Zehnder Group’un Manisa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikası üretime geçti. Halen tümü Türk çalışanlardan oluşan 220 kişilik istihdamı kısa süre içinde 400’e çıkaracakları bilgisini veren Zehnder Türkiye Ülke Müdürü Orçun Özelmas, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu yatırımımız üretim kapasitemizi yüzde 60 oranında arttıracak. Buna ek olarak arazimiz yüzde 55 oranında genişleme potansiyeline sahip. Zehnder’in başka üretimlerini de Türkiye’de gerçekleştirmek istiyoruz. Bunları değerlendirerek istihdamımızı ise iki katına çıkarabileceğimiz bir bina tasarladık. 2017 yılı Ağustos ayında başlayan yatırımımızı 13 ay gibi rekor bir sürede devreye almayı başardık. Bu süre içinde döviz kurlarında yaşanan gelişmeler, erken seçim gibi etkenler karşısında yatırımı durdurmak gibi bir düşüncemiz asla olmadı. Ben ve yönetici arkadaşlarım bu yatırımı ülkemize kazandırmayı milli bir görev olarak gördük ve yatırımın yüzde %100’ünü özkaynaklarımızla yaptık. Bu yatırımın hayata geçmesinde başta müthiş bir profesyonellikle çalışan Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’na, Ajansın Başkanlığı’ndan geçen ay Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanlığı’na atanan Sayın Arda Ermut’a, Manisa OSB yönetimine ve emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Zehnder Türkiye’ye ilk adımını altı yıl önce atmıştı ama bu adımın 123 yıllık bir üretim geleneğinin bir halkası olduğunu söylememiz gerekiyor. Bu fabrikamız, iç pazarın yanı sıra Ortadoğu ve Uzakdoğu pazarlarına açılmak için bir sıçrama tahtası işlevi görecek.”

TEŞVİK ETKİLİ OLDU

Yatırım için yer arayışlarında İzmir’deki Aliağa, Tire ve Kemalpaşa OSB’lerini de yakından incelediklerini kaydeden Orçun Özelmas, Manisa’nın yatırımlarda 3. Bölge teşviklerinden yararlanıyor olmasının aldıkları kararda önemli bir etken olduğunun altını çizdi. Özelmas, Türkiye’nin gerek üretimde gerek ihracatta katma değeri yüksek ürünlere öncelik ve destek vermesi gerektiğini, bu kapsamda Ar-Ge Merkezi kurma çalışmalarına 2019 yılında başlayacaklarını sözlerine ekledi.

"CİROMUZUN YÜZDE 65’İ İHRACATTAN"

Küresel pazarlardaki çetin rekabet koşullarında maliyetlerindeki artışı bütünüyle fiyatlara yansıtamadıklarını açıklayan Özelmas, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim en büyük avantajımız dövizde açık pozisyonumuzun olmaması… Zehnder olarak ciromuzun yüzde 65’ini ihracattan sağlıyoruz. Ürün adedi parametresinde ise ihracatımızın toplam üretim içindeki payı ise yüzde 55 seviyesinde. Ancak bu durum, kurlardaki aşırı oynaklıktan etkilenmediğimiz anlamına gelmiyor. Hiçbir ihracatçı şirket, dövizdeki bu dalgalanmadan mutlu olamaz. İnanın bana, faaliyet dışı kâr odaklı olsa bile mutlu olmaz. Çünkü sürdürülebilir bir durum değil yaşadığımız. Kaldı ki ülkemiz ekonomisinde yaşanan hasar karşısında sizin iyi pozisyonda olmanız münferit olarak bir anlam ifade etmez. Bizim için sihirli sözcükler öngörülebilirlik ve sürdürülebilirliktir. Biz hesapta olmayan kârlar etmeyelim. Ama işimiz sürekli olsun. Önümüzü görelim; yatırımımızı, istihdamımızı, gelecek projeksiyonlarımızı sağlam temeller üzerine inşa edelim. Ekonomi yönetimimizin enflasyonla mücadeleye öncelik vermesi önlemleri süratle devreye alması bizim için çok önemli.”

ZEHNDER’DEN SATIRBAŞLARI

Temelleri 1895 yılında İsviçre’nin Granichen’de atıldı. 2006 yılında Türkiye pazarına ilk adımlarını atarak Sanpan şirketi ile ortaklık kurdu. 2012 yılında Sanpan’ı satın alarak, havlu pan üretiminde yurtiçi pazarda talebin yüzde 33’ünü karşıladı. Manisa OSB’de 20 Milyon Euro yatırım bedeline sahip yeni fabrikasının temellerini 2017 yılı Ağustos ayında attı ve 13 ayda tamamlayarak devreye aldı. 41 bin metrekare açık, 14 bin 500 metrekare kapalı alana sahip yeni fabrikasında 750 bin adet/yıl üretim kapasitesine sahip olan Zehnder, 220 kişiye istihdam sağlıyor.

RADYATÖR VE HAVLUPAN İHRAÇ EDİLECEK

Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, köklü geçmişiyle sektöründe lider şirketlerden olan Zehnder'in söz konusu yatırımıyla, Türkiye'nin uluslararası şirketler için ne kadar önemli bir pazar olduğunun bir kez daha teyit edildiğine dikkati çekti.  Açılışını yaptıkları tesisten dünyanın dört bir yanına radyatör ve havlupan ihraç edileceğini aktaran Ermut, şöyle konuştu:

"Dolayısıyla bu fabrika aynı zamanda ihracatımıza da katkı sağlayacak. Umarız bu yatırımın devamında Zehnder diğer ürünlerini de ülkemizde üretmek için yatırımlarına devam edecektir. Zehnder'in yatırımını, Türkiye'nin ekonomik dinamizmine olan güveni yansıtması bakımından çok değerli buluyorum. Bu yatırım, aynı zamanda Türkiye'nin, her zaman bahsettiğimiz avantajlı konumunu da gözler önüne seriyor." 

Ermut, Türkiye'nin uluslararası yatırımlar için barındırdığı avantajları anlatarak, "Türkiye'de üretim yapan uluslararası şirketler aynı zamanda, avantajlı konumumuz sayesinde, nüfusu 1,5 milyarı aşkın bir pazara hitap edebiliyor. Bugün birçok uluslararası şirketin Türkiye'yi üretim ve yönetim üssü olarak seçmesinin bir sebebi de dünya ticaretinin neredeyse yarısının gerçekleştiği bir eksene erişim imkanı sağlayan stratejik konumumuz." diye konuştu. 

Zehnder'in, Türkiye'deki yerli üretim hareketini de desteklediğini bildiren Ermut, şunları kaydetti: "Zehnder’in toplam satın almalarında yerli ürünlerin payı yüzde 94'lerde. Biz bu yönüyle Zehnder'i ülkemizde yerli üretimi destekleyen, istihdam sağlayan, ihracat yapan bir şirket olarak, yerli bir yatırımcı olarak görüyoruz. Bu anlamda kendilerine tekrar şükranlarımı sunuyorum. Son iki yıllık süreçte bildiğiniz gibi ülke olarak çeşitli badireler atlattık. Bütün bunlar geçici hadiseler. Ekonomimiz ve yatırım ortamımız sağlam temeller üzerine oturuyor ve bu türden geçici sıkıntıları bertaraf edecek güce fazlasıyla sahip." 

Bir "yatırım ekosistemi" oluşturup, girişimciliği güçlendirmek, yatırım ortamını iyileştirmek ve Türkiye'ye daha çok nitelikli üretim çekmek için çalıştıklarını vurgulayan Ermut, "Yatırımcılarımız da bunu bildikleri için Türkiye ekonomisine ve yatırım ortamına duydukları güven her şart altında devam ediyor ve hiçbir şekilde sarsılmıyor. Türkiye ise uluslararası yatırımcılara güvenli ve öngörülebilir bir yatırım ortamı sağlamak için yıllardır çaba harcıyor." ifadelerini kullandı. Zehnder Group Yönetim Kurulu Başkanı Hans-Peter Zehnder de Türkiye ekonomisine ve Manisa'ya güvendikleri için 20 milyon euro'luk yatırımı hayata geçirdiklerini belirtti. Zehnder, 220 kişiyi istihdam ettiklerini ve yatırım kararını aldıktan sonra vazgeçmeyi hiç düşünmediklerini de sözlerine ekledi.