Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yerli ve milli otomobili Günsel’in ilk modeli B9, Girne Elexus Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen organizasyonla tanıtıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi bünyesindeki 109 Türk mühendisi tarafından tasarlanan 10 yıllık çalışmanın ürünü olan aracın, lansman gecesine aralarında KKTC Başbakanı Ersin Tatar ve bakanlar ile Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel’in yanı sıra yurt içi ve dışından üç bine yakın davetli katıldı. 

İKİNCİ MODEL J9’UN KONSEPTİ DE SUNULDU

Otomobilin ilk modeli B9, KKTC’nin toprağını, gökyüzünü ve bayrağını simgeleyen sarı, mavi ve kırmızı renklerde üretilirken, aracın tasarım ve iç dizaynları davetlilerden büyük bir beğeni topladı.

Lansman töreninde B9’un yanı sıra SUV olarak tasarlanan ikinci model J9’un konsepti de sunuldu.

SERİ ÜRETİM 2021’DE, YÜZLERCE KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Temelleri atılan ve 15 bin metrekaresi kapalı toplamda 20 bin metrekare alana kurulu alanda faaliyet gösterecek, kompozit ve alüminyum üretim teknolojilerinden faydalanılacak üretim tesisinin, yüzlerce kişiye istihdam sağlaması bekleniyor.

Üretim kapasitesi 2025’te yıllık 20 bin araca ulaşacağı bildirilen tesiste, seri üretim ise 2021’de başlanacak.

J9’un geliştirme sürecinin ise, 2022’de tamamlanarak prototip tanıtımının yapılması ve seri üretimine de 2024’te başlanması planlanıyor.

Yerli otomobilin, KKTC’yi otomobil ihracatçısı ülkelerden birine dönüştürmesi ve böylelikle ülke ekonomisi için büyük bir sıçrama yaratması öngörülüyor.