Entek Otomasyon Yönetim Kurulu Üyesi Sami Özkan Dibek, genel olarak üretim ve taleplerde düşüşler yaşandığının altını çizerek, pandeminin endüstriye yeni normaller getireceğini söyledi.

Söz konusu sürecin üretimin, esnek ve ölçeklendirilebilir olması gerekliliğini açıkça gösterdiğini dile getiren Dibek, salgının ardından kısa vadede olmasa da otomasyonun ve dijitalleşmenin hız kazanacağına inandığını ifade etti.

“ÇALIŞMALARIMIZI, ONLINE PLATFORMLARA TAŞIDIK”

Birçok firmanın olduğu gibi bizim de beklemediğimiz biranda meydana geldi. Ancak hızlı bir şekilde aksiyon alarak öncelikle ekip arkadaşlarımızı evden çalışma sistemine geçirdik. Ekibimizle birlikte online platformlarda yapacaklarımızı kurguladık. Sahada yaklaşık 100 kişilik bir ekibimiz var. İlk önce onların birebir müşteri görüşmelerinde kısıtlamalar başladı, fabrikalar çeşitli sınırlamalar getirdi. Biz de ihtiyaç halinde işletmelerle online platform üzerinden görüşmeye başladık. Zorunlu görüşmelerde ise, İnsan Kaynakları departmanımız karşı tarafın İnsan Kaynaklarıyla görüşüp gerekli önlemleri alarak ziyaret gerçekleştirdi. Özellikle bazı KOBİ seviyesindeki müşterilerimizle halihazırda bu yöntem devam ediyor. Ancak büyük bir bölümünü online platforma taşıdık. Hatta bazı ekip arkadaşlarımız, kısa sürede uyum sağlayarak daha verimli kullanmaya başladı. 

“GENEL OLARAK TALEPLERDE DÜŞÜŞ YAŞANIYOR”

Özellikle yoğun çalıştığımız otomotiv ve beyaz eşya başta olmak üzere bazı sektörlerde müşteri tarafında talepler azaldı. Ancak endüstriyel yatırımın daha az olduğu gıda, ilaç gibi sektörlerin yanı sıra üretimin durmaması gereken demir-çelik, cam gibi sektörlerden talepler alıyoruz hatta hızlanan kısımlar da oldu. Ama genele baktığımızda, üretimin düşmesine paralel taleplerde bir azalma gözlemleniyor. 

“ÜRETİM, ESNEK VE ÖLÇEKLENDİRİLEBİLİR OLMALI”

Pandeminin üretime, fabrikalara yeni normal getireceğini düşünüyorum. Ayrıca bu süreç bize şunu gösterdi: Üretim, esnek ve ölçeklendirilebilir olmalı. Endüstrinin büyük ölçeklerin yanında küçük ölçeklerde de üretebilmesi gerekiyor. Bunun biranda olmasa da zaman içerisinde otomasyonda ve dijitalleşmede hız kazanacağını öngörüyorum. Biz bu kapsamda hazırlık yapmaya başladık. Dijital tarafımızı daha da güçlendirmek üzere kararlar aldık, onları uyguluyoruz. Hatta bu dönemde gerçekleştirdiğimiz webinarlarımızda ağırlıkla dijitalleşme, uzaktan çalışma, uzaktan fabrikalara erişim sağlama ve işletmelerin ya da makinaların uzaktan kontrol edilmesi gibi konuları ele aldık. Artık daha fazla kontrollerin sensörlere, endüstriyel görüntü işleme sistemlerine taşınması ve fabrikalardaki üretimin uzaktan bile devamlılığının sağlanabilmesi gerekiyor. Benzer şekilde, insanlarla birlikte çalışan ve insanlardan öğrenen işbirlikçi robotların önem kazanacağını düşünüyorum. Gelecekte benzer bir durumla karşılaştığımızda, üretimin devamlılığı açısından elzem hale geliyor. 

“PANDEMİ, DİJİTALLEŞMEYİ HIZLANDIRACAK”

Pandemi, dijitalleşmenin hızlanmasını sağlayacak. Bunu müşterilerimiz dahil birçok kişi dile getiriyor. Evet, uzaktan çalışıyoruz ancak sadece ofis işlerimizi yapabiliyoruz. Bugünün üretim koşullarında üretimin içinde olması gereken kişiler var. Ama otomasyon sağlandıktan sonra üzerine gelen dijitalleşme onların da dışarıdan erişebilmesini sağlayacak. Otomasyonda daha ileri seviyede olan firmalar, dijitalleşme için hızlı adımlar atacaktır. Kaldı ki dijitalleşme yatırımları, makina ve ekipman yatırımına kıyasla görece daha düşük ölçekteki yatırımlardır.