İlaç sektöründeki ürünlerin çok yüksek kalite standartı hedefleri, Entek’in başarılı görüntü işleme ve barkod uygulamalarıyla öne çıkmasına yardımcı oluyor.

Entek Otomasyon Görüntü İşleme ve Ölçme Bölüm Müdürü Hamit Kaya, ilaç sektöründe yaptıkları bir uygulamada sağladıkları verimliliği paylaşarak, “İlaç sektöründeki iş ortağımız ile yapmış olduğumuz ve ilaç üzerinde leke/kırık algılama kontrollerini gerçekleştirdiğimiz bir uygulamada, yılda 50 milyon ilacın üretiminden, 50.000 hatalı ürünün tespit edilmesini sağladık. Bu hatalı ürünlerin tüketicilere ulaşmasını önleyerek kalite problemlerinin önüne geçtik. Yaptığımız kontroller sayesinde üretimde oluşan hatalar analiz edilerek hataların kök nedenine ulaşıldı, fire oranları düşürülerek üretim verimliliği artırıldı.” dedi.

Hamit Kaya, ilaç üretiminde sundukları çözümleri paylaştı.

2022 yılının ilk çeyreğini nasıl tamamladınız? İş gündeminizde neler var?

2022 yılının ilk çeyreğini hedeflerimizin üzerinde tamamlayarak, yeni yıla güzel bir başlangıç yaptık. İş gündemimizde, Türkiye pazarına sunacağımız ve hepimizi heyecanlandıran, KEYENCE markasına
ait yeni teknoloji ürünlerimizin lansman hazırlıkları bulunuyor. Bu ürünlerden biri sensör bölümü için diğerleri ise görüntü işleme bölümü için olacak. Bunun yanı sıra, bu yıl içerisinde tüm Türkiye genelinde
hizmet verdiğimiz müşterilerimizin taleplerine daha da hızlı geri dönüş yapabilmek adına ekibimizi genişletmek ve yeni yatırımlarımızı hayata geçirmek istiyoruz.

İlaç sektörüne gelirsek, Entek Otomasyon görüntü işleme ve barkod tarafında ne gibi uygulamalarda öne çıkıyor? Bu ürünlerle katı ve sıvı ilaç üretiminde ne gibi avantajlar sağlıyor?

İlaç sektörü görüntü işleme ve barkod tarafında güçlü olduğumuz sektörlerden biri. Bunun en temel sebebi ise ilaç sektöründeki üretilen ürünlerin kalite standartlarının çok yüksek olması. En önemli ve sık gördüğümüz uygulamalar arasında son kullanma tarihi kontrolü, etiket algılama ve pozisyon kontrolleri, blister içerisindeki ilaçlarda herhangi bir kırık, leke ve yabancı madde olup olmadığı, kutu içerisine
doğru prospektüsün koyulup koyulmadığı, kapak varlık/yokluk gibi birçok uygulama alanı yer alıyor. Türkiye’de üretimi olan öncü ilaç firmaları ile yaptığımız bu uygulamalar sayesinde, iş ortaklarımızın üretimlerinde yüzde 100 kontrol sağlanarak son kullanıcıya hatalı ürünün ulaşmasını engelliyoruz.

Pandemi ile hayatımıza giren maske için uygulama çözümünüz var mı?

2020’de başlayan pandemi süreciyle günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen maskelerin, yoğun kullanımla beraber hatasız olarak kullanıcılara ulaşma ihtiyacı oluştu. Görüntü işleme sistemlerimiz sayesinde maske içerisindeki telin varlık/yokluk ve konum doğruluk kontrolü; kulak askısının maske ile düzgün birleştirip birleştirilmediği ve de en önemlisi maske üzerinde herhangi bir yabancı madde olup olmadığı kontrol edilmektedir. Örneğin, kulak askısının doğru birleşip birleşmediğini tespit etmek zor uygulamalardan biridir. Bunun nedeni ise yüzey özelliklerini normal aydınlatma ile görmek zordur. Lumitrax aydınlatma, ürünün yüzey durumunu net bir şekilde algılamamızı sağlar. Maskede yabancı madde olup olmadığı kontrolünde ise yüzeyde yağ veya farklı lekeler olduğunda normal aydınlatmalar ile soluk lekeleri tespit etmek zordur. Bu noktada da Multi-Spectrum teknolojimiz ile soluk olan lekelerin bile tespitini yüksek doğruluk ile kontrol edebiliyoruz. Bu ve buna benzer uygulamalar sayesinde üreticilerin kullanıcılara hatasız bir şekilde ürünlerini ulaştırmalarına yardımcı oluyoruz.

Bu yıl özellikle hangi çözümlerinizle Türk sanayisinin gelişimine ne gibi katkılar sunacaksınız?

KEYENCE markasının patentli algılama yöntemleri sayesinde; ürün üzerindeki parlama, düşük kontrast, çeşitli çevresel faktörler gibi algılamayı zorlaştıran koşulları en aza indirerek başarılı görsel kontrol uygulamaları geliştiriyoruz. Bunun yanı sıra geçtiğimiz sene lansmanını gerçekleştirdiğimiz KEYENCE SR-2000, yeni nesil barkod okuma sistemlerimiz ile son dönemlerin en trend konularından olan izlenebilirlik ile ilgili de çözümleri sunuyoruz. Hem görüntü işleme alanında hem de barkod okuyucu ve ölçüm alanlarında, iş birliği içerisinde olduğumu global lider partnerimizin son teknolojiye sahip ürünlerini, Türkiye pazarı ile buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Otomasyon alanında gerçekleşen her yeniliğe öncülük ederek, üretim verimliliğini artırmalarında ve kalite standartlarını yükseltmelerinde ise iş ortaklarımıza destek oluyoruz.

SİNAN GİDER, BANTBORU'NUN DİJİTAL DÖNÜŞÜM VİZYONUNU AÇIKLADI SİNAN GİDER, BANTBORU'NUN DİJİTAL DÖNÜŞÜM VİZYONUNU AÇIKLADI

İlaçların üretim süreçlerinin geriye dönük izlenebilirliğine ne gibi katkılar sunuyorsunuz?

Sağlık Bakanlığı’nın hayata geçirdiği İlaç Takip Sistemi, ilaç güvenliğini sağlamak ve kaçakçılığı önlemek amacıyla üretimden başlayarak son kullanıcıya ulaşmasına kadar olan tüm süreci takip etmektedir. İzlenebilirlik; geri çağırma sorunlarını önlemek, hasarları en aza indirmek ve yönetim zorluklarını kaldırmak/iyileştirmek ve kalite yönetimini sağlamak için kullanılmaktadır. Bu noktada Entek olarak barkod okuma sistemlerimiz sayesinde üretimde üretilen her ürünü takip edebilmekteyiz. İlaç izlenebilirlik sisteminin en önemli amacı hasta güvenliğinin sağlanmasıdır. Hasta güvenliğini iyileştirmede önemli bir role sahip olan izlenebilirlik ile toplanan veriler, gereken ilaçların barkod/parti bazlı geri çekilmesine veya blokajına olanak sağlar.

İlaç sektöründe yapmış olduğunuz uygulamalar “üretim verimliliği”ni nasıl artırıyor? Bize örnek bir projenizi ve çıktılarını paylaşır mısınız?

Türkiye’de ilaç sektörüne yön veren ve çok büyük üretim hacimlere sahip iş ortaklarımız ile çalışma fırsatı yakalıyoruz. Burada onlara sağladığımız birçok avantaj var. Üretim verimliliği için verebileceğimiz en güzel örneklerin başında, bir iş ortağımız ile yapmış olduğumuz ilaç üzerinde leke/kırık algılama kontrollerini gerçekleştirdiğimiz bir uygulamanın çıktısını verebiliriz. İş ortağımızın, yılda 50 milyon ilacın üretiminden, 50.000 hatalı ürünün tespit edilmesini sağladık. Bu hatalı ürünlerin tüketicilere ulaşmasını önleyerek kalite problemlerinin önüne geçmelerinde yardımcı olduk. Bunun yanında yapmış olduğumuz bu kontroller sayesinde üretimde oluşan hatalar analiz edilerek hataların kök nedenine ulaşıldı. Böylelikle fire oranları düşürülerek üretim verimliliği arttırmalarını sağlamış olduk. Daha bunun gibi farklı somut veriler ile paylaşabileceğimiz birçok örneğe sahibiz.

Ürün yaşam döngüsü boyunca bu ürünlerinizle ilgili verdiğiniz destekler nelerdir?

Entek Otomasyon olarak öncelikle amacımız dünyanın önde gelen teknolojilerini Türk sanayisi ile buluşturmak olduğunu daha önce de belirtmiştik. Bu kapsamda, yeni teknoloji ürünlerimizin faydalarını, müşterilerimize katacağı değerleri anlatıp, ürünlerimizin sunumlarını ve hatta canlı demo uygulamalarını gerçekleştiriyoruz. Daha sonra ürünlerin kurulumlarını müşterilerimizle beraber yapıp kullanıcılara teknik eğitimler veriyoruz. Ülkemizin en iyi görüntü işleme uzmanlarından oluşan ekibimiz ile Türkiye’nin her yerinde ve her zaman iş ortaklarımızın yanında olarak onların süreçlerini iyileştirmeyi hedefliyoruz. Uygulamalarımız sayesinde yüksek verimli hatasız üretim yapılmasına destek olmaktayız.

2022’de yeni bir ürün lansmanınız olacak mı? Evet ise bu ürünler hakkında kısaca okuyucularımıza hangi özelliklerden bahsedebiliriz?

Evet bu sene çok geçtiğimiz sene olduğu gibi yine dünyada ilk olacak olan görüntü işleme sistemleri için 3 farklı ürünümüzü Türkiye endüstrisine sunacağız. Kısaca 2022 yılının görüntü işleme sistemleri yılı olacağını söyleyebiliriz! Bunlardan ilki Keyence’in yeni nesil CA-HF6400 serisi. 57,6 milisaniyelik görüntü aktarım süresiyle geleneksel kameraların beş katından fazla olan 1,1 Ghz’lik bir görüntü aktarım frekansı ile yüksek hızlı, ultra çözünürlüklü 64 Megapixel CV-X ve XG-X serisi kameralar. Bir diğeri ise, Keyence’in yeni nesil CA-HF2100 serisi. Bu seri, devrim niteliğindeki LumiTrax™ özellikli, yüksek hızlı ve akıllı aydınlatmanın güçlü bir algoritması ile birleşiminde 21 megapixellik yüksek çözünürlüğü ile en ufak kusurları dahi yakalayabilen ve işinizi kolaylaştıran kameralar. Sonuncusu ise Keyence’in yeni nesil CA-DQP serisi. Pattern projeksiyon aydınlatması özel teknolojisi sayesinde 2 boyutlu kameralar ile tümleşik çalışarak nesnelerin 3 boyutlu görüntülerini çıkartıp ürün üzerinde 3 boyutlu görüntü işlemesine olanak sağlıyor. Keyence’in Yeni Patern Projeksiyon Görüntü İşleme Sistemi, kalite kontrol sistemlerinde dünyasındaki birçok soruna çözüm getiren 2 ve 3 boyutlu görüntüyü aynı anda elde edebilen sistemlerdir.