Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç, mobilya sektörünün 2022 yılının ilk çeyreğinde 1 milyar 150 milyon dolar ihracatla geçen yıla göre yüzde 20 artış gerçekleştirdiğini dış satımda yıl sonu hedeflerinin 6 milyar dolar olduğunu dile getirdi.

"ALTYAPIYI OLUŞTURDUK, ÇITAYI DAHA YÜKSEĞE TAŞIYACAĞIZ"

Sektörün ilk çeyrek performansına dair açıklamalarda bulunan Güleç, Ocak-Mart 2022 döneminde dış satımını artırmayı sürdürdüğünü söyledi.

Geçtiğimiz senenin ilk çeyreğiyle mukayese edildiğinde bu sene rekor dış satım gerçekleştirdiklerini bildiren Güleç, mobilya ihracatına ilişkin altyapıyı oluşturduklarını, bundan sonra çıtayı daha da yükseğe taşıyacaklarını ifade etti.

"DÜNYADA TERCİH EDİLEN, ARANAN HALE GELDİK"

Türkiye'de 40 bin civarında mobilya üreticisinin bulunduğunu ve bunun 3'te 1'inin ihracat yaptığı bilgisini veren Ahmet Güleç, gelişmiş ülke pazarlarına girildiğini ve artık gelişmiş ülkelerde Türk mobilyasının tercih edildiğini, dünyada arandığını belirtti.

Özel koleksiyonlarının bulunduğunu, çoklu endüstrinin müşterisi olduklarını bildiren Güleç, her zevke ve kesime yönelik üretim yapma yeteneklerinin mevcut olduğunu ofisten eğitime mutfaktan ev mobilyalarına birçok farklı sektöre hitap ettiklerini söyledi.

MAXION WHEELS'İN FABRİKA YATIRIMINDA OTOMASYON RÜZGARI MAXION WHEELS'İN FABRİKA YATIRIMINDA OTOMASYON RÜZGARI

Yıl sonunda hedeflerinin 6 milyar dolarlık dış satıma imza atmak olduğunu aktaran Güleç, "İlk 3 ayda en düşük rakamlar olmasına rağmen 1 milyar 150 milyon dolar ihracat yaptık. Geçtiğimiz senenin benzer dönemine kıyasla ihracatımızı yaklaşık yüzde 20 artırdık. Geçen yıl ilk çeyrekte ihracatımız 961 milyon dolardı." diye konuştu.

"TEDARİK ZİNCİRİ SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ ÖNÜMÜZÜ AÇACAK"

Türkiye mobilya sektörünün başarı öyküsünün aralıksız süreceğinin altını çizen MOSFED Başkanı Güleç, ABD, Almanya, Fransa, Hollanda ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde büyümeye devam ettiklerini dile getirerek bu ülkelerde büyümenin dış satımı daha da artıracağını ve bundan sonraki süreçte aylık 600 milyon doları geçen ihracatlar gerçekleştireceklerini kaydetti.

Son günlerde sektörün tedarik zincirinde yaşadığı sorunlara değinen Ahmet Güleç, söz konusu problemlerin çözülmesi durumunda çok daha iyi işler yapacaklarını ifade etti.

"Mobilya, kağıt ve orman ürünleri" alanının dış satımı ile ilgili de bilgiler paylaşan Güleç, 2022'nin ilk çeyreğinde 2021'in ilk çeyreğine kıyasla yaklaşık yüzde 28 artışla 1 milyar 933 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini, yıl sonunda hedefin ise 9 milyar dolar olduğunu bildirerek sözlerine son verdi. (AA)