VESTEL Beyaz Eşya Otomasyon ve Projeler Geliştirme Müdürü Tolga Özdenli, yeni çamaşır ve kurutma makinası fabrikasında üretim bantları, makinalar, taşıma araçları, otomasyon projelerinin birbirleriyle haberleşebilirken, üretimin anlık olarak takip edilebildiğini, böylece el değmeden, kusursuz ve esnek üretim hedeflerine yaklaştıklarını kaydetti.

Beyaz eşya içinde 8 Ar-Ge merkezinde çalışan bin 600 kişilik ekibin Vestel Beyaz Eşya’yı daha da ileri taşıyacak ürünler yaratmak için hizmet verdiğini söyleyen Tolga Özdenli ile Vestel Beyaz Eşya’daki esnek üretim odaklı son dönem yatırımlarını konuştuk.  

Öncelikle okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Vestel; beyaz eşya, elektronik, dijital ürünler, savunma sanayii alanlarında faaliyet göstererek, 18’sı yurt dışında olmak üzere 28 şirketimiz ile 35 yılı aşkın süredir hizmet vermektedir. Üretimimizi Manisa’daki 1,3 milyon metrekare alan üzerine kurulu Avrupa’nın tek lokasyonda üretim yapan en büyük endüstri komplekslerinden biri olan Vestel City’de yapıyoruz. Bin 600 kişiden oluşan dev Ar-Ge kadromuz ve yaklaşık 16 bin çalışanımız ile ürettiğimiz teknolojimizi Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıyoruz. 155 ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracat ile kendi sektörümüzün aralıksız 21 yıldır ihracat şampiyonuyuz.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? Hangi başarılara imza attı?

Beyaz eşya içinde 8 Ar-Ge merkezindeki bin 600 kişilik ekibimiz Vestel Beyaz Eşya’yı daha da ileri taşıyacak ürünler yaratmak için çalışıyor. Dünyanın en prestijli teknoloji ve tasarım yarışması PlusX Award 2019’da Beyaz Eşya kategorisinde “en çok ödül kazanan firma” olmakla kalmayıp 4 ürünümüz kendi kategorisinde “Yılın En İyi Ürünü” seçildi. Aynı zamanda bu yarışmanın en büyük ödülü olan “En Yenilikçi Marka” ödülünü 2 yıldır üst üste Vestel Beyaz Eşya kazanmaktadır. Dünya rekortmeni ürünlerimizin arasında vakum teknolojili buzdolabı, hidrojet çamaşır makinası, sıcak hava kalkanı teknolojili ankastre fırın ve sihirli dokunuş teknolojili bulaşık makinası yer alıyor.

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız ya da atacaksınız?

Önümüzdeki yıl üretim rakamları, model dağılımları, kapasite hedefleri ve seri üretime girecek yeni ürünler göz önünde bulundurularak üretim hattı ve makina yatırımlarını tek tek analiz edip hat ve makina kapasitelerinin ve üretim şekillerinin uygunluğunu inceliyoruz. Gerekli durumlarda önceliğimiz mevcut hat ve makinaların iyileştirilmesi oluyor. Bu yenilenme ve iyileştirmelerden yeterli sonuç elde ediyorsak yeni hat ve makina yatırımları ikinci planda kalıyor. İhtiyacın devam ettiği durumlarda ise ergonomi, yeni teknoloji, ürünün verimliliği, enerji verimliliği, arıza bildirimi ve kaliteye olan katkıları göz önünde bulundurularak yatırım kararlarımızı alıyoruz. 

Vestel Beyaz Eşya mühendisleri tarafından tasarlanan, geliştirilen ve üretime hazır hale getirilen ürünlerimiz beyaz eşya sektörü için devrim niteliği taşımaktadır. Bu durumu üretim teknolojileri yatırımlarımız ile bir adım daha ileriye taşıdık. Üretim hat ve makinalarımızı Vestel Beyaz Eşya olarak kendi bünyemizde kendi kadromuzla yapıyoruz. Artık makinaları kendimiz tasarlıyor, imal ediyor, programlıyor ve kurulumlarını yapıyoruz. Böylelikle beyaz eşya ürünlerinin yanında beyaz eşya ürünleri üreten makinaları da yerli üretim haline getirdik.

2019 yılı başında üretime başlayan çamaşır ve kurutma makinası fabrikası ise doğrudan Endüstri 4.0 altyapısı ile inşa edildi. Fabrikada üretim bantları, makinalar, taşıma araçları, otomasyon projeleri birbirleriyle haberleşebilirken üretimin anlık olarak takip edilebilmesini hedefliyoruz. Transfer edilen bu bilgi akışı ile birlikte akıllı depo sisteminden otomasyonun entegre edildiği kurulumlara kadar fabrikanın her alanında bu teknolojileri görmek mümkün. Vestel Beyaz Eşya, el değmeden, kusursuz ve esnek üretimi amaçlayan akıllı fabrika yapısı ile müşterilerine son teknoloji ürünlerini daha kaliteli ve daha hızlı bir şekilde sunabilmektedir.

Fabrikanızda; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine     kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız?

Fabrikalarımıza gelen hammaddeler, giriş kalite onayından sonra otomatik tanıma sistemi kullanılarak depolarımıza yerleştiriliyor. Üretim hatlarına gönderimi, beyaz eşya ürünlerimizde kullanımı, paketlenmesi ve sipariş teslimine kadar tüm takip otomatik tanıma sistemi ile yapılıyor. Vestel Beyaz Eşya olarak yüksek kaliteli, enerji tasarruflu, üstün teknolojili, kullanıcı dostu, çevreci ürünler üretmek başlıca hedeflerimiz arasında yer alıyor.  

Beyaz eşya ürün tasarımlarımızın her aşamasında yüksek kalite, düşük maliyet ve proje süresine dikkat ediyoruz. Vestel Beyaz Eşya olarak öncelikli hedefimiz, müşteri beklentilerini karşılayan yüksek kaliteli ürünleri düşük maliyetle tasarlamak. Tasarımlarımızda montaj kolaylığı, ergonomi, kullanım kolaylığı, güvenlik, kalite, çevre, servis edilebilirlik gibi değişkenler diğer beklentilerimizi oluşturuyor. Bu süreçte diğer sektörel ürünleri de takip edip yakından izliyoruz. Çünkü beyaz eşya sektörü, hayatımızın her alanında aktif olarak rol aldığı gibi teknolojik uygulamalar ile de iç içe çalışmaktadır.

Sıfır duruş / sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor?     Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden     yararlanıyorsunuz? Geriye dönük izlenebilirlik çalışmaları kapsamında neler yapıyor?  

Sıfır hata prensibini ürünlerimizi tasarlama aşamasından itibaren sürece dahil ediyoruz. Müşteri memnuniyetine çok önem veriyoruz ve son tüketicinin kullandığı ürünlerimizi çeşitli testlere tabi tutuyoruz. Özel donanımlı test odalarımızda tasarımlarımızın doğruluğunu test ederken ürünlerimizin karşılaşacağı zorlu şartları simüle ederek kusursuz bir şekilde çalışması için ömür testlerini gerçekleştiriyoruz. Üretim alanlarımızda kameralı kontrol sistemleri, otomatik komponent doğrulama sistemleri, çeşitli sensörler ve kontrol noktaları oluşturarak hataların önüne geçiyoruz. Endüstri 4.0 ile 
birlikte son teknolojik yöntemleri de ekleyerek daha geniş bir kontrol ağı oluşturduk. Üretim hatlarımızda kullanılan tüm makinaları takip ediyoruz. Planlı bakımlar, oluşan arızalar gibi benzeri durumların hepsini kayıt altına alıyoruz. Makina arıza tespiti, çözüm önerileri ve gerçekleşmemiş olası arızalarda önlem almamızı sağlayan büyük veri ağımız ile birlikte bu oranları ciddi ölçüde düşüren bir alt yapıya sahibiz. Bu yöntem ile makinalardan toplanan dijital veriler normal dışına çıktığında anlık olarak ekiplere haber veriyor. Sistemlerimizin bulut ortamında takip edilmesi ile ilgili çalışmalarımıza da hız kesmeden devam ediyoruz. Tüm sistemlerimizi birbiriyle konuşturup makinaların kendisini yönetmesini sağlayan mobil uygulamalar da geliştiriyoruz.

Otomasyon partnerinden beklentileriniz neler? Bir otomasyon proje ekibi sizce ne tür yetkinliklere sahip olmalı?

Alanında tecrübeli uzman bir kadroya sahip olması, proje çeşitliliğinin geniş olması, son teknolojileri projelerine dahil edebilme yetenekleri, projelerin kurulum süreleri ve dinamik değişkenlere hızlı cevap verilmesi beklentilerimizde ilk sıralarda yer alıyor. Proje tasarımlarında ve yazılımlarında Vestel Beyaz Eşya otomasyon uzmanları ile iş birliği içinde olmalarını ayrıca önemsiyoruz. IoT, bulut teknolojileri, siber güvenlik, veri izleme ve AR&VR uygulamaları üzerine çalışan firmalar ayrıca ilgimizi çekiyor.

Yakın dönemde başka ne tür bir yatırım yapacaksınız?     

Geçmiş yıllarda yapılan fabrika yatırımlarının yanı sıra, artan siparişlere bağlı olarak mevcut fabrikalarımızın kapasiteleri de günden güne artmaktadır. Bu kapsamda çeşitli konveyör, pres, fikstür ve otomasyon projeleri için yatırımlarımıza devam etmekteyiz. Dijital dönüşümü sağlayacak, Endüstri 4.0 argümanlarına ait yatırımlarımız, IoT teknolojileri ve büyük veri kullanımına yönelik yazılım ve donanımlarımıza ait yatırımlarımıza da devam etmekteyiz. Dünya dijitalleşiyor, biz de dünyanın gidişatına yönelik yatırımlarımızı gerçekleştiriyoruz. Ayrıca artan üretim sayılarına bağlı olarak da organizasyonel yapılarımızda da büyümelere gitmekteyiz. Uzmanlığa dayalı, yeni organizasyon yapılarına ihtiyaç doğmaktadır. Uzmanlaşan organizasyonlarımızda nitelikli, heyecanlı ve istekli çalışan portföyünü de günbegün artırmaktayız.