Dünyadaki gelişmelere paralel olarak ülkemizdeki hızlı kentleşme ve nüfus artışı, tüketim alışkanlıklarının yenilenmesi, market ve alışveriş merkezi alışkanlıklarının yaygınlaşması dolayısıyla perakende alışverişin yoğunluk kazanmasıyla beraber paketli ürünlere olan talep de artmıştır.

Türkiye Ekonomi Bakanlığı’nın ambalaj sektörü verilerine göre ülkemizde ambalaj malzemesi üreten, çoğunluğu orta ve küçük ölçekli olan yaklaşık 3 bin firma mevcuttur. Ambalaj sektöründeki firmalar İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara başta olmak üzere büyük şehirlerde yer almaktadır.

Ambalaj malzemesinin yanı sıra ambalaj makinalarına baktığımızda ise yine günlük hayatımızda tükettiğimiz hemen her gıda ürünü seri hatlarda üretilen ve üretim hızını karşılayabilecek kapasiteye sahip seri ambalaj makinaları ile paketlenmektedir. Bisküvi ve çikolata ürünleri, ekmek ve unlu mamuller, cips ve kuruyemiş gibi dolum fonksiyonuna sahip ürünler seri makinalar ile paketlenen gıda ürünlerinden bazılarıdır.

Ambalaj makinası ihtiyacının çok yoğun olduğu günümüzde, hızlı ve yüksek kapasite ile çalışan bu makinaların kolay kuruluma sahip ve fonksiyonel makinalar olması için otomasyon sistemlerinden faydalanılmaktadır. Bu kapsamda ambalaj makinalarına özel otomasyon sistem üreticileri standart fonksiyon ve tasarım özelliklerine sahip otomasyon paketleri üretmektedirler. 

Sew-Eurodrive, önceden tanımlanmış kontrol fonksiyonları sayesinde ambalaj makinalarına hazır çözümler sunuyor, bu sayede programlama ve devreye alma zamanlarından tasarruf sağlıyor. Önceden tanımlanmış varyantlar “Yatay Ambalaj Makinaları” ve “Dinamik Uygulamalar için Ambalaj Makinaları” olarak iki ayrı gruba ayrılmıştır.

YATAY AMBALAJ MAKİNALARI VARYANTI

Yatay ambalaj makinaları orta ile yüksek seviyede dinamikler için tasarlanırlar. Tesis mühendisliği açısından ambalaj makinanızın temel fonksiyonlarını projelendirmenize ve uygulamanıza yardımcı olmaktadır. Bu varyant, dinamik servo tahrikleri kontrol etmek için MOVIDRIVE® B ya da C jenerasyon servo kontrol ünitesini kullanmaktadır. Aynı zamanda frekans çevirici tahrik ünitelerinin kontrol edilmesi için esnek ve güçlü opsiyonlar sağlamaktadır. MOVI-C® ya da MOVI-PLC® kontrol ünitesi tüm fonksiyonların koordinasyonunu kontrol etmektedir.

Ürün taşıyıcılar, ambalaj malzemesi taşıyıcılar ve kesme / kapatma için eksenler standart olarak önceden tanımlanmış şekilde gelmektedir. Modüler MOVIKIT® ya da MultiMotion paketleme makinası yazılım konseptimiz, opsiyonlarınızı ek fonksiyonlar ve yardımcı tahrik üniteleriyle birlikte kolayca eklemenize imkân vermektedir. Tek kaynaktan sağlanan çözümler sayesinde arabirim problemleri en aza indirilmekte, bu sayede ciddi bir işletme güvenirliliği sağlanmaktadır.

DİNAMİK UYGULAMALAR İÇİN AMBALAJ MAKİNALARI VARYANTI

Tesis mühendisliği açısından son derece dinamik ambalaj makinalarının temel fonksiyonlarını projelendirmenize ve uygulamanıza yardımcı olmaktadır. Üç servo tahrik ünitesi MOVI-C® Kontrol Ünitesi ile kumanda edilerek en yüksek dinamik yanıt ve kontrol kalitesi sağlanmaktadır.

Modüler MOVIKIT® paketleme makinası yazılım konsepti aynı zamanda sizlere işlevselliği, gerektiği kadar tahrik ünitesi ve fonksiyona genişletme esnekliği sunmaktadır. 

Standart modülleri kullanarak programlama ihtiyacınızı yüzde 50'ye kadar düşürebilirsiniz. Dahası MOVI-C® Modular eksen sistemi sayesinde hızlı ve kolay şekilde entegre edebilirsiniz. Ayrıca eksen sayılarının uzatılması için geniş yelpazedeki yazılım modülleri de sizlere sunulmaktadır.

Ambalaj Makinalarının ayırt edici özellikleri;
Ambalaj makinaları temelde benzer bir fonksiyonu yerine getirmek için tasarlanırlar. Bu fonksiyon ürünün paket içine konulması ve paketin kapatılmasıdır. Farklılıklar ise montaj pozisyonları ve tasarımlarda kendini göstermektedir. Bu nedenle önceden tanımlanmış kriterler doğru ürün ve çözüm seçilmesinde işi kolaylaştırmaktadır.