Robot elleri ve tutucuları konusunda uzmanlaşan Gimatic başta plastik olmak üzere beyaz eşya, metal, gıda ve medikal sektörleri için özel çözümler sunuyor. Yeni dönemde dünyadaki ilk ve tek elektrik yolluk tutucu ürününü sektöre sunmaya hazırlanan Gimatic, bu ürün sayesinde birçok devre elemanını sadeleştirecek. Robot elleri ve tutucuları alanında sektöre yeni çözümler sunmaya devam eden Gimatic, plastikten beyaz eşyaya, medikalden gıdaya kadar geniş bir alana hitap ediyor. 2019 yılında sektöre yeni teknolojiler sunmaya hazırlandıklarını söyleyen Gimatic Genel Müdür Yardımcısı Murat Cebeci, “Plastik sektöründe bir başka yenilik de elektrikli yolluk tutucular. Şu an dünyadaki ilk ve tek elektrikli yolluk tutucu Gimatic’de yer alıyor. Henüz ülkemizde kullanımı çok yaygın olmamakla birlikte elektrikli yolluk tutucu kullanmak birçok devre elemanını sadeleştirmek anlamına geliyor.” diyor.

Öncelikle Gimatic firmasının yapılanmasından bahsedebilir misiniz?

Gimatic, Türkiye’de 2010 yılında kurulmuş robot elleri ve tutucular konusunda uzman bir İtalyan firmasıdır. 5 kişiden oluşan satış ekibi, 4 kişiden oluşan tasarım ve devreye alma konularında uzman teknik ekip ile Türkiye’de 15 kişilik bir kadroyla hizmet veriyoruz. Gimatic pnömatik ve elektrikli tutucuların yanı sıra tüm dünyada plastik enjeksiyondan parça alan robot elleri konusunda uzmanlaşmıştır. Bu konuda uzmanlaşmış firmalar arasında ürün yelpazesi en geniş firmayız, yalnızca plastik alanında 2000’den fazla ürün koduna sahibiz. Gelişen teknolojiyi hem tutuculara hem de robot ellerine yansıtmaya devam ediyoruz. Gimatic’in dünya çapındaki organizasyonu ve üstün teknolojik uygulamaları sayesinde yurtdışından gelen bir Gimatic robot eline ait tüm bilgileri hatta robot elinin çalışma çevrimlerine kadar ulaşabiliyoruz.

Müşterilerin ihtiyaçlarını nasıl analiz ediyorsunuz ve nasıl çözümler sunuyorsunuz?

Hem satış hem de teknik ekibimiz müşterilerimizin ihtiyaçlarını analiz etmek, doğru ürünü seçip doğru çözümü vermek için düzenli olarak eğitimlerden geçiyor. Müşteriler kendi proseslerine kendi açılarından baktığı için ihtiyaçlarını her zaman doğru tespit veya ifade edemeyebiliyorlar. Öncelikle satış ekibinin bu konuda uzmanlaşmasını sağlıyoruz. Bizim için öncelikli olan koşulsuz satış değil, doğru müşteriye doğru ürünün satışıdır. Bu sebeple satış ekibimiz müşterilerin talepleri dinledikten sonra onların izin verdiği ölçüde verileri topluyor ve uygun çözümün geliştirilmesi için süreci başlatıyor. Bu süreç kimi zaman toplantı esnasında bitecek kadar hızlı sonuçlanabilirken kimi zaman da şirkette teknik ekibe aktarılması ile devam edebiliyor. Tüm ürünlerimizin 3 boyutlu çizimleri mevcut olduğundan ve genellikle ara plaka gerektirmeden birbiri üzerine takılarak kullanıldığından tasarım yapan kişiler için Gimatic ürünleri kullanmak oldukça kolaydır. Müşterilerimiz bize genellikle istedikleri ürünü göstermekten çok taşınacak parçayı gösteriyorlar. Bu durumda uygun olacak gripper veya robot elini belirleme işini biz yaparız. Robot eli tasarımı konusunda uzman ekibimiz parçaların alınacağı yüzeyden, kullanılacak robota kadar tüm bilgileri değerlendirerek uygun bir robot eli tasarlıyorlar. Daha sonra kullanılacak parçaların listeleri belirlenir ve tekliflendirme sürecine geçiliyor. Diğer yandan teslimat aşamasında devreye alma hizmeti de verebiliyoruz. Robot ellerinin montajlanmasından parçanın seri üretimde otomatik olarak taşınmasına kadar geçen sürede fabrikada hazır bulunuyoruz. Bu konuda Türkiye’deki neredeyse tüm plastik enjeksiyon üretimi yapan firmalar ile çalışıyoruz. 

Son dönemde elektrikli tutucular ve mekatronik ürünler alanında yaşanan yeni teknolojik gelişmelerden bahsedebilir misiniz?

Elektrikli tutucuların ve çabuk değiştiricilerin kullanımı sanayide hızla yaygınlaşıyor. Biz Gimatic olarak gelişen bu teknolojiyi kullanarak plastik sektöründeki üretim teknolojilerini arttırmayı hedefliyoruz. Birden fazla parçanın birden fazla robot eliyle taşınması istenen uygulamalarda tam otomatik çalışmak Gimatic çabuk değiştiriciler ile pnömatik olarak zaten mümkündü. Ancak elektrikli yeni nesil ile hem çabuk değiştiriciyi elektrikle açıp kapatmak mümkünken, hem de robot eli üzerindeki elektrikli tutuculara enerji aktarmak mümkün oluyor. Ayrıca yeni NFC ile haberleşen etiket sistemi sayesinde robot eli üzerine bilgi yazmak ve okumak da mümkün oldu. Bu sistem sayesinde hat başında çalışan operatör bile Gimatic uygulamasıyla robot eline akıllı telefonunu yaklaştırdığında robot eline ait tüm bilgileri görebilir. Örneğin robot eli üzerindeki herhangi bir ekipmanı değiştirmek istediğinde komponentlerin listesine ulaşabilir ya da robot elinin bugüne kadar kaç çevrim yaptığını görebilir. Buna göre planlı bakımlarını gerçekleştirip ömür süresi dolan ekipmanların değişimini yapabilir. Robot elinin ölçüleri, ağırlığı ve ataleti gibi robotu etkileyen bilgilere de bu etiketlerden ulaşmak mümkündür. Ayrıca tüm bu bilgiler bir bulut ağı üzerinde kayıtlı olduğundan dünyanın her yerindeki robot ellerinin izlenebilirliğini mümkün kılmaktadır. Günümüz teknolojisinde fabrikalar için endüstri 4.0 ile çalışsa da çalışmasa da bu özellik çok önemli olmaktadır.

Gimatic’in son dönemde hayata geçirdiği robot projeleri hakkında bilgi verebilir misiniz? Hangi sektöre ait bir fabrika için uygulama gerçekleştirdiniz?

Plastik enjeksiyonda parça alan robotlar 6 eksen olabildiği gibi genellikle uzun erişim mesafeleri ile bu iş için uzmanlaşmış kartezyen robotlar kullanılıyor. Gimatic olarak tüm robot firmaları ile Türkiye’de ve dünyada iş birliği içerisindeyiz. Türkiye’de ilk kez plastik enjeksiyonda kartezyen bir robotun otomatik robot eli değişimini gerçekleştirmesinde katkıda bulunduk. Genellikle kalıp değişim sürelerine kıyasla robot eli değişimleri kısa olduğundan firmalar bu süreci göz ardı ediyor. Ancak 1 mm kalıp açılmasının bile kısıtlanarak çevrimden tasarruf edilmeye çalışılan bir üretim alanında değişim süreleri devasa kayıplara yol açıyor. Kalıp değişimlerini hızlandıran sistemler olduğu gibi robot eli değişimini de hızlı ve otomatik olarak değiştiren sistemler önümüzdeki yıllarda plastik sektöründe de vazgeçilmez olacak.

Elektrikli iş elemanları konusuyla ilgili hangi alanlarda hizmet sunuyorsunuz? 2019 yılında bu alanla ilgili yeni ürünleriniz var mı?

Plastik sektöründe bir başka yenilik de elektrikli yolluk tutucular. Şu an dünyadaki ilk ve tek elektrikli yolluk tutucu Gimatic’de yer alıyor. Henüz ülkemizde kullanımı çok yaygın olmamakla birlikte elektrikli yolluk tutucu kullanmak birçok devre elemanını sadeleştirmek anlamına geliyor. Hatta yalnızca yolluktan taşınan parçalar için sistemden kompresörü tamamen çıkarmaya olanak sağlıyor. Plastik sektörünün yanı sıra medikal sektörüne yönelik önemli yatırımlar yapmaktayız. Radyoaktif ilaçların taşınması için tasarlanan fanus içerisinde çalışan Cleanroom sertifikalı elektrikli tutucu bunlardan birisi. Gimatic’in patentli ürünlerinden birisi olan bu sistem tutucunun radyoaktif ortamdan zarar görmesininin önüne geçiyor.

Elektrikli tutucular ile ilgili özel bir uygulamanız var mı?

Ziraat alanında İspanyol bir ziraat firması ile ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz bir projede tarladan çilek toplamak için Gimatic elektrikli tutucular kullanıldı. Gimatic elektrikli tutucuların düşük enerji tüketimli yayla taşıma sağlayan iç yapısı ve hazır parmaklı modelleri bu uygulamada çilekleri saplarından taşımaya olanak veriyor.