Leuze, ambalaj endüstrisinde etiketlerin yüksek kalitede yapıştırılabilmesi ve güvenli olarak algılanması için yeni çatal etiket sensörlerini tanıtıyor. Leuze Endüstri Satış Mühendisi-Paketleme Ali Koçman, çatal sensörlerin avantajlarını, örnek uygulamalarla anlatıyor.

Ambalaj endüstrisinde çeşitli şekil ve boyutlarda ve çeşitli malzeme ile özelliklere sahip etiketler, etiketleme makinalarının yardımıyla ürün ve paketler üzerine yerleştirilmektedir. Burada belirleyici olan husus etiketin yapıştırılma kalitesidir. Bu, bant hızları yüksek olduğu zaman dahi ürün veya paket üzerinde etiketin hassas şekilde konumlandırılması anlamına gelir.

Etiketin yapıştırılması bu şekilde yüksek kalitede yapılabilmesi için, etiketlerin güvenli olarak algılanması gerekir. Bu amaçla da çatal sensörler kullanılır. Çatal sensörler, vericilerle alıcıları tek bir cihazda birleştirir ve bu da çok yüksek bir çalışma güvenliği sunar. Etiketin başlangıcını ve bitişini yüksek hassasiyet ile algılar. Çatal gövde yapısı ile kolay hızalama ve montaj avantajı sağlar.

GSX14E YENİLİKÇİ TEKNOLOJİSİ İLE BENZERSİZ

GSX serisi çatal etiket sensörü, ultrasonik ve optik algılama prensiplerinin ikisini de bir üründe kompakt biçimde içeren, dünyada türünün tek örneğidir. Her iki prensibin avantajlarını birleştirir ve çok esnek biçimde kullanılabilir. Sensör, malzeme ve özellikleri ne olursa olsun, çok çeşitli sayıda etiketi güvenilir, hızlı ve hassas olarak algılamaktadır. Homojen olmayan kavite edilmiş BOPP malzemesinden üretilmiş etiketler dahi optik fonksiyon prensibi sayesinde güvenli biçimde algılanır. Çatal sensör, özellikle farklı türden etiketlerin algılanması gerektiği uygulamalar ve daha önceleri birden fazla farklı sensörün gerekli olduğu uygulamalar için idealdir.

NEDEN GSX14 ÇATAL SENSÖR?

•    Çeşitli materyal ve özelliklere sahip etiketlerin güvenilir bir şekilde algılanması, yüksek makina verimi sağlar ve arıza sürelerini sıfırlar.
•    Etiket rulolarının değiştirilmesi sırasında hizalama çalışmalarına gerek yoktur. Kısaltılmış kurulum süreleri, üretim hacmini artırır.
•    Öğrenme butonuna etiket/taşıyıcı kombinasyonunun kolayca tanıtılmasıyla sensör hızlı ve kolay bir şekilde ayarlanır. Tüm nesneler için sadece tek bir evrensel montaj pozisyonu gereklidir.
•    Etiket ve taşıyıcı materyallerin kirlenmesi ya da malzeme değişimlerinde dahi anahtarlama eşiğinin otomatik olarak tekrar güvenilir şekilde ayarlanması.
•    Makina kontrolünde örneğin reçete yönetimiyle rulo değişiminde kolay format değişimi IO-Link ile uzaktan sensör tanıtma veya tuşların bloke edilmesi gibi ek fonksiyonların kolayca entegre edilmesi.

ÖRNEK UYGULAMALAR

Etiket-taşıyıcı kombinasyonlarında şeffaf olmayan etiketlerin algılanması

Sorun:
Etiketlenecek ürünler/paketler üzerine şeffaf olmayan etiketlerin tam pozisyonunda konulması için etiketlerin (veya iki etiket arasındaki boşluğun) taşıyıcı bant üzerinde güvenilir biçimde algılanması gerekir. Optik çatal sensör bu amaçla zor şekilli etiketleri de (ör. yuvarlak veya oval) güvenilir şekilde algılar, böylece   durmaları veya hatalı algılama nedeniyle etiketlerin yanlış dağıtımını önler. Çatal sensörün tüm etiketler için kolay ayarlanabilmesi gerekir.

Çözüm:
Optik çatal sensörler, GS61 ve GS63B, etiketlerin kenar ve şekilleri düzensiz olsa bile şeffaf olmayan tüm etiketleri güvenilir şekilde algılarlar. Bu sayede uygulama türünden bağımsız olarak sadece tek bir çatal sensör ile donatılabilir. İster potansiyometre ister tek düğmeli öğrenme fonksiyonu ile çatal sensörler kolayca düzenlenebilir. Slim-line-Design (azaltılmış çatal yüksekliği) sayesinde montaj doğrudan dağıtım kenarına yapılabilir.

Etiket-taşıyıcı kombinasyonlarında şeffaf veya kısmen şeffaf etiketlerin algılanması

Sorun:
Etiketlenecek ürünler/paketler üzerine etiketlerin tam pozisyonunda dağıtılması için etiketler (veya iki etiket arasındaki boşluk), taşıyıcı bant üzerinde güvenilir biçimde algılanmak zorundadır. Çatal sensör bu amaçla şeffaf veya kısmen şeffaf zor şekilli etiketleri (ör. yuvarlak veya oval) de güvenilir şekilde algılar ve böylece makina durmaları veya hatalı algılama nedeniyle etiketlerin yanlış dağıtımını önler. Çatal sensörün tüm etiketler için kolay ayarlanabilmesi gerekir.

Çözüm:
Ultrasonik çatal sensörler GSU12, GSU14E, IGSU14E ve GSX14E etiketlerin şeffaf kısımlarından bağımsız olarak güvenilir şekilde tüm etiket türlerini algılar. Bu sayede makinalar uygulama türünden bağımsız olarak sadece tek bir çatal sensör ile donatılabilir.

UYGULAMAYA GÖRE ÇATAL SENSÖR SEÇİM TABLOSU