Görüntü işleme: Bir CCD ya da CMOS tarafından yakalanan hedef görüntünün analiz edilip, anlamlı bir çıktı elde edilmesini sağlayan çalışma alanıdır.

Görüntü işleme sistemleri, insan gözünün sınırlarının üzerindeki beklentilere dahi değişmeyen kararlı bir performansla ve aynı standartta cevap veren, yüksek hızlı, yüksek büyütme, 24 saatlik çalışma ve tekrarlanabilir ölçümler gerektiren zorlu endüstriyel uygulamalar altında kontrol için üretilmiş kalite kontrol sistemleridir.

Bu özellikleri sayesinde kalitenin artmasının yanında işçilik maliyetlerini düşürebilir, üretim verimlerini artırabilir. Dolayısıyla söz konusu sistemler, işletmelerin, finansal açısından ciddi kazançlar elde etmesini sağlayabilir.

Artan bir hızla, imalat sanayi, geleneksel insan gücü yerine otomatik süreçlere daha çok güvenen Endüstri 4.0’a doğru ilerliyor. Endüstri 4.0 verilerle proseslerin tamamını daha verimli hale getirmeyi hedeflerken, bu bağlamda bu verileri meydana getirecek sistemlerin rolü de gittikçe büyüyor.

Görüntü işleme sistemleri kullanımının ana sebepleri ile ilgili yapılan bir araştırma sonuçları ihtiyacın artacağını desteklemektedir.

ÜRETİMDEKİ MAKİNALARDA GÖRÜNTÜ İŞLEME SİSTEMLERİ 

Üretimdeki “göz” olarak düşünülebilen ve birçok uygulamada onlarca sensörün yaptığı işi tek başına yapabilen görüntü işleme sistemlerini, gittikçe daha fazla sayıda üretim tesisi kullanıyor. Görüntü işleme sistemleri, artan rekabet koşulları sebebiyle; 

  • Kaliteyi yükseltmek, 
  • Üretim hızlarını/adetlerini arttırmak, 
  • Hatalı ürün oluşumunu engellemek, 
  • İşgücü maliyetlerini azaltmak ve
  • Üretimi otomatikleştirmek isteyen üreticiler için olmazsa olmaz durumdadır.

GENEL UYGULAMA ALANLARI NELERDİR?

Görüntü işleme sistemleri, endüstride birçok farklı sektörlerde ve farklı uygulamalarda yüksek hızlarda ve adetlerdeki ürünlerin yüzde 100 kontrolü için kullanılmaktadır. Temel anlamda “Ölçüm, Varlık/Yokluk, Vuruk Algılama, Kod Okuma” uygulamaları için kamera sistemleri yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.

  • Algılama                           Doğru ürün, Doğru pozisyon, Doğru renk, Şekil, Vuruk Çizik
  • Pozisyon yakalama         Robotik sistemler ile bütünleşmiş koordinat bulma (X,Y,Ɵ)
  • Optik ölçme                      Mesafe, Genişlik, Açık, Arlık, Çap
  • Kod ve karakter okuma   Karakter, Barkod, Karekod

GÖRÜNTÜ İŞLEME SİSTEMLERİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Öncelikli olarak görsel kontroldeki geleneksel yöntemlerde iş gücü olarak insanlar kullanılıyordu. İnsanların sürekli tekrarlayan monoton işleri, uzun süre boyunca yapması da birtakım hataları beraberinde getiriyordu. Kişiden kişiye değişen kalite algısı, kontrol etmeden kaçırılan ürünler ve yüksek hızlar için insan gözünün yetersiz kalması kamera sistemleri için bir problem olmaktan çıkmıştı.

Yüksek kalite, yüksek verim, esnek üretim hatlarına hızlı entegre olabilme, daha fazla veri sağlama, daha az üretim maliyeti hem daha az iş gücü hem de daha hızlı olması üretilen ürünlerin daha az hatalı olarak üretilmesine olanak sağladı ve böylece pek çok avantajı da beraberinde getirmiş oldu.

GÖRÜNTÜ İŞLEMEDE YENİ TEKNOLOJİLER NELERDİR?

Temel anlamda görüntü işleme sistemleri yüksek teknoloji ekipmanları, kamera, lens, aydınlatma ile güçlü algılama algoritmalarının bulunduğu yazılımlardan oluşmaktadır. İhtiyaç için gerekli donanımların doğru seçilmesi ve değişen üretim ihtiyaçlarına hızlı ve doğru bir şekilde uyum sağlayabilmesi açısından KEYENCE yeni nesil CV-X400 Serisi Multi spektrum teknolojisini geliştirmiştir.

KEYENCE'ın yeni Multi Spektrum Aydınlatması benzersiz algoritmalar ve üç farklı algılama modu ile akla gelebilecek her algılama için en iyi çözümü sunar. Aydınlatma 8 farklı renkte LED ve özel bir kontrol modülü ile gelir.

Aydınlatma renk kontrolü, bölünmüş aydınlatma, yüksek hızlı görüntü yakalama ile senkronizasyon çalışır ve karmaşık harici kontroller olmadan kullanılabilir. 3 görüntü yakalama modu ile 8 farklı renkli aydınlatma ve algoritmalarımız olan “ALL in ONE Kamera Sistemi” çeşitli renk, profil, parlaklıktaki ürün türleri için benzersiz çözümler sunar.

ENTEK, GÖRÜNTÜ İŞLEMEDE NELER YAPIYOR?

Entek Otomasyon olarak yaklaşık 30 yıldır; yeni teknolojilere ve modern iş stratejilerine duyduğumuz tutkuyla, endüstrimize, otomasyon, hidrolik, dijital dönüşüm, hareket ve proses kontrolü teknolojilerinde çözümler sunuyoruz.

Görüntü işleme çözümlerinde ise, 15 yılı aşkın süredir, tecrübeli uzman ekiplerimiz ile her yıl 200’ün üzerinde “Görsel Kontrol Sistemleri” için yenilikçi çözümler üreterek, endüstrimize değer katmaya devam ediyoruz.

Bu doğrultuda, müşterilerimizin en önemli çözüm partneri olmaya özen gösteriyoruz.