Bir sistemi uygun yazılım ve donanımla talep edilen duruma yönlendirme problemiyle ilgili kontrol ve otomasyon mühendisliği, elektrikten elektroniğe mekanikten bilgisayar tabanlı bütün endüstriyel üretim sistemlerine amaçlanan bir şekilde çalışabilmesine imkan veriyor.

Bu mühendislik alanında istihdam edilecek kişilerde öncelikle araştırmacılık tercih sebebi olurken, veri iletişimi ve haberleşme ile modelleme konularında bilgi sahibi olmaları gibi özellikler aranıyor.

EĞİTİM VE ARAŞTIRMA ALANLARI NELERDİR?

Söz konusu mühendisler; robotik, endüstriyel otomasyon, otomatik kontrol teorisi ve uygulamaları, bilgisayar tabanlı endüstriyel bilişim sistemlerini tasarım, ölçme ve enstrümantasyon gibi uygulamaları araştırarak bu kapsamda eğitimler sunuyor.

Mühendislerin yaygın çalışma alanlarından biri bina otomasyonu olurken, endüstriyel otomasyon ve robotik, kontrol ve sistem teorisi, proses kontrol, ölçme ve enstrümantasyon, endüstriyel veri iletişim sistemleri, bilgisayar tabanlı gerçek zaman kontrol sistemleri, sürücü sistemler gibi konular temel eğitim ve araştırma alanları arasında bulunuyor.