İSTANBUL (AA) - Huawei ve İstanbul Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Huawei Yetkili Bilgi ve Ağ Akademisi'nin eğitim programı kapsamında HAINA Laboratuvarın açılışı gerçekleştirildi.
Çin Halk Cumhuriyeti'nin İstanbul Ticaret Ataşesi Huang Songfeng, açılış konuşmasında Huawei'nin, Türkiye'de önemli bir iş yaparak buradaki kaynağını eğitim ve teknolojiye verdiğini söyledi. Songfeng, Huawei'nin sahibi Ren Zhengfei’nin kızı ve şirketin Mali İşler Direktörü (CFO) Mıng Vancou'nun Kanada'da tutuklandığını, bunun ilginç bir şey olduğunu belirterek “Bu durum göstermiştir ki, aslında tek bir standart yok. Hala çifte standartlı bir dünyada bulunuyoruz." dedi.
Teknoloji üreten devletlerin çok daha güçlü olduğunu vurgulayan Songfeng, devletlerin bunun inşası için eğitim ve teknolojiye ağırlık vermesi gerektiğini söyledi. Songfeng, konuşmasını şöyle sürdürdü:

TEKNOLOJİ ÇİFT TARAFLIDIR

"Teknoloji üreten devletler çok daha güçlü konumdadır. Huawei, kaynağını Türkiye'de eğitime ve teknolojiye ayırdı. Bu iş birliğinin anlamı bu. Sadece ülkemiz için değil, insanoğlunun geleceği için de çok önemli yeri var. Bu yüzden biz teknolojiye önem verirken sadece kendimiz ve ülkemiz için değil, aynı zamanda insanoğlunun geleceği için de çalışacağız. Bilinmelidir ki teknoloji, çift taraflı bir durumdur. Kötü yönde kullanıldığında kötülük yapar ancak iyi yönde kullanırsanız da insanlığa çok iyi şeyler getirebilirsiniz.”
Huawei Türkiye Ar-Ge Direktörü Wu Lianqing de Türkiye'de 5 yıldır bulunduğunu ve mutlu olduğunu ifade etti. Wu Lianging " Türkiye’de bir yabancı olarak, Türkiye'nin 2023 hedeflerini çok iyi anlıyorum. Huawei olarak, pek çok farklı ülkede sistem geliştirilmesi için yardım ediyoruz ve yetenekleri hazırlıyoruz. Buna devam da edeceğiz." diye konuştu.

BİLGİ VE İLETİŞİMİN TEKNİK EĞİTİMLERİ

İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Sertbaş ise 22 Şubat 2017 yılında, İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü ile Huawei firması arasında teknolojiye ilişkin iş birliği protokolü imzalandığını belirtti.
Bu protokol çerçevesinde, Türkiye'de bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesine katkıda bulunmak üzere, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Bilgisayar Mühendisliği bünyesinde, Huawei Yetkili Bilgi ve Ağ Akademisi Laboratuvarı'nın kurulduğunu bildiren ve burada, bilgi ve iletişim teknolojileri teknik eğitimlerinin verilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
Huawei'nin şimdiye kadar 150'den fazla ülkede hayata geçirmiş olduğu buprogram; geniş kapsamlı bilişim ve iletişim eğitimleri ile öğrencilerin akademik ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamayı amaçlıyor.