiyi kullanarak sağlanabilir. Bunun için uygun ekipman ve yeterli teknik bilgi gerekmektedir. Renishaw sadece otomotivle kısıtlı olmamak üzere tüm parça imalat sektörlerinde üretilen parçaların üretim esnasında kontrolü ve üretim sonunda doğrulamasını yapacak ürünler ve teknolojileri kullanıcıların hizmetine sunuyor. Ürün gamımız müşterilere komple çözüm sunabilecek genişliktedir.

ÜÇ BOYUTLU YAZICILARIN KULLANIMI NASIL VE HANGİ ALANLARDA YAYGINLAŞMIŞ DURUMDA?

Türkiye’de daha çok havacılık ve savunma sanayi, otomotiv, kalıp, prototip üretimi ve dişçilik/medikal implant sektörleri bu teknolojiyi takip ediyor. Üç boyutlu yazıcılar geleceğin teknolojisi olarak imalat sanayinde dikkatle takip ediliyor. Bugün üretim maliyetinin yüksek olması sebebiyle az adetli karmaşık yüksek teknoloji barındıran parçaların üretiminde tercih ediliyor. Ancak gelecek projeksiyonumuz imalat sektörünün bu makinalara kayacağı yönündedir.Renishaw üretim teknolojilerine çok hâkim bir metal eklemeli üretim tezgahları üreticisi olarak rakiplerinden ayrılıyor. Müşterilerimize ürün değil çözüm ve teknoloji transferi hizmeti teklif edebiliyoruz.

HASSAS ÖLÇÜM VE PROSES KONTROLÜ ÇÖZÜMLERİNİZİ DAHA YAKINDAN TANIYABİLİR MİYİZ?

İmalatta üretim süreçlerinin yönetimi sadece hassas parçalarla sınırlı değildir. Bir parçayı üretebilmek için uygun özelliklere sahip, üretilecek yarımamul, makina, fikstür, takım ve el aletleri, kalite kontrol cihazları, yazılımlar, çalışma ortamı vs. gibi birçok öğe gerekiyor. Renishaw; makinanın, fikstürün, takımın üretim uygunluğunun kontrolü ve hazırlanması, üretim esnasında ara operasyonların ve makina/takım kontrolü, üretim sonunda üretim parçasının mastar kontrolü ve nihai kalite kontrol onayının verilmesine kadar yarımamul, makina, fikstür, takım, aparat, mastar kontrollerini yapan cihazları ve ilgili yazılımları kullanıcıların hizmetine sunar. Müşterilerimize sadece ekipman değil, en uygun maliyetle üretim yapacakları süreçleri içeren bilgiyi kazandırmaktayız. Birçok müşterimiz günler süren üretimlerini saatlere düşürecek iyileştirmeleri çok düşük maliyetlerle sağlayabilmişlerdir.