100 tondan 3000 ton mengene kapatma kuvvetine kadar çok geniş bir yelpazede plastik enjeksiyon makinalarının üretimini yapabilen Hürmak Makinq pandemi döneminde Ar-Ge projelerine ağırlık verdi. Hürmak Makine Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burç Angan, “Fiber katkılı kompozit enjeksiyon teknolojileri üzerine çalışmalar yaptık ve bu alanda tamamen özgün tasarımımız olan bir enjeksiyon sistemi üzerinde çalışma ve denemelerimizi başarıyla tamamlayarak patent noktasına getirdik. Mevcut durumda ise katı silikon enjeksiyon ve dikey kauçuk enjeksiyon presi için Ar-Ge çalışmalarımız devam etmekte. 2021 yılının son çeyreği ve 2022 yılının ilk çeyreğinde bu iki projeyi tamamlayarak, her yıla bir Ar-Ge projesi mottosunu pandemi dönemi ile iki yılda 5 yeni projeyi tamamlayarak taçlandırmayı hedefliyoruz.” dedi.
 
Türkiye'nin enjeksiyon makinası üreticisi HÜRMAK, Ekim ayı itibariyle Gebze Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (GOSB) 15 bin metrekarelik fabrikasında yüksek nitelikteki üretim faaliyetlerini artırarak sürdürmeye devam ediyor.
Büyüyen iş hacmi ile birlikte üretim operasyonlarını 2020 yılında Gebze Organize Sanayi Bölgesi içerisinde bulunan 15 bin metrekarelik kapalı alana sahip tesisine taşıma kararı alan Hürmak Makina, taşınmanın yanı sıra, üretim bandına eklenen talaşlı imalat hatları ile 2021 yılını bir anlamda yeni yatırımlarla geçirdi. Bu büyüme istihdamda da ek kapasite ihtiyaçları doğuracakken, global ortaklıklı projelerde küresel marka bilinirliğini de güçlendirecek.

Burç Bey, Hürmak Makina bünyesinde yakın dönemde ne tür yatırımlara imza attınız? 

Fabrika binasının modernizasyonunu ve yeni talaşlı imalat tezgahı yatırımlarını gerçekleştirdiğimiz 2021 yılında toplam 9 adet CNC tezgahı üretim hattımıza katarak firmamızın üretim kabiliyetini bir üst seviyeye taşıdık. Şu anda 100 tondan 3000 ton mengene kapatma kuvvetine kadar çok geniş bir yelpazede plastik enjeksiyon makinalarının üretimini yapabilmekteyiz. Ancak üretimde her zaman hedefimiz daha çok veya daha büyük makina değil, daha nitelikli makinalar üreterek yüksek katma değere sahip ürünleri iç piyasada faaliyet gösteren sanayicilerimize ve ülke ihracatımıza kazandırmak gayesindeyiz. Pandemi sonrası oluşacak talep yoğunluğunu öngörerek müşterilerimize nitelikli ürünlerimizi zamanında teslim etmek adına çalışmalarımızı tamamladık.

İKİ-PLAKA ZENİTH SERİSİ MAKİNALAR 10 YILDIR VERİMLİLİK SUNUYOR

Artık başlı başına bir marka haline gelen Zenith serisinin zaman yolculuğu hakkında neler söylersiniz?

2022 yılı, iki-plaka mengene sistemi ile çalışan Hürmak Zenith serisi makinaların pazardaki 10. yılı olacak. Yıllar önce bir ideal peşinde hazırladığımız ilk Ar-Ge projemizin TÜBİTAK tarafından onaylanması ile başlayan ve 2012 yılında plastik işleyicileri ile buluşturduğumuz iki-plaka mengene sistemine sahip Zenith serisi makinalarımız o yıllarda toy bir delikanlıyken bugün oturmuş, ağırbaşlı bir yetişkin diyebilirim. Makinacılıkta çoğu zaman üreticiler makinalarını evlatlarına benzetirler. Gerçekten de yeni bir makinanın ortaya çıkışı, ilk yıllardaki mücadeleler ve iyileştirmeler neticesinde on yıl içerisinde geldiğimiz noktada geri dönüp ürettiğimiz ilk iki-plaka makinaya ve bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda, bir evladı büyütmenin gururunu yaşıyoruz. Bugün Zenith serisi kimi pazarlarda neredeyse Hürmak markasının dahi önüne geçerek değer görüyor ve pek çok müşterimiz tutkuyla bu makinaları tercih etmeye devam ediyor. Bu makinalarımızı Türk mühendisliği ve sanayisinin bir başarısı olarak Avrupa ve CIS bölgesi başta olmak üzere pek çok ülkeye ihraç etmek bizim için maddiyatın ötesinde bir mesleki tatmin sunuyor. İki-plaka makina teknolojisinde elde ettiğimiz on yılı aşkın tecrübe ile geliştirdiğimiz ve her gün daha iyiye götürdüğümüz bu makinaları önümüzdeki dönemde Türkiye içinde de daha çok tanıtmayı hedefliyoruz.”

5 BÜYÜK AR-GE PROJESİ 

Pandemi döneminde Ar-Ge kapsamında ne tür çalışmalara imza attınız? 

2012 yılından beri gelenek haline gelen her yıla bir Ar-Ge projesi hedefimiz pandemi dönemi ile birlikte 5 Ar-Ge projesine çıktı. Koronavirüs pandemisi ile seyahatlerimizi azalttığımız, içe kapandığımız ve firma içerisinde daha çok zaman geçirdiğimiz iki yıl geçirdik. Biz de bu dönemden maksimum verimi elde edebilmek adına Ar-Ge projelerimize daha çok odaklandık. 2020 yılı başından beri elektronik kart izolasyon makinası ve mum enjeksiyon makinası projelerimizi tamamladık. Fiber katkılı kompozit enjeksiyon teknolojileri üzerine çalışmalar yaptık ve bu alanda tamamen özgün tasarımımız olan bir enjeksiyon sistemi üzerinde çalışma ve denemelerimizi başarıyla tamamlayarak patent noktasına getirdik. Mevcut durumda ise katı silikon enjeksiyon ve dikey kauçuk enjeksiyon presi için Ar-Ge çalışmalarımız devam etmekte. 2021 yılının son çeyreği ve 2022 yılının ilk çeyreğinde bu iki projeyi tamamlayarak 2012 yılından beri gelenek haline getirdiğimiz her yıla bir Ar-Ge projesi mottosunu pandemi dönemi ile iki yılda 5 yeni projeyi tamamlayarak taçlandırmayı hedefliyoruz.

Tanıtım etkinliklerini proje partnerleri ile gerçekleştirmek neden önemli?

Yoğun fuar takvimi yoğun siparişler ile birleşince haliyle fuarlara sergilemek amacıyla makina hazırlamak da ayrı bir zorluk olmaya başladı. Bu sebeple çözüm ortaklarımız Eurasia Robotic, Mizan Kalıp, Aytek Soğutma ve Savrob Mekatronik ile sadece fuarlara özel hazırladığımız bütünleşik bir sistemi bu işe adadık. Çoğu zaman Avrupalı firmaların stantlarında gördüğümüz pek çok firmanın iş birliği ile hazırlanan sistemler gibi alanında uzman firmalarımızın iş birliği ile komple bir üretim hücresini fuarlarda sergiliyoruz.

Yeni nesil Hürmak Prodigy serimizden PRO310-1300 Hybrid modelimiz ile 6 gözlü kalıpta basılan gıda ambalajı, 4,85 saniye çevrim süresi ile üreterek Eylül ayında İspanya Equiplast, yine aynı ay içerisinde İngiltere Interplas, Ekim ayında ise Almanya Fakuma fuarlarında sergiledik. Bu üretimi tamamen ülkemizin mühendisliğiyle üretilmiş yerli ekipmanlar ile yapıyoruz. Sistemi sergilediğimiz pek çok fuarda bu detay ziyaretçilerimizin takdirini kazanıyor. Sistemi bir nevi fuar turnesine çıkarttık. Ağustos ayında Türkiye’den çıkarttığımız makinalar şimdiye kadar önümüzdeki günlerde Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenecek Warsaw Plast Expo Fuarı’nda, ardından Ocak ayında Rusya Moskova’da düzenlenecek Interplastica Fuarı’nda sergilendikten sonra bu uzun maratonu tamamlayarak fabrikamıza dönüş yapacak. 

HÜRMAK TECRÜBE MERKEZİ KONSEPTİNİ HAYATA GEÇİRİYOR

Peki fuarlar dışında makinalarınızı tecrübe etmek isteyen potansiyel müşterileriniz için bir projeniz var mı? 

Gerek ülkemiz sanayicileri gerekse yabancı misafirler için ileri teknoloji Hürmak çözümlerini sergilemek adına fuarların beklenmesi gerekmediğini düşünerek, fabrika sahası içerisindeki bir bölümü Hürmak Tecrübe Merkezi konseptinde hayata geçireceğiz. Toplam 2 bin metrekarelik alanda misafirlerinin diledikleri zaman ziyaret ederek fuarlarda sergilenen bu sistemleri canlı canlı görebilecek ve istenildiği takdirde kendi kalıpları ile deneme üretimi gerçekleştirebilecekler. Böylece pek çok farklı sistemi; kalıbı, soğutma ünitesi ve varsa robotu ile çalışır halde tutarak misafirler Hürmak enjeksiyon makinalarının deneyimlemesine sahip olacak. 

SEMAVİ YORGANCILAR, YORGLASS'IN DİJİTAL DÖNÜŞÜM VİZYONUNU ANLATTI SEMAVİ YORGANCILAR, YORGLASS'IN DİJİTAL DÖNÜŞÜM VİZYONUNU ANLATTI