CEM KARARTAY - Endüstriyel Otomasyon Sanayicileri Derneği (ENOSAD) tarafından organize edilen ve Endüstri Radyo iş birliği ile düzenlenen “ENOSAD Üyeleri Tanıtım Webinarları”nın altıncısı gerçekleştirildi.

ENOSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Entek Teknik Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Terzioğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen webinara; Altınay Teknoloji Grubu Koordinatörü Lütfi Okay, Dacel Mühendislik Dijital Dönüşüm Satış Lideri Uğur Büyük ve Tempa Grup Bölge Yöneticisi Bahadır Coşkun katıldı.

“ÖZELLEŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLERE YÖNELİM BAŞLADI”

Altınay Teknoloji Grubu’nun yapılanmasından, kuruluşundan ve faaliyetlerinden bahseden Altınay Teknoloji Grubu Koordinatörü Lütfi Okay, pandemiden önce başlayan pandemiyle birlikte ivmelenen dijital dönüşüm ve Endüstri 4.0 ile birlikte akıllı fabrika çözümlerine doğru ilerlediklerini dile getirerek şunları söyledi: “Üretim ve iş hayatında değişen bir durum var. Geçmişte yüksek hacim ve düşük karışımdan, bugün düşük hacim ve yüksek karışıma doğru bir geçiş var. Birbirine benzeyen çok fazla imalat yapmak yerine, kullanıcıya göre özelleştirilmiş üretime doğru yönelme söz konusu.” 

Endüstri 4.0’ın altındaki hiper otomasyon konusunda çalışmalar yaptıklarını söyleyen Okay, bir servo motorun titreşim veya sıcaklık seviyesindeki değişimlerin rulman dağılması gibi sorunlara yol açacağını görerek arıza olmadan bakım ve değişimlerin gerçekleştiği ve üretimde devamlılık sağlayan çalışmalara yoğunlaştıklarını belirtti. 

“PROSES PARAMETRELERİNİN TAKİBİNİ SAĞLADIK”

Dacel Mühendislik Dijital Dönüşüm Satış Lideri Uğur Büyük, firmalarının yapılanmaları ve faaliyetleri ile ilgili bilgiler vererek hem yatay hem de dikey entegrasyon konusunda yeteneklerinin bulunduğunu dile getirdi.

Banner Engineering, Hirschmann, Mitsubishi Electric, Siemens gibi farklı firmalarla olan iş birliklerini ve bu kapsamda sundukları çözümleri anlatan Büyük, Algida Çorlu fabrikasında hayata geçirdikleri dijital dönüşüm projesiyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Proje ile üretim hatlarındaki proses parametrelerini anlık olarak izleyip uzun süreli arşivleyebilmelerini, geçmişe yönelik ve anlık istatistiki raporlar alabilmelerini sağladık” dedi. 

“SEKTÖRDE BİR İLKE İMZA ATIYORUZ”

Tempa Pano’nun tarihçesi, kuruluşu, yapılanması ve verdiği hizmetlere ilişkin bilgiler veren Tempa Grup Bölge Yöneticisi Bahadır Coşkun, iş güvenliğine uygun panolar ürettiklerini belirterek, “Tempa Pano bugün bin 200 saatin üzerine çıkan tozlu sis testi oranlarıyla, iş güvenliği yüksek panolarıyla müşterilerine güvenilir ürünler sunuyor. Operatör koruma sınıfında dünyanın en üst düzey koruma sınıfındaki panoları da yapabiliyoruz. Ancak yine de yangın riskine karşın, müşterilerimize pano içi yangın söndürme ekipmanları sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Coşkun ayrıca, Türkiye’de sektörde bir ilke imza atarak sanal gerçekliği elektrik panolarına entegre ettiklerini, panolarını demonte almayı tercih eden müşterilerine akıllı telefonlarından ya da tabletlerinden panolarıyla ilgili bir sanal gerçeklik oluşturarak montajının nasıl yapıldığını göstereceklerini müjdeledi.