Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yurt dışından ithal edilen ve gıdalardaki kanserojen maddeyi saptayan gıda kontrol kitini, TÜBİTAK’ın 'AFLAMAM' adıyla yerlileştirdiğini açıkladı.
Varank, senede ortalama 500 bin adet ithal edilen kit ile ilgili olarak, “TÜBİTAK’ın bu çalışması, ileri teknoloji düzeyinin yükseltilerek, yerli üretimin teşviki adına başarı hikâyesi durumundadır."

AFLAMAM TÜBİTAK MAM'DA ÜRETİLDİ

Varank, Türkiye’nin dış satımına konu olan gıda ürünlerinin kanserojen ya da sağlığa zararlı mikotoksinlerin tespit edilmesi için, Türkiye’nin düzenli olarak ithal ettiği saflaştırma kolonlarının, bundan böyle Türkiye'de üretildiğini kaydederek, “TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde (MAM) 'AFLAMAM' ismini verdiği, yüzde 100 yerli ürünün ilk müşteri de Tarım ve Orman Bakanlığı oldu” dedi.

KONTROL KİTİ NE KADAR TÜKETİLİYOR?

TÜBİTAK ile Tarım ve Orman Bakanlığı’nın protokol imzaladığını belirten Bakan Varank, AFLAMAM adı verilen kitin, üretiminde ve protokol sürecinin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin öncülüğünde yapılacağını ifade etti.
TÜBİTAK’ın ürettiği AFLAMAM’a benzer ve ithal edilen 5 kontrol kitinin olduğu, söz konusu kontrol kitlerinden senede 500 bin adet ithal edildiği kaydedildi.