Lazer mesafe sensörleri, bir mikrometreden daha az çözünürlükle yüksek hassasiyetli mesafe ve konum ölçümü sağlar. Bununla birlikte, pratikte, optik mesafe ölçümlerinin tekrarlanabilirliğini azaltabilen çevresel girişim etkileri vardır.

Seçilebilir netleme aralıklarının tanıtılmasıyla, Baumer OM70 lazer mesafe sensörleri, daha iyi yerel tekrarlanabilirlik sağlar ve böylece otomatik ölçüm görevleri için daha güvenilir ölçüm sonuçları ve daha yüksek işlem güvenilirliği sağlar.

ZORLU YÜZEYLERDE TEKRARLANABİLİRLİK HASSASİYETİ

Genellikle bir kalibre ölçeği olarak kullanılan bir lazer mesafe sensörünün teknik veri sayfasındaki çözünürlük, yalnızca nesnenin üzerindeki ölçüm noktasının konumu değişmezse elde edilebilir bir değerdir. Bununla birlikte, ölçüm noktasının yanal pozisyonu değişir değişmez, yerel tekrarlanabilirlik, ölçüm sonucunun doğruluğu için belirleyicidir. Bu tekrarlanabilirlik her zaman çözünürlükten daha kötüdür. Optik bir ölçüm sisteminin lokaltekrarlanabilirliği, ölçülecek nesne yüzeyinin homojenliğine büyük ölçüde bağlıdır.

Farklı yapılandırılmış yüzeyler bulunduğundan, bu değeri pratikte belirlemek çok zordur. Yansıtma rengindeki veya yüzey yapısındaki küçük değişikliklerin ölçüm sonucu üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Yüksek kontrastlı kaplamalar, fırçalanmış veya galvanizli metal yüzeyler, taş veya ahşap gibi renk yapılı doğal malzemeler, siyah ve beyaz renk değişimleri veya kazınmış baskılı devre kartları, optik olarak zorlu yüzeylere örnekler olarak verilebilir.

ODAK ARALIĞI GÜVENİLİRLİĞİ ARTTIRIR

Homojen olmayan yüzeylerin etkisinin ölçüm sonucunu ne ölçüde etkilediği, nesneden yansıyan lazer spotunun boyutuna bağlıdır. Spot boyutu ne kadar küçük olursa homojen olmayan yüzeylerin ölçüm sonuçları üzerindeki etkisi o kadar küçük olur. Sensördeki lazer diyotunun ışığının bir lens aracılığıyla odaklanması gerektiğinden, spot büyüklüğü ölçüm aralığı boyunca değişir.

En küçük lazer spotu optik sistemin odak noktasında elde edilir. Böylece, en güvenilir ölçüm sonuçları, ölçülecek olan nesnenin sensörün odak noktası çevresindeki bir alanda, odak aralığında ölçülmesinde elde edilir.

FARKLI UYGULAMALAR - FARKLI SENSÖRLER

Endüstriyel tesislerde farklı obje boyutlarını, değişken obje geometrilerini ve olası kurulum durumlarını kapsayabilmek için, istenen obje mesafesine ve obje ebadına en iyi uyan ve istenilen ölçüm doğruluğunu garanti eden sensörü seçmek şarttır.

Firmanın OM70 lazer mesafe sensörleri, 70 ila 1500 mm arasında 6 farklı ölçüm aralığında mevcuttur. Seçilebilir netleme aralıkları 70, 140, 250, 600 ve 1000 mm ölçüm aralıkları için kullanılabilir. Uygulamadaki odak mesafesinin tam olarak önemli olduğu mesafeyi kaplayan sensörü seçerek, optik olarak çok zorlu yüzeylerde bile ölçüm sonucunun güvenilirliği önemli ölçüde artırılabilir.