Hamle Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Atak Robot Genel Müdürü Ahmet Murat Nuhoğlu, Covid-19 pandemisinin en çok eğitime yönelik projelerini ve yatırımlarını aksattığını ifade etti.

Nuhoğlu, pandemi öncesindeki çalışmalarını ise şöyle özetledi:

"ASKIYA ALMAK ZORUNDA KALDIK"

Gebze ve Darıca Deniz Yıldızları MTAL’de öğrenciye öğretmenin fonksiyonunu destekleyen bir endüstriyel otomasyon eğitim laboratuvarı kurduk. Okullar ile iş birlikleri yaptık, onlara proje desteği verdik. Öğretmenlere PLC ve endüstriyel cihazların kullanımı konusunda eğitimler sunduk. Bildiğiniz gibi, Gebze’de Dijital Dönüşüm Akademisi adıyla bin metrekarelik alanda kurduğumuz dersliklerimiz bulunuyor. 2020'nin ocak ve şubat aylarında derslerimiz başlamıştı, ancak mart ayındaki pandemiyle birlikte oradaki çalışmalarımızı da askıya almak mecburiyetinde kaldık.

"PLC VE SÜRÜCÜ EĞİTİMLERİ VERDİK"

Ayrıca 2020 yılının başında farklı bir iş birliği de gerçekleştirdik. Okullardaki öğretmenler, İŞKUR, MEB ve okullarda kurduğumuz laboratuvarlarda endüstride çalışanlara PLC eğitimleri verdi. Bizim mentörlüğümüzde, Gebze MTAL ve Darıca Deniz Yıldızları MTAL 64’er olmak üzere toplamda 128 çalışana, PLC ve endüstriyel sürücüler gibi endüstriyel cihazların kullanımına yönelik eğitimler sundu. Tamamen ücretsiz olarak eğitim alan kursiyerlere MEB onaylı sertifika da verildi. Bu eğitimlere 2021-2022 döneminde pandemi izin verirse devam etmeyi planlıyoruz. Sunduğumuz eğitimler, yüz yüze olduğu ve bilhassa uygulamaya odaklandığımız için şu an için beklemede diyebiliriz.

"ÜCRETSİZ DİJİTAL DÖNÜŞÜM EĞİTİMLERİ SUNDUK"

Bunun haricinde üniversitelerdeki yerel olarak yapılan kariyer etkinliklerini organize eden Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi’nin “Yetenek Kapısı” platformunun Erzurum’da düzenlediği Doğu Anadolu Bölgesel Kariyer Fuarı’na (DAKAF’2020) katıldık. Bu etkinliklerde ücretsiz dijital dönüşüm eğitimleri sunduk; PLC programlama, web programlama, oyun geliştirme ve sanallaştırma eğitimleri verdik. Eğitimlerimiz yoğun ilgiyle karşılandı, büyük talep gördü. Diğer kariyer fuarlarında devam etmeyi planlıyorduk ki, Covid-19 nedeniyle tüm kariyer fuarları iptal edildi.

"EĞİTİM KURGUMUZ, DİJİTAL EĞİTİM YÖNTEMİNE UYGUN"

Aslında bizim eğitim kurgumuz, uzaktan eğitime değil ama yenilikçi, dijital eğitim metoduna uygun. PLC eğitim setinden kastımız, klasik düğmelere basarak değil, enjeksiyon makinası, pres gibi endüstride kullanılan makinaları sanallaştırdık. Öğrenciler, doğrudan bu makinalara program yazıyor ve sanal gerçeklik gözlüğüyle yazdığı programı makinada görüyor. Böylece sadece program yazmayı değil, üretimin de paradigmasını öğrenmiş oluyor. Üstelik henüz öğrenimi devam ederken, meslek lisesindeyken deneyimleme imkanı oluyor. Dolayısıyla sanayiye daha hazır bir şekilde geliyor. Özetle, pandemi en fazla eğitim konusundaki yatırımlarımızı baltaladı. Ama salgının ülkemizdeki etkisini yitirmesiyle eğitim faaliyetlerimize yeniden başlamayı umuyoruz.