Enjeksiyon kalıplama üretimi için personel bulmakta zorluk yaşayan Dynamic Group, Universal Robots’un insanla iş birliğine dayalı cobot’ları ile mevcut iş gücünden en iyi şekilde faydalandı. Dynamic Group’taki iş süreçleri Universal Robots’un cobot’larını kullanmadan önceki dönemde bazı zorluklar içeriyordu. Örneğin, bir enjeksiyon kalıplama makinası döngüsünün beslenmesi, yoğun emek ve ısıya duyarlı malzemelerin dökümü yapıldığı için elleçlemede süreklilik gerektirirken, Dynamic Group’taki uygulamalar yüksek tempolu olup operatörler bu hıza yetişemiyor, bu da makinanın sürekli çalışmasını zorlaştırıyordu. Bu da karma ve düşük hacimli üretime yönelik Dynamic Group’ta, uygulamadan uygulamaya taşınabilecek esnek bir otomasyon ihtiyacını doğurdu. 

ÜRETİM KAPASİTESİ 4 KATINA ÇIKTI

Dynamic Group yetkililerine göre başlarda çözüm, yüz binlerce dolara mal olacak ve şirket dışından programcılar gerektiren pahalı bir seçenekti. Dynamic Group ise enjeksiyon kalıplama ve setleme uygulamalarına Universal Robots’un 3 adet cobot’unu dahil etti. Firma yetkilileri, Universal Robots’un UR10 cobot’unun kendilerine sürekliliği olan mükemmel bir döngü sağladığını, normalde tek bir vardiyada üç operatör çalışırken tek operatör çalışmaya başladıklarını, böylece üretim kapasitelerini dört katına çıkardıklarını ifade ederek, fire oranlarının önemli ölçüde azalarak neredeyse sıfıra yaklaştığını, dolayısıyla son derece başarılı bir uygulamayı hayata geçirdiklerinin altını çizdiler. 

UNIVERSAL ROBOTS ÜRETİMİN KALBİNDE

Universal Robots’un sunduğu çözüme dair Dynamic Group yetkililerinin yaptığı açıklamalarına göre;  ilk robot, bir tam makina döngüsü süresince hizmet ediyor. Dökümü yapılacak malzemelerin yerleştiği çerçeveyi alıyor ve dökümü yapılmak üzere enjeksiyon kalıplama makinasına yerleştiriyor, trimming ünitesine aktarıyor, parçayı bir sonraki işlem için bir operatörün önüne yerleştirerek son olarak döngüyü tekrar etkinleştirmek için düğmeye basıyor. İkinci enjeksiyon kalıplama uygulaması, kalıplanmış parçayı kaydıraktan bırakan klasik bir kartezyen robotunu kullanıyor. Universal Robots cobot’u bu parçayı alarak degating tertibatına yerleştiriyor, ardından parçayı denetim için bir operatörün önündeki masa üzerinde bırakıyor.

Üçüncü robot, bir setleme uygulamasında kullanılmak üzere kurulmuş. Vakumlu bir kavrayıcı kullanan UR10, plastik bir kutunun (clam shell) alt parçasını yakalıyor ve ardından steril mendiller ile tuzlu su çözeltisini plastik kutunun içine yerleştirip kutuyu bir konveyör üzerine itiyor. UR10’dan önce Dynamic Group'ta, setleme uygulaması için tek seferde altı ile yedi çalışan hizmet verirken artık iki personel çalışıyor. Bu işlerde acemi personellerin bile daha ilk denemede böyle bir başarıya ulaşmasının olağanüstü ve tamamen beklenmeyen bir şey olduğunu söyleyen yetkililer, ayrıca, yatırımın geri dönüşünün iki aydan kısa sürdüğünü hatta cobot’ların çok hızlı bir şekilde diğer ürünlerine de uyarlandığını ifade ettiler.

COBOT KULLANMAK ÇOK KOLAY

Universal Robots cobot’larını kullanmanın çok kolay olduğunu belirten yetkililer,  klasik robotlara kıyasla, Universal Robots cobot’larının sürükle bırak uygulamalarını öğretme ve programlamanın çok daha kolay olduğunu vurguladılar. Konuyla ilgili olarak Universal Robots Türkiye Satış Geliştirme Yöneticisi Kandan Özgür Gök, "Cobot’lar ‘Öğretme Modu’ ile de programlanabiliyor. Bu modda cobot kolu kısaca kavranıyor, gitmesi gereken konuma hareket ettiriliyor ve cobot’a bu bir konum olarak öğretiliyor. Konumları belirledikten sonra sadece ‘play’ tuşuna basmak robotun bu hareketleri tekrar yapması için yeterli oluyor" dedi. Robot hücresi kurulduktan sonra Dynamic Group’taki otomasyon mühendisinin robotları programlaması yaklaşık 2 gün sürdü. Mühendis, robotları taşıma arabası üzerine yerleştirdi ve artık bunlar presler arasında kaydırılabilir duruma geldi. Dynamic Group CEO ve ekibi, üretim süreçlerinde daha fazla cobot’u devreye almak için çalışıyor. Bir sonraki adımın daha küçük UR3 modelini doğrudan preslerin üzerine monte etmek olduğu ifade ediliyor.