Konvansiyonel görüntü sensörleri, değişiklik gösterebilen çeşitli faktörler nedeniyle hatalı algılamalar yapabilir. Her hatalı algılama, boşa harcanan zaman ve çaba ile sonuçlanır. Ortam ışığının değişimi, ürünün kendi içerisindeki farklılıkları ve arka planların etkisini hesaba katan yapay zeka mükemmel bir algılama istikrarı sağlar. Entek Fabrika Otomasyonu Bölüm Müdürü Hüseyin Yılmaz, KEYENCE’in yeni yapay zeka ile donatılmış görüntü sensörünün yeteneklerini paylaştı. Yılmaz: “Konvansiyonel görüntü sensörleri, değişiklik gösterebilen çeşitli faktörler nedeniyle hatalı algılamalar yapabilir. Her hatalı algılama, boşa harcanan zaman ve çaba ile sonuçlanır. KEYENCE yeni yapay zeka ile donatılmış görüntü sensörüyle mükemmel bir algılama istikrarı sağlıyor.” dedi. 

Görüntü sensörlerinde endüstride son dönemde yaşanan teknolojik gelişmeler neler? Entek bünyesinde bu teknolojileri sunma noktasında ne gibi çalışmalarınız var? 

Görüntü sensörleri temelde görüntü işleme teknolojisiyle benzerlik gösterse de onun sensör olarak konumlandırılmasını sağlayan ana özellikleri hızlı ve kolay uygulanabilir olmasıdır.  Prensip olarak aydınlatma, lens gibi ekstra bir donanıma ihtiyaç duymadan doğru algılamayı yapabilme yeteneğine sahiptir. Hızlı ve kolay uygulanabilir olması nedeniyle kullanımı her geçen gün daha çok artmaktadır. Daha da hızlanmak ve doğru sonuç alabilmek için yeni görüntü sensörü KEYENCE IV2 ile yapay zeka devrimi başlattık.  ENTEK Otomasyon olarak Nisan ayından beri endüstrideki ilk yapay zeka destekli görüntü sensörümüz IV2’yi müşterilerimize sunuyoruz. Uygulamadaki başarıda kullanıcı yorumu ve becerisi önemli rol oynamaktayken artık yapay zeka bu rolü üstlenmektedir. Bunun kullanıcıya sağladığı avantajlar ise göz ardı edilemeyecek kadar önemli.

Bu son teknolojiye sahip Görüntü Sensörü IV2 serisinin özelliklerinden bahsedebilir misiniz? 

IV2 Görüntü sensörü endüstrinin ilk yapay zeka ile donatılmış ürünüdür. Yapay zekası için 1 milyon örnek çalışma parçası incelenmiş ve 1000 farklı algoritma oluşturularak, ürünlerdeki farklılıkları ortaya çıkartarak karar vermeye programlanmıştır. Donanımında görüntü alma hücresi QVGA’dan VGA’ya yükseltilerek 4 kat daha net görüntüler elde edilebilmektedir. Bunun yanı sıra daha da güçlendirilen entegre aydınlatması ile görüntüler daha parlak şekilde elde edilirken, ortam ışığının değişimlerine karşı etkilenmeden algılamada kararlılık sağlar.

Bu özellikler hangi noktada ürünü farklılaşmasını sağlıyor? 

Bütün bu teknolojik gelişmeler kullanıcıların görüntüleme ve programlama becerilerine sahip olmadan da ürünü kullanabilmesini sağlar. Geçmişte karşılaştığımız örneklerde, yapılması planlanan bir kontrol için hangi araçların nasıl kullanılacağını belirlemek için tecrübeli bir bakış açısı ile uygulamanın yorumlamasına ihtiyaç duyulurdu. Kontrol yöntemleri doğru belirlense bile ortam ışığının değişimleri ve ürünlerdeki bireysel farklılıklar gibi unsurlar uygulamaları olumsuz sonuçlandırırdı. 

IV2 Görüntü sensörü benzersiz yenilikçi teknolojisiyle artık bu kontrol yöntemini yapay zekanın kararına bırakıyor. Kullanıcının yalnızca doğru/hatalı örnekleri öğrenme modu (Learning Mode) ile görüntü sensörüne tanıtması yeterli. Yapay zeka doğru/hatalı örnekler arasındaki en büyük farklara odaklanarak kontrol yöntemini otomatik olarak belirler.  Tanıtma esnasında farklı aydınlatma şiddetlerinde çoklu örnekler oluşturarak hem ortam ışığının değişimlerine karşı hem de seri üretimdeki ürünlerin birbirleri arasındaki farklılıklardan etkilenmeden algılamalarda güvenilirlik sağlar.

Peki bu teknolojiyi müşterilerin uygulamalarını çözerken nasıl kullanıyorsunuz? 

Uygulamalarda standart olarak doğru kontrol yöntemini düşünme ve uygulamaya geçirmek için planlama süresi en çok vakit alan kısımdı. IV2’nin “Öğrenme modu” (Learning mode) sayesinde bu süre müthiş derecede kısalarak saniyeler mertebesine inerken, aynı zamanda donanımındaki geliştirmeler ile algılamalarda kararlılığı da artırdı. Bu da eşsiz bir zaman kazancı elde edilmesini sağladı. Bunu keşfettikten sonra çok daha fazla uygulamayı doğru çözüme kavuşturmak için müşteri adaylarımıza öğrenme modunu kullanmayı anlatıyor, gösteriyor ve hatta onların çalışma parçaları ile gerçek testler yapmalarını sağlıyoruz. 

Bu çözümler en çok hangi sektörlerde/hangi uygulamalarda tercih ediliyor? Kullanıcılara ne gibi faydalar sunuyor? 

Başta otomotiv, beyaz eşya, gıda/içecek, ilaç, elektrik/elektronik, plastik, metal ve hızlı tüketim gibi sektörlerin ihtiyaç duyduğunu gözlemliyoruz. Ayrıca kapasitesi yüksek ve seri üretimde yüksek adetli üretim yapan firmalar ile kalitesini her daim geliştirme yaklaşımında olan firmalar hedef sektörlerimiz içerisinde yer almaktadır. Çünkü temel olarak üretimin çeşitli aşamalarında oluşabilecek hatalı/kusurlu işlemlerin önlenmesini sağlayarak verimliliği arttırmaktayız. 

Ürünlerin işlenmesinde, taşınmasında, birleştirilmesinde veya montajlanmasında yapılan işlemleri doğrulamak, onaylamak, algılamak ve kontrol etmeye ihtiyaç duyulmaktadır. IV2 tamda bu ihtiyaçların çözümü olan renk ya da renk farklılığını ayırma, farklı ürün modellerinin karışmamasını sağlama, eklenen ya da birleştirilen parçaların eksiksizliğini onaylama, yapılan işlemin tam doğruluğunu doğrulama, şekil/desen algılama, pozisyonu/konumu kontrol etme gibi üretkenliği artıran kontrollerin yapılmasını sağlar. 

Bu kontrolleri yaparken yapay zeka donanımı ve otomatik öğrenme özelliği sayesinde, kullanıcılar dışarıdan destek almaya gerek duymamaktadırlar. Bu da bakım maliyetlerinden ve bakım zamanlarından ciddi şekilde tasarruf edilmesini sağlar. Zaman israfını engelleyerek gösterilen çabanın boşa gitmemesini sağlarken kullanıcılarını da sorumluluk alma, problem çözme gibi becerilerini de geliştirir.

Bu tecrübeyi deneyimlemek isteyenler nasıl bir yol izlemelidir? 

80 kişiyi aşan satış ekibimiz ile müşterilerimize doğrudan hizmet sunuyoruz. Müşterilerimize en hızlı şekilde cevap verebilmek için stratejik biçimde konumlandırılmış 8 bölge ofisimiz bulunuyor. Bu sayede, müşterilerimizin uygulamalarını yerinde görerek, ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sunabiliyoruz. Bu tecrübe için numunelerini hazırlayıp bizlere iletişim bilgilerimizden ulaşmaları yeterli olacaktır.