Türkiye’yi shrink ambalaj makinalarıyla tanıştıran Önersan, çalışma verimini yüzde 100’lere yaklaştıran yeni geliştirdiği ürünüyle, uluslararası camianın da yakından takip ettiği bir kurum. Önersan 16 Kasım’da, Dizayn Turkey 2018’in de, en önemli adaylarından. 

Shrink, küçülmek anlamına gelirken, shrink makinası iki aşamalı bir süreçle çalışıyor. 


Birinci aşamada, paketlenecek ürünün etrafını saran ve dikiş kaynağı diye adlandırılan plastik film, kaynak makinası ile dikiliyor.


İkinci aşamada polietilen ve poliolifin gibi polimer esaslı malzemelerle sıcak havanın buluşması sonucu, büzülüp, küçülerek, sarıldığı maddenin şeklini almasına Shrink/ şirinkleme deniliyor. 

1964’te kurulan Önersan, 1976’ya kadar sipariş üzerine makinalar üretmiş. 1976’da shrink ambalaj makinaları konusunda, Türkiye’nin ilk üretici firması olarak sektörde hizmet vermeye başlamış. Sadece Türkiye’de 2.500’ün üstünde müşterisi olan firma, son teknolojileri ve gelişmeleri sistemlerinde uygulayarak, tüketicilerin gerektirdiği zor ve değişik paketleme uygulamalarına çözüm üretiyor.

Önersan, yaptığı makina ihracatının yanı sıra, dünya çapındaki distribütörleri aracılığı ile satış ve satış sonrası hizmet de veriyor. Bununla beraber, İtalyan Smipack firmasının da Türkiye distribütörlüğünü de eş zamanlı yürütmüş. 


Dinamizmi, heyecanlı kadrosu, güçlü satış sonrası servisi ve ürün kalitesiyle, Önersan sektörü uzun süredir domine etmiş durumda.

Ürün grubunda; PLC kontrollü, tam otomatik sistem, yarı otomatik sistem shrink ambalaj makinaları, büyük ebatlı ürünler için özel dizayn edilmiş, shrink ambalaj makinaları, otomatik ve manuel sistem L yapıştırma sarma makinaları, pet ve cam şişeleri paketleyen shrink ambalaj makinaları üretiyor.  

Önersan Genel Müdürü Süleyman Özduman, tek, tek ya da, birden fazla malzemeyi bir araya getirip, paket haline dönüştürdüklerini anlatıyor.

 
İlaç kutularından, vitrifiyeye kadar, geniş ürün yelpazesinin paket haline dönüşmesinin mümkün olduğunu belirten Özduman, kağıt maliyetinin dörtte biri fiyata, ürünleri paketleyen sistemin, tercih edildiğine işaret ediyor.

30 ÜLKEYE İHRAÇ EDİYOR


Önersan yılda ortalama, 2 milyon avro değerinde 100-150 adet makine üretiyor. 

Üretiminin yüzde 20’sine karşılık geleni, 400 bin avroluk ürünü, 30 ülkeye ihraç eden Önersan, yeni geliştirdiği ürünün tanıtımı için de gün sayıyor. 

EN VERİMLİ ÜRÜNÜYLE GLOBAL MERCEKTE


Geçen yıl, ekonomik süreci öngörerek, ürünleri yeniden tasarlamaya odaklanan, Önersan, 2019’da dış pazara ağırlık verme kararı almış.

Özduman, Ar-Ge depertmanının, teknolojik anlamda iyileşmeye giderken, verimliliği ve tasarımıyla ileri düzeyde bir ürün geliştirdiklerini ifade etti.

8 saatte, yüzde 85’lik, çalışma verimini, yüzde 100’lere yaklaştıran sistemi, çarpıcı bir tasarımla geliştirdiklerini anlatan Özduman, ürünün adını henüz belirlemediklerini,

16 Kasım 2018’de yapılacak, Dizayn Turkey’de, ürünleriyle aday olduklarını ifade etti.