Wittmann Battenfeld Genel Müdürü Muzaffer Engin, “Konuyu, kapasitemizi yönetmek ya da Türkiye’deki ve dünyadaki sürdürülebilirliğimiz açısından değerlendiriyoruz. Süreç uzadığı takdirde, organizasyonumuzu ve finansal tarafımızı sağlıklı bir biçimde yönetme konusunda çalışmalarımız var.” dedi.

“PLANLARIMIZI YAPIYORUZ”

Açıkçası Türkiye’de ilk vakanın geç görülmesi, biraz medyanın da yanlış yönlendirmesiyle ilk etapta işin ciddiyetini algılayamadık ve teğet geçecek algısı oluştu. Takip eden günlerde işin ciddiyeti ortaya çıkınca, Avusturya’daki genel merkezimizle görüştük ve aksiyon planlarına dair bilgiler aldık. Türkiye’deki durumdan yola çıkarak da ekip arkadaşlarımızla bir değerlendirme toplantısı yaparak pazarın, müşterilerimizin ve şirketimizin durumunu istişare ettik. Genel itibarıyla işlerin yavaşladığını; düşük kapasiteyle çalışmaya başlayanların ya da faaliyetlerine ara verenlerin olduğunu gözlemledik. Bu doğrultuda planlarımızı güncelledik. Yaklaşık 10 gün evden çalışma modeline geçtik. Ardından tüm önlemlerimizi alarak, yüzde 20-25 kapasiteyle, dönüşümlü olarak ofisten hizmet sunduk. 11 Mayıs’tan itibaren de yüzde 50-60 kapasiteyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hem pandemiyle hem de müşterilerimizle ilgili durumu anlık olarak takip edip, bu doğrultuda aksiyon aldık. Operasyonel olarak kısa vadeli planlar ve geleceğe yönelik de farklı alternatifler üzerinde ön hazırlık yaptık.

“TOPLANTILARIMIZI VE EĞİTİMLERİMİZİ ONLINE YÜRÜTÜYORUZ”

Otomotiv ağırlıklı çalıştığımız için süreçten etkilendiğimizi söyleyebilirim. Projelerimiz, yüzde 95 oranında ertelendiği için doğrudan satış aktivitelerimiz etkilendi. Hala devam eden aksamalar söz konusu. Bazı önemli projelerimizle ilgili toplantılarımızı online platformlar üzerinden gerçekleştirdik. Benzer şekilde teknik ve satıştaki çalışanlarımızla ilgili yurt dışından aldığımız destekler kapsamındaki eğitim faaliyetlerimizi online olarak yürütüyoruz. 

“SEKTÖR VE İŞ KOLUMUZDA DEĞİŞİKLİK OLMAYACAK”

B planından ziyade, konuyu, kapasitemizi yönetmek ya da Türkiye’deki ve dünyadaki sürdürülebilirliğimiz açısından değerlendiriyoruz. Halihazırda finansal tarafta gecikmeler vb. haricinde ürünlerimizi farklılaştıracak ya da farklı sektöre/iş kollarına yönelmemizi gerektirecek bir durumla karşılaşacağımızı öngörmüyoruz. Süreç uzadığı takdirde, organizasyonumuzu ve finansal tarafımızı sağlıklı yönetme konusunda çalışmalarımız var. Ancak pandemiden kaynaklı faaliyet alanımız olan plastik enjeksiyon işleme makinaları ve otomasyon sistemleri ile ilgili bir değişiklik yapmayacağız. 

“İŞ MODELLERİ FARKLILAŞACAK”

Bu durum dijitalleşmeyi hızlandıracak. Zaten yurt dışında Ar-Ge çalışmaları ve adaptasyonlar ile ilgili operasyonel çalışmaları hızlandırmış durumda. Dijitalleşmeye doğru gidiyorduk, biraz daha hızlanmamız gerekebilir. İnsanın birbirleriyle olan temasını azaltarak iş yapabilmenin yolu da dijitalleşmenin artmasından geçiyor. Dijitalleşmenin kısa vadede işimizin içine tamamen olmasa da gireceğini düşünüyorum. Uzun vadede ise, yeni iş modelleri ya da mevcut iş modellerinin farklılaşması gibi durumlar ortaya çıkacaktır.