Dilovası Makina OSB’de yerleşik olan ve  18 yıldır ülkemiz endüstrisine katkı yapan Çağdaş Makina Pres Besleme Sistemleri, bu tesislerde “Coiltech” markasıyla kısa ve uzun tip pres besleme hatları, 4 farklı tip rulo açıcı ve yine 4 farklı tip servo sürücü makinası ile dar alanlarda kullanıma uygun bir kaç tip kompakt sürücü üretimi yapıyor.   Çağdaş Makina; Endüstri 4.0 yolculuğunda söz sahibi olmak  sipariş girişlerini kolaylaştırmak, teslimat sürelerini önemli ölçüde azaltmak  ve muazzam fiyatlama baskısı gibi güncel müşteri taleplerini karşılayabilmek için en iyi yöntemin modüler, esnek makina ve işlem yapılarına geçmek olduğunu kavrayıp Turck Fieldbus IO ürün gruplarını makinalara entegre ederek stratejik bir karar aldı. 

 Resim1: Çağdaş Makina Fabrikası

COILTECH PRES BESLEME HATLARI

Coiltech‘in ürettiği pres besleme hatlarında, Turck’un Makina üzeri BL67 modüler IO ailesi, IP69 korumalı TBEN kompakt blok I/O modülleri ve pano içi BL20 modüler I/O ürünleri; motion kontrolör veya PLC ‘ler ile sensör-aktüatörler arasında güvenilir Profinet ve EtherNet/IP haberleşme çözümleri sağlıyor.

Coiltech, servo hareket kontrol temelli yüksek teknolojili makinalarını iki farklı markanın Profinet ve Ethernet IP fieldbus altyapısını kullanarak programlıyor. Multiprotokol teknolojisi sayesinde Turck Fieldbus IO ürünleri, yaygın Profinet, EthernetIP ve ModbusTCP protokollerini ayar gerektirmeksizin içinde barındırdığından, elektrik projeleri, Eplan dosyaları, yazılım ve devreye alma gibi temel mühendislik gereksinimleri farklı kontrol sistemlerine sahip makinalarda dahi benzer şekilde yürütülebilmiş, aynı dokümantasyon ile zaman ve maliyet tasarrufu sağlanmıştır.

MODÜLER IO AİLESİ İLE PUZZLE TAMAMLANIYOR

Coiltech için otomotiv ve beyaz eşya endüstrisi ağırlıklı bir müşteri kitlesine sahip olmanın en büyük zorluklarından biri de projeye özel makina tasarımı yapmak. Bu projelerde sadece makina modülleri değişkenlik göstermez, sensör ve aktüatör değişkenliği nedeniyle IO sayıları ve yoğunlukları da oldukça değişkendir. Turck BL67 serisi modüler IO ailesi tüm bu gereksinimleri esnek bir şekilde karşılamıştır, tıpkı bir puzzle’ın parçaları gibi. Sinyal sayısı ve yoğunluğuna göre farklı IO modülleri birbirine eklenerek oldukça esnek, hot-swappable (çalışırken sökülüp takılabilen) bir sisteme geçilmiştir.

 Resim2: Turck BL67 Uzak IO ürün ailesi ile Coiltech makinaların ilk üretimi.

ENDÜSTRİ 4.0 YOLUNDA MODÜLER MAKİNA İMALATI 

Yönetim kademesinden üretim, yazılım ve servis ekibine kadar yüksek teknolojiye değer veren ve bu vizyonu ürettiği makinalarına da yansıtan Coiltech: Endüstri 4.0 yolculuğunda söz sahibi olmak  sipariş girişlerini kolaylaştırmak, teslimat sürelerini önemli ölçüde azaltmak  ve muazzam fiyatlama baskısı gibi güncel müşteri taleplerini karşılayabilmek için en iyi yöntemin modüler, esnek makina ve işlem yapılarına geçmek olduğunu kavramış ve Turck Fieldbus IO ürün gruplarını makinalara entegre ederek stratejik bir karar almıştır.

Resim3: Turck TBEN Serileriyle Akıllı Decentral (Ayrık) mantık, işlevselliği artırırken veri haberleşme yükünü ve duruşları azaltır.


GELECEĞİN MAKİNALARINA BUGÜNDEN HAZIR

Coiltech Ar-Ge Lideri Soner Yılmaz; “Doğru I/O çözümünü ararken Turck ile tanıştık, sinyallerimizi makina üzerinden kontrolöre Profinet ve EtherNet / IP üzerinden ulaştırabilecek sağlam I / O blokları kullanmayı planlıyorduk. Turck BL67, BL20 ve TBEN-S, TBEN-L ürün aileleri, makinalarımızın farklı yerlerinde bize alan kazandırmakla kalmadı, kablolama çilesinden de kurtardı ”dedi. 


Resim4: Coiltech Makina Montaj Sorumlusu Bünyamin Deler

Makina montaj sorumlusu Bünyamin Deler ise “Turck’un IO-link teknolojisinde hem sensör hem de IO-link master ve slave ürün üretimi, sadece donanım değil yazılım tarafında da işlerimizi kolaylaştırdı, TBEN-L modülleri doğrudan hidrolik valflerin yanına monte ediyor iken, kumanda panosundaki buton ve indikatörler için pano içi modüler BL20 veya pano içi kompakt FEN20 ürün ailesini aynı sisteme entegre etmemiz ile ayrık kontrol olmasına rağmen donanım bütünlüğü sağlandı” dedi.