İstanbul il sınırlarında ilk ve tek kireç üreticisi olan faaliyetlerini sürdüren Entegre Harç, kireç fırın bakım ve otomasyon sistemini tamamlayarak önemli bir yatırımını daha hayata geçirdi. Konuyla ilgili bilgiler veren Entegre Harç Fabrika Direktörü Mustafa Kırmızı, “SCADA’ya geçiş sonrası kontrol için kullanılan birçok elektriksel ekipman kullanım dışı kalmış olup, buna bağlı olarak arıza sayılarında azalma sağlandı. Operatör için sistemi kullanma noktasında kullanım kolaylığı oluşmuştur. Ayrıca yeni sensör teknolojileri ile sistem güncellenerek performans ve kalite anlamında operatör önüne daha fazla veri sunulur hale geldi.” dedi. 
Bize Entegre Harç’ın yapılanmasını ve yakın dönem iş gündeminizi anlatmanızı rica ediyoruz. 

Entegre Harç, üretim faaliyetine 1978 yılında ilk olarak kireç üretimiyle başlamıştır. Dolayısıyla kireç bizim ilk göz ağrımızdır. Bugün ise İstanbul Ömerli, Ankara Gölbaşı ve Burdur olmak üzere üç fabrikamızda alçı esaslı sıvalar, çimento esaslı sıvalar, dekoratif sıvalar, teknik harçlar, zemin çözümleri, su yalıtım çözümleri, ısı yalıtım çözümleri, seramik yapıştırıcıları ve derz dolguları, kireç ve agrega ürün gruplarında olmak üzere 100’den fazla ürünün üretimini gerçekleştiriyoruz.
İstanbul il sınırlarında ilk ve tek kireç üreticisi olarak, sönmüş ve sönmemiş olmak üzere iki tip kireç üretimimiz mevcut. Sönmüş Kireç, sanayi ve inşaat kireci olarak iki farklı ürünle piyasaya sunuluyor. Sönmemiş Kirecin ise topak kireç, granül kireç ve tarım kireci olarak satışı yapılıyor.

Firma olarak 2020 yılında 42 bin ton sönmemiş kireç üretimi gerçekleştirdik. Bu ürün genellikle demir çelik sektörünün kullanımına sunuldu. Sönmüş kireç üretimimizin ise 50 bin ton olduğunu söyleyebilirim. Entegre Harç, 2020 yılını toplamda 90 bin ton kapasiteyle tamamlamıştır. 

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Entegre Harç olarak, sektörün öncülüğünü üstlenerek Türkiye’de ilk endüstriyel sıva üretimini başlatıp; 1990 yılında Çimento Esaslı Makine Uygulamalı hazır sıva Sıvamatik ürünümüzü, 1991 yılında ilk Alçı Esaslı Makine Uygulamalı hazır sıva Alçımatik ürünümüzü ve 1996 yılında Çimento Esaslı Makine Uygulamalı ilk renkli sıva Colormatik ürünümüzü piyasaya sürdük. Entegre Harç, sahip olduğu bu yenilikçi ve öncülük anlayışı ile temelden çatıya yapının her bölümünde binalara değer katan, kaliteli ve uygun maliyetli çözümler sunan geniş ürün yelpazesine sahiptir.

İş gündeminizi ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

Sektördeki gelişmeleri ve pazarın ihtiyaçlarını takip ederek, yüksek kaliteli ve yenilikçi ürünler üretmek, çevreye ve insana duyarlı bir işletme olmak her zaman önceliğimizdir. 

Entegre Harç olarak, şehrin merkezinde üretim yaptığımız için çevre konusuna çok daha duyarlı ve dikkatli yaklaşıyoruz. Fırınlarımızın bacalarında Çevre Bakanlığı’na bağlı cihazlar mevcut. Sürekli ölçümler yapılıyor ve kontrol ediliyor. Üretim faaliyetlerimizi çevreye son derece duyarlı bir biçimde sürdürüyoruz. Firma olarak, iş güvenliği ve işçi sağlığı kurallarına tam uyum sağlayarak fabrika kapasitemizi en optimum şekilde kullanıyoruz. 

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis, makina ya da teknoloji yatırım kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Sonuçlarını ve elde ettiğiniz çıktılarını anlatır mısınız?

Günümüz teknolojisi ve piyasa şartlarına bağlı olarak fabrikamız sürekli yenileyici ve kendini güncel tutacak yatırımlar yapmaktadır. 2021 yılının ilk çeyreğinde Kireç Fırın bakım ve otomasyon sistemimizi tamamladık. Yatırımdan önce büyük kumanda panoları ile kontrol edilen sistem, bilgisayar tabanlı SCADA sistemleri ile kontrol edilmektedir. SCADA’ya geçiş sonrası kontrol için kullanılan birçok elektriksel ekipman kullanım dışı kalmış olup, buna bağlı olarak arıza sayılarında azalma sağlanmıştır. Operatör için sistemi kullanma noktasında kullanım kolaylığı oluşmuştur. Ayrıca yeni sensor teknolojileri ile sistem güncellenerek performans ve kalite anlamında operatör önüne daha fazla veri sunulmuştur.

Fabrikanızda; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız?

Kendi işletmemizde ve yönetimimizde olan Agrega ocağımızdan kireç taşı tedariği ve tedarikçilerimizden petrokok satın alımı yapılmaktadır. Alınan petrokok, kömür hazırlama ünitelerinde kurutulur ve öğütülür. Kireç Taşı, skip kovaları, petrokok ise basınçlı hava vasıtası ile kireç fırınlarına alınmaktadır. Yüksek ısıya maruz bırakılan kireç taşı (800°-1000°), kalsine edilerek bantlar vasıtasıyla topak kireç silolarına alınmaktadır. Bu silolardan direkt sönmemiş topak kireç sevkiyatı yapılabildiği gibi ürünün bir kısmı bantlar ile söndürme istasyonlarına alınmaktadır. Burada su ile reaksiyona sokulup sönmemiş kireç, söndürülmekte ve sönmüş kireç silolarına alınmaktadır. Sönmüş kireç silolarına alınan kirecin bir kısmı dökme olarak silobaslara yüklenmektedir. Bir kısmı ise paketleme ünitelerine alınıp 25 kg. torbalara doldurulup sevkiyatı sağlanmaktadır.

Tesisinizde enerji maliyetlerinizi düşürmek için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Kendi enerjinizi üretmek için bir yatırım planınız var mı? Yakın dönemde böyle yatırım yaptıysanız sonuçlarını paylaşır mısınız?  

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte elektrik kullanımında artış olup buna bağlı olarak elektriğe bağlı maliyetlerimiz yükselmektedir. Daha rekabetçi bir fiyat politikası oluşturmak adına sürekli iyileşme (KPI) metodu uygulanarak bu değerler her ay gerçekleştirilen gözden geçirme toplantıları ile KPI değerlendirmesi yapılmaktadır ve aksiyonlar alınmaktadır. Enerji satın alım noktasındaki Serbest Tüketici unvanımız bir enerji tedarikçi firmaya bağlı olmadan çalışmamıza bu da fiyat rekabetine yol açmaktadır. Satın alım noktasında oluşturulan rekabet sonrası kullanım miktarlarımızı azaltmak için günümüz teknolojisinden yararlanılmaktadır. Fabrikalarımızda, daha az elektrik tüketimi olan LED armatürler kullanılmaktadır. Ek olarak, yüksek güç tüketen kompresörler gibi ekipmanların gerektiği kadar çalışması sağlanarak ihtiyaç kullanım dengesi sağlanmaktadır.

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız?   

Fabrikamızda kireç, sıva, alçı ve likit olmak üzere 4 makina parkurumuz bulunmaktadır. Modernize edilmiş otomasyona dayalı tesislerimizde, kaliteden ödün vermeden 7/24 ve 365 gün üretim yapılıp pazara hizmet ediyoruz. 
Mevcut duruma ilaveten likit ürünlerimize artan talepler doğrultusunda likit üretim parkurumuzu büyük bir yatırım ile genişlettik ve modernize ettik. Yeni yatırımlar ile üretimde sıfır hataya odaklanarak kaliteli ürünü üretip maksimum verim sağlamayı amaçlıyoruz. 

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Entegre Harç olarak, tüm süreçlerimizde dijital dönüşüm için alt yapımızı güçlendirmeye ve yaptırım yapmaya devam ediyoruz. Dijitalleşme, ürünlerinde ve üretim süreçlerinde değer yaratmak isteyen, katma değerli üretim yaparak rekabette öne çıkmak isteyen sanayi firmalarının artık vazgeçilmezi olmuştur. Bayi portalımızı dijital dünyaya paralel olarak sürekli geliştirerek müşteri taleplerimizi ve müşteri şikayetlerimizi dijital olarak portal üzerinden yönetiyoruz. 

Üretim süreçlerinizde robot kullanıyor musunuz? Robot yatırımının getirdiği avantajlar nelerdir?

Sıva ve alçı ünitelerimizde, makina kullanımlarımıza paralel insan kaynağımızı daha verimli işlerde değerlendirmek üzere insan yetkinliğine daha az gereksinim duyulan proseslerimizde robot kullanıyoruz. Robot yatırımlarımız sayesinde, işçi sağlığını ve iş güvenliğini ön planda tutarak, iş kazalarımızı minimum seviyeye indirdik ve meslek hastalıklarını önemli derecede azalttık. Üretim kapasitemizi arttırdık, enerji maliyetlerimizi düşürdük ve zaman/maliyet kazanımı sağladık. Bu nedenle yatırımlarımızda bunu daha da artırmayı hedefliyoruz.