Türk mobilya sektörünün güçlü markalarından Adore, Çilek, Doğtaş Kelebek, Gündoğdu, İşbir, Kilim ve Nurus, 305 yıllık tecrübesini “F-TR Furniture Partners” çatısı altında birleştirdi. 

Sektörün dünya ticaretinden aldığı payı artırmayı hedefleyen kurucular, olumlu ve olumsuz deneyimleri doğrultusunda ortak akıl ile sürdürebilir ihracat stratejisi belgesi çerçevesinde yeni oluşumu hayata geçirdiler.

"İŞ DÜNYASI İÇİN YOL GÖSTERİCİ OLMAK ÖNEMLİ"

F-TR Furniture Partners’ın basın toplantısı, T.C. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Dr. Hakan Yurdakul ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle’nin katılımlarıyla İstanbul Swissotel’de düzenlendi.

Toplantıda konuşan F-TR Furniture Partners Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Çilek, Türkiye’nin sürdürülebilir ihracat yolculuğunda TİM'in tüm sektörleri kucaklayan yapısı, dış ticarete yön veren destek ve katkılarının elde edilen başarıda büyük rol oynadığını belirtti. Çilek, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu’nun yol göstericiliği ile başlayan yolculukta “yol göstericiliğin” iş dünyası için ne kadar değerli olduğunu deneyimleyerek gördüklerini dile getirdi.

"STRATEJİ BELGESİNİ ORTAK BİR AKILLA HAZIRLADIK"

Muzaffer Çilek, Türkiye’nin güçlü mobilya markaları olarak, sektördeki başarıyı sürdürülebilir kılmak ve çok daha ileriye taşımak fikrinden yola çıktıklarını, iç pazarda rekabet içinde çalışmalarını sürdürürken, aynı zamanda da yurt dışı pazarlardaki zorlu rekabeti aşmak için güç birliği yaptıklarını kaydetti. Çilek, bilhassa dünyanın büyük ölçekli mobilya ithalatçıları olan “Amerika, Almanya, İngiltere ve Fransa” gibi zorlukları çok olan ülkelerde; Ar-Ge çalışmaları ve pazar araştırmaları, onların kültürlerini ve tercihlerini, tüketici alışkanlıklarını anlamanın yanında olması gereken ürün ve ambalaj standartlarını yakalama çalışmalarını yapacaklarını, ortaklarına ve diğer Türk şirketlerine danışmanlık vereceklerini ifade etti.

Kurulun hazırladığı sektörün geçmişi ve geleceği ile ilgili tespitler ve önerilerini değerlendirmek için farklı bölgelerden çok sayıda mobilya firması yöneticileri ile toplantılar gerçekleştirdiklerini, ihracattaki fırsatları değerlendirmek adına bir sinerji oluşturmaya kararlılıkla sürdürdüklerini bildiren Çilek, Sistem Global’ın moderatörlüğünde sektöre özel "Sürdürebilir İhracat Stratejisi Belgesi - Esas Sözleşme ve Hissedarlar Sözleşmesi"ni ortak bir akılla hazırladıklarını söyledi. Muzaffer Çilek, sektörün dünya pazarında ilk 5’e yükselebilmesi için alışılmışın dışında farklı stratejiler, yeni iş fikirleri, şirketler arası ortak projelerin geliştirilmesinin önemine ve katma değeri yüksek ürünler üretilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

"TÜRKİYE YÜKSEK TEKNOLOJİ EŞİĞİNDE DURUYOR" "TÜRKİYE YÜKSEK TEKNOLOJİ EŞİĞİNDE DURUYOR"

"GÜÇLÜ YANLARIMIZI ORTAYA ÇIKARACAK"

TİM Başkanı İsmail Gülle ise yaptığı konuşmada, Türkiye’nin yükselişinin ihracattan geçtiğini, Türkiye'nin 2023'te en büyük ihracat yapan 8 ülke arasından ilk 5’e yükselmesi gerektiğini belirtti. 

Sektörün dış satımına değinen Gülle, 2021'in ilk 9 ayında sektörün tarihinde ilk kez 3 milyar doları aşmayı başardığına dikkat çekerek "Küresel bazda mobilya sektörü, 200 milyar dolarlık bir küresel hacme ulaşmış durumda. Mobilya sektöründe dünyanın en büyük 8. ihracatçısıyız. Ancak, bu sektörde hedeflerimiz çok daha yüksek. 2023 yılında, bu listede ilk 5 ülke arasına girmeliyiz. Bunun için, katma değer yaratan; kapasite artıran her adım oldukça önemli." şeklinde konuştu.

"Birlikten kuvvet doğar" atasözüne atıfta bulunan Gülle, yurt içinde rekabetin olacağını, ancak ihracatta sektörün ortak hareket edebilmesinin önemli avantajlar getireceğini ifade etti. Gülle, "Ben tüm firmalarımızı, bu ihracat ortaklığı modeli adına tebrik ediyorum. Birlikten doğacak bu kuvvet, güçlü yanlarımızı daha da ortaya çıkaracak." dedi.

"ÖNEMLİ BİR BAŞARI ÖRNEĞİ OLUŞTURACAK"

Gülle'nin ardından söz alan Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurul Üyesi Hakan Yurdakul da, F-TR Furniture Partners’ın Türkiye’deki iki soruna çözüm üreten örnek bir platform oluşturduğunu söyledi.

Platformun benzer durumda olan diğer ihracatçı sektörleri için önemli bir başarı örneği oluşturacağının altını çizen Yurdakul, yoğun istihdam sağlanan sektördeki görece küçük ölçekli üretim firmalarına üretim, istihdam ve yatırım olanakları doğuracağına da inandığını sözlerine ekledi.