Dizayn Makina, gıda dolum alanında ihtiyaç duyulan her türlü dolum kapatma ve etiketleme makinalarında çözümler sunarken; otomasyon partneri, yerli üretici GMT’nin PLC, HMI, servo motor ve sürücü, hız kontrol cihazı ve güç kaynaklarına güveniyor. Dizayn Makina Genel Müdürü Necmettin Öztürk, “Üretimini yapmış olduğumuz makinalarımızın Endüstri 4.0’a uygun olarak, uzaktan izlenebilir ve kontrol edilebilir olması bizim için önemli bir özellik. GMT’nin internet üzerinden PLC’ye bağlanma ve PLC’yi kontrol edebilme özelliği, bizim de kaliteli üretim adına daha sistemli bir alt yapı oluşturmamıza olanak sunuyor. Kullanıcılarımızın olumlu geri dönüşlerini ve üretim hatlarındaki artışını gözlemleyebiliyoruz. Makinalarımızdaki herhangi bir soruna anında müdahale ederek devamlı çalışmalarını sağlar hale getirdik” diyor.  Dizayn Makina Genel Müdürü Necmettin Öztürk ile otomasyonlu üretim süreçlerini ve yerli üretici GMT ile olan partnerliğin avantajlarını konuştuk. 

Merhaba Necmettin Bey, okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Gıda dolum ve paketleme makinaları imalatı alanında faaliyet gösteren Dizayn Makina, 1993 yılında kuruldu. Kuruluşundan itibaren; profesyonel kadrosuyla, dünya ekonomisinin gelişen dinamiklerine
uygun, etkin ve çağdaş anlayışla doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyatla, kaliteli ürün ve hizmeti müşterilerine sunmayı ilke edinmiştir. Dizayn Makina, Türkiye genelinde 8 bayisi, 9 farklı ülkede temsilciliği ve 116 ülkede ihracat yaptığı Gıda ve Dolum Makinaları alanında marka haline gelmiştir. 70'e yakın uzman çalışanı ile bugün geldiği bu noktayı yarın daha iyi yerlere taşıma gayreti içerisinde olacaktır.

Dizayn Makina, gıda dolum alanında ihtiyaç duyulan her türlü dolum kapatma ve etiketleme makinalarında çözümler sunuyor. Özellikle 2004 yılı itibariyle Dizayn Makina'nın ürettiği gıda ve dolum makinaları ile Avrupa'da üretilen makinalar arasında teknolojik olarak hiçbir fark kalmamıştır. Gıda ve dolum makinaları üretiminde dünyada üretilen öncü teknolojide ve kalitede makina üretmeyi kendimize yeni hedef olarak belirledik. Dizayn Makina olarak bundan sonraki gündemimiz kendi alanımızda dünya markası haline gelmektir.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? Hangi başarılara imza attı?

Dizayn Makina olarak sürekli kendini yenileyen ve esnek mühendislik yapımız sayesinde, ürettiğimiz makinaları pazarlamak yerine iş ortaklarımızın talepleri ve ihtiyaçlarını belirleyerek en doğru çözümü sunmayı ilke ediniyoruz. Bunun dışında özellikle ihracata yönelik üretimin artması ile birlikte, uzak ülkelere ihraç edilen makinalara yedek parça temin edilebilmesi ve servis hizmeti sağlanmasını hızlandırmak için kurumsal çözümler geliştirdik. Dizayn Makina olarak bugün dünyanın 116 ülkesine kendi markamızla ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Yüzde 90 oranında ihracat odaklı çalışıyoruz. Makinalarımızı kullanan farklı ülkelerden üreticilerin servis hizmeti alması ve yedek parça temini için geçen süreyi en aza indirmek amacıyla 2006 yılından itibaren ürettiğimiz makinaları ihraç ettiğimiz ülkelerin coğrafi konumunu göz önünde bulundurarak üretmeye başladık. Mesela Yeni Zelanda’ya ihraç edeceğimiz bir süt dolum makinasını imal ederken, yedek parçalarının o ülkeye yakın ülkelerde üretilmesine veya o ülkedeki kolay bulunan malzemeler ile uyumlu olmasına özen gösteriyoruz. Bu da makinamızı satın alan üreticinin servis ve yedek parça için bekleme süresinin en aza inmesini sağlıyor.

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız ya da atacaksınız?

Gıda ve dolum makinaları üretiminde dünyada üretilen öncü teknolojide ve kalitede makina üretmeyi  kendimize hedef olarak belirledik. Bu amaca ulaşmak için, 2001 yılında Ar-Ge birimini kurmamız ile birlikte üretim sistemimizde de yeniliğe gittik. Talaşlı üretim anlayışına geçmemizle birlikte ürünlerimizin imalat süresinde oldukça önemli kısaltmalar sağladık. Böylelikle şirketi ilk kurduğumuz 1993 yılında beş ayda üretimini gerçekleştirdiğimiz makinayı bir haftada üretebilir hale geldik. Üretim süresinde elde ettiğimiz önemli kazanıma ek olarak Ar-Ge birimini kurmamız, ürettiğimiz makinaların teknolojik anlamda çok daha iyi konuma gelmesini sağladı. Yeni ürün geliştirme sürecinde tasarım, üretim ve pazarlama bölümleriyle çok kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Yeni bir ürün geliştirme sürecinde ilgili tüm tarafların değerlendirmelerini dikkate alıyoruz. Bu da yeni ürün geliştirme sürecinde hızlı aksiyon alınmasını sağlıyor. Açıkçası üretimlerini yaptığımız makinalar, tüm birimlerin koordineli çalışması sonucunda oluşmaktadır.

Fabrikanızda; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız? 

Fabrikamıza bir hammadde alınmadan önce ilgili tedarikçilerden ihtiyaç duyulan hammaddelerle ilgili ayrıntılı raporlar ve teklifler istenir. İlgili denetimler tamamlandıktan sonra tedarikçi onaylı hale gelmektedir. Takibinde de satın alım siparişi açılabilmektedir. Hammaddeler depoya geldikten sonra sistem girişleri yapılmakta ve kontrolleri kalite ekibi tarafından yapıldıktan sonra onay verilmektedir. Onay verilmeyen hiçbir malzeme üretimde kullanılmamaktadır. Üretim süreçlerinde ise makinalarımız otomasyon sistemi ile kontrolleri yapılarak hazırlanmaktadır. Makinalarımızın elektrik ve elektronik aksamlarını iş ortaklarımızdan temin ediyoruz. PLC, HMI, Servo Motor ve Sürücü, Hız Kontrol Cihazı ve Güç Kaynakları gibi makinalarımızın öncelikli ihtiyaçlarını GMT ürünleriyle karşılıyoruz. Bunun haricinde makinalarımızın diğer aksamlarını firmamız bünyesinde üretiyoruz. Manuel, universal, CNC ve talaşlı imalat makinalarını kullanarak kendi üretimlerimizi gerçekleştirdiğimiz makinalarımızı Ar-Ge ve Tasarım ekibimizle birlikte tamamen firma bünyemizde üretiyoruz.

Sıfır duruş ve sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? Geriye dönük izlenebilirlik çalışmaları kapsamında neler yapıyor?  

Dizayn Makina olarak iş ortaklarımızın satın aldığı tüm cihazları hem geriye dönük hem de kullanımları boyunca takip edebilmek adına son teknolojiden faydalanmayı hedefledik. Dışa bağımlı olmayan yazılımlar için ağırlıklı yerli üretim yazılımları kullanıyoruz. Üretimini yapmış olduğumuz makinalarımızın Endüstri 4.0’a uygun olarak, uzaktan izlenebilir ve kontrol edilebilir olması bizim için önemli bir özellik. GMT’nin internet üzerinden PLC’ye bağlanma ve PLC’yi kontrol edebilme özelliği, bizim de kaliteli üretim adına daha sistemli bir alt yapı oluşturmamıza olanak sunuyor. Fabrikamızda verimsizliğe neden olacak fire ve plansız duruşlar sürekli olarak sistemsel kayıt altına alınmakta ve incelenmektedir. Ayrıca aylık olarak icra kurulunda verimsizlikler konu edilmekte ve ortak çözüm arayışına gidilmektedir. 

Yakın dönemde başka ne tür bir yatırım yaptınız?
 
Dizayn Makina olarak tek tip bant üretim yapmıyoruz. Ürettiğimiz her makina aslında yeni bir tasarım ve inovasyonla üretiliyor. Gıda dolum makinalarında her geçen gün yeni talepler yeni teknolojiler ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden biz de müşterilerimizin ihtiyacı olan ürünlere göre yeni tasarımlar ve teknolojiler kullanmaktayız. Örneğin kendi tasarımımız olan Kaşık bal dolum makinalarımız tamamen müşterilerimizin talepleri doğrultusunda ortaya çıkmıştır. Bu sebeple yatırımlarımız tamamen müşteri talepleri doğrultusunda olmakla birlikte teknolojik yenilikleri de yakından takip ederek devam edecektir. Şu an öncelikli olarak iş ortaklarımızla bunu kolaylıkla sağlıyoruz. Üretimlerini gerçekleştirdiğimiz makinalarımızda GMT’nin üstün teknolojik çözümlerini tercih ediyoruz. Böylelikle çalışmalarımızı daha sistemli ve verimli bir hale getiriyoruz.

GMT, ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı?

GMT, en başta yerli imkanlarla PLC’yi üretme başarısı elde etmiş ülkemizin değerli firmalarından bir tanesi. Biz yerli olarak üretilen GMTCNT marka PLC’lerin, dünya standartlarındaki markalarla rekabet edecek kalitede olduğunu makinalarımızda test edip gözlemledik. Bu alandaki başarılı sonuçların dışında, teknik destek olarak inovatif çözümler sağlaması GMT’yi bizim için değerli kılmıştır. Biz, GMT gibi ülkemizde teknoloji alanında ilklere imza atmış yerli firmalarla iş birliği içerisinde olmaya devam edeceğiz.

GMT ile ilk hangi proje kapsamında bir araya geldiniz?

İlk olarak üretimini yapmaya başladığımız hazır gıda dolum makinalarında bir araya geldik. Daha sonra ürün çeşitlerimizi artırdıkça diğer makinalarımızda da kullanmaya başladık.

Bu alanda son dönemde hangi projelere imza attınız?

Son dönemde tamamen kendi tasarımımız olan Kaşık Bal Dolum Makinasını geliştirdik. Bu makina yalnızca bal değil, akışkan gıda, ilaç ve toz ürünlerini de kaşıklara dolum ve kapatma yapabilmektedir. Bunun yanında dolum kapatma ve etiketleme sistemini kapsayan yeni Lineer Makina çözümlerimiz bulunmaktadır.

Son dönem GMT ile birlikte gerçekleştirdiğiniz projeyi detayları ile anlatır mısınız? Proje hangi ihtiyaçtan doğdu?

Bugün 116 ülkeye Gıda Dolum ve Kapatma Makinaları gönderiyoruz. Son projelerimizden biri de, az önce bahsetmiş olduğum tamamen kendi tasarımımız olan Kaşık Bal Dolum Makinası imalatı oldu. Dizayn Makina sadece pazar ihtiyaçlarını karşılayan bir firma değil aynı zamanda AR-GE çalışmalarıyla yurtdışında sektöre yön veren bir marka haline geldi. Üretimlerini gerçekleştirdiğimiz makinalarımızda öncelikli ihtiyaçlarımızı GMTCNT marka PLC, HMI, Hız Kontrol, Servo Motor, Step Motor ve Sürücüler gibi ürünlerle karşılıyoruz. Birçok projede hızlı çözümler arıyoruz. Bunun en önemli adımları da teknik destekten geçiyor. GMT ile hızlı çözümler geliştiriyoruz. 

Hangi çözümler kullanıldı? Seçimde hangi kriterler ön plana çıktı?

Destek aldığımız sistemlerin yerli olması öncelikli olarak ön planda oldu. Aynı zamanda GMT’nin tecrübeleri ve çözüm odaklı çalışmalarını göz önünde tuttuk. Bunun yanında PLC’ler inovatif bir sistem olarak iş yükümüzü oldukça hafifletti. Böylesi bir konuda seçim yaparken hem yerli üretim yapan hem de tecrübeli kadroya sahip GMT ile işbirliği içerisinde olmak bize pozitif olarak yansıyor.

Projede ne tür verimlilikler sağlandı?  Nasıl ölçümlediniz, detaylandırır mısınız?

Kullanıcılarımızın olumlu geri dönüşlerini ve üretim hatlarındaki artışı gözlemleme şansı elde ettik.  Makinalarımızdaki herhangi bir soruna anında müdahale ederek devamlı çalışmalarını sağlar hale getirdik. Bu doğrultuda kullanıcılarımızın geri dönüşleri de raporlarımıza olumlu olarak yansımaktadır.