Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, silah sistemleri için olmazsa olmaz kabul edilen ve bugüne kadar yabancı menşeli kullanılan mikroişlemcilerin yerlileştirildiğini açıkladı. Emsallerinden hızlı ve daha az güce ihtiyaç duyan, sistemin, lisans ve satış hakları Türkiye’ye ait olmak üzere, milli işlemci Çakıl’ın yolda olduğunu açıkladı. Tasarlanan Çakıl’ın, Savunma Sanayi Başkanlığı’nca onaylanıp, ikinci faza geçildiği belirtildi. İkinci etapta, Çakıl'ın taşınabilir sistemlere entegre, çok çekirdekli versiyonunun çalışmalarının yapılacağı kaydedildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK’ın Gebze'de kampüsünde, ileri teknoloji çalışmalarını yerinde gördü. Varank, Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi/ BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar'dan ileri teknoloji çalışmalarına ilişkin bilgi aldı.

ÇAKIL'LA  BİR DIŞA BAĞIMLILIĞIN DAHA SONUNA GELDİK

Varank, yerli mikroişlemci "Çakıl" ile ilgili şöyle konuştu:
"Çakıl ile bir yabancı bağımlılığının daha sonuna geldik. Silah sistemlerimizde kullandığımız ve Türkiye dışında üretildiğinden, ithalata mahkum olduğumuz, mikroişlemciyle ikame edebileceğimiz daha az güce ihtiyaç duyan, hızlı, lisansı ve satış hakkı Türkiye’ye ait Çakıl, tasarım aşamasında. 
Mikro işlemci sistemi, Savunma Sanayi Başkanlığımızca da onaylandı. 
Projenin ikinci etabında Çakıl'ın taşınabilir cihazlara entegrasyonu ve çok çekirdekli modelinin çalışmalarına başlanacak."

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİNİN ALT YAPISI

Mikroçip tasarımı konusunda gençleri eğiteceklerini belirten Varank, BİLGEM'de, yetişecek gençlerin, 'Milli Teknoloji Hamlesi'nin önemli parçası olacağını söyledi.
Mevcut, kamu ve askeri IP ağlarının güvenliğini üstlenen kripto makinasının, saniyede 10 gigabit veri işleyen prototipin performansından, etkilendiğini söyledi.