"Mobilyanın başkenti" olarak nitelendirilen Bursa'nın İnegöl ilçesinde kurduğu atölye ile koltuk takımı üreten Enes Temiz, katıldığı fuar sayesinde pazarını genişleterek 21 ülkeye ihracat yapmaya başladı.

DIŞ SATIMDA ÜLKE SAYISINI 21'E ULAŞTIRDI

Firmasında 12 kişiden oluşan ekibiyle üretim yapan 20 yaşındaki genç girişimci, yaklaşık 10 ay önce ilk yurt dışı satışını gerçekleştirdi.

Yeni pazarlara açılmak amacıyla Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndan destek alan Temiz, 3-8 Ağustos'ta CNR Expo İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen 17. Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı'nda stant açarak ürünlerini sergiledi.

Yurt dışından gelen alıcılarla bağlantılar kuran Temiz, böylece dış satım gerçekleştirdiği ülke sayısını 21'e çıkarmayı başardı.

"DEVLET DESTEĞİYLE FUARA KATILDIK"

Farklı ebat, renk ve özelliklerde koltuk takımı ürettiklerini kaydeden Temiz, fuara katılım süreçlerini ve sonraki aşamayı şöyle anlattı:

"Belirli bir süre geçtikten sonra fuara katılmak için devlet desteğine başvurduk. Devlet desteğimiz onaylandı, İstanbul Mobilya Fuarı'na giriş yaptık. Sonrasında birçok ülke ile çalışmaya başladık. Başta Kuzey Makedonya, Sırbistan, Nijerya olmak üzere birçok ülke ile çalışıyoruz. İhracat devam ediyor. Her hafta çarşamba, perşembe ve cuma günleri düzenli yüklemelerimiz oluyor."

"HEDEFİM, TÜM ÜLKELERE İHRAÇ ETMEK"

Temiz, 300 metrekare alandan oluşan üretim alanlarını ihracat yaptıkları için bin 600 metrekareye çıkardıklarını ifade ederek, siparişlere yetişemedikleri dönemlerde  parça başı işçi de çalıştırdıklarını söyledi.

Koltuğun A'dan Z'ye tüm işlerini bünyelerinde gerçekleştirdiklerini aktaran Temiz, "Dış satımı bazen aracılarla, bazen de doğrudan kendimiz yapıyoruz. Müşterilerime 20 yaşımda olduğumu söyleyince şaşırıyorlar, tepkileri garip oluyor. Yaşım 20 olabilir ama şu anki hedeflerimiz arasında bütün ülkelerle çalışmak var. Türkiye mobilyasını tüm dünyaya duyurmak istiyoruz. 21 ülke ile başladık, devamında göndermek istediğimiz birçok ülke var. Hedefim, Türk mobilyasını tüm ülkelere ihraç etmek." diye konuştu. (AA)