Plastik sektörünün en köklü şirketlerinden olan ve 2019’da 50. kuruluş yılını kutlamaya hazırlanan Hürmak; niteliği, performansı ve teknolojisi yüksek plastik enjeksiyon makinalar üreterek yurt dışı pazarlara açılıyor.  Avrupa menşeili ürünlere alternatif oluşturabilecek makinalar üretmeye odaklanan şirket, bu hedef için, plastik sektöründe çok güçlü referanslara sahip Baumüller ile birlikte yol alıyor. 
Hürmak’ın son geliştirdiği plastik enjeksiyon makinasında Baumüller’in servo pompa uygulamasına yer verdiklerini ve bu çözümün, makinanın istikrarı, tekrarlanabilirliği ve parça kararlılığı konusunda çok olumlu dönüşler sağladığını söyleyen Hürmak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Burç Angan ve bu çözümün mimarları olan şirketin yöneticileri Baumüller Satış Müdürü Özgür Demirbaş ve Baumüller Teknik Danışmanı Erkan Akkartal ile Hürmak’ın fabrikasında bir araya gelerek işbirliklerinin sağladığı kazanımları konuştuk. 

Burç Bey, Hürmak'ın yapılanmasını anlatır mısınız? Şirketin yıllık üretim kapasitesi ne kadar? Ürün çeşitleri nelerdir? 

Burç Angan: Hürmak, plastik sektörünün en köklü şirketlerinden birisi. 1969 yılından bu yana plastik enjeksiyon makinaları üretiyoruz. 2019 yılında 50. yılımızı kutlayacağız. Şirketimiz kurulduğu yıllarda ağırlıklı olarak iç pazara hizmet veriyordu, 2010 yılından itibaren de ihracat ağırlıklı çalışmaya gayret ediyoruz. Avrupa menşeili ürünlere alternatif oluşturabilecek makinalar üretmeyi hedefliyoruz. Uzak doğu makinaları kullanmak istemeyen müşteriler de bizim bu hedeflerimizde ivme kazanmamızı sağladı.  100 ton’dan 2700 ton’a kadar plastik enjeksiyon makinalarının farklı türlerini geliştirip üretiyoruz. Talep doğrultusunda üretim yaptığımızdan yıllık üretim adetleri değişiklik gösteriyor ancak büyüklüklerine göre 60- 80 adet civarında üretim yaptığımız söyleyebilirim. Hedefimiz  nicelikten ziyade niteliği, performansı ve teknolojisi yüksek makinalar üretmek.  

Baumüller ile hangi projeler için bir araya geldiniz? 

Burç Angan: Makinaların hassasiyetine, verdiği reaksiyonlara, sesine, performans ve enerji verimliliğine kadar her şeyi ana motor etkiler. Makinalarımızın gelişimi sürekli devam ediyor ve bu süreçlerde Baumüller’in desteğini her zaman yanımızda hissediyoruz. Baumüller’in bizde farklı bir yeri var. Bizim her alanda tüm tedarikçilerimiz ikişer tanedir, Baumüller ise tek. Üç yıldır makinalarımızın kalbi olan ana motorlarda tek tedarikçimiz Baumüller. Bu, karşılıklı güven ile ortaya çıkan bir sonuç. 

Özgür Bey, Baumüller ülkemize hangi ilkleri kazandırdı? 

Özgür Demirbaş: Yaptığımız son yıllardaki uygulamaların uygulamalardan en güçlüsü Hürmak Makina ile birlikte yaptığımız servo pompa teknolojisi. Bizim yaptığımız şey aslında enerji verimliliği sağlamak. Bu uygulamada kullanılan motorlarımız dinamik düşük ataletli senkron motorlar. Motorların yüksek pik değerlerinden dolayı makinanın ihtiyacı olan anlık momentleri kullanabiliyor, hidrolik tahriğini kontrol edebiliyoruz. Bu da size standart elektrik motorundan alacağınız gücü daha düşük bir güçte alma imkanı veriyor. Motor – sürücü gövde değerleri ve şebekeden çekilen amperaj değerleri küçülüyor ve enerji verimliliği ortaya çıkıyor. Motorlarımızın pik değerleri, nominal değerlerinin 2.5-3 katı. Yüksek tonajlı makinalardaki enerji verimliliğinde yüzde 10’lu rakamlardan bahsetmek mümkün. 

Erkan Akkartal: Enerji tasarrufu konusunda makinanın prosesi de çok önemli. Eğer proses sürekli olarak hidrolik güç ihtiyacı duymuyorsa verimlilik oranı artıyor. Standart hidrolik makinalarda motorlar sürekli çalışıyor. Servo pompa uygulamasında ise motor ihtiyaç olduğu anda devreye giriyor. İhtiyaç olduğu andaki debiyi ve basıncı milisaniye mertebesinde elde ediyor. Dolayısıyla standart motorlardaki dezavantajlar ortadan kalkıyor. Bir başkası da, tekrarlanabilirlik açısından servo pompa çok güvenli. Hidrolikteki değişimler ve çevre şartları değişimleri, asenkron motorun cevap verememesi gibi durumlar burada tamamen ortadan kalkmış oluyor. Sonuçta son kullanıcının ürünü hep aynı kalitede çıkıyor. Çünkü istediği zaman istediği basınca aynı sürelerde ulaşabiliyor.