“Tüm otomasyon çözümleriniz için tek marka” mottosu ile sektördeki tüm uygulama alanlarına çözümlerimizi ulaştırmaya devam ediyoruz. AC sürücüler, servo hareket kontrol sistemleri, programlanabilir lojik kontrolörleri (PLC), operatör panelleri (HMI), güç kaynakları, endüstriyel robot, görüntü işleme, Scada, endüstriyel PC, sıcaklık kontrolörleri ve enerji analizörleri gibi geniş ürün ve çözüm yelpazesi sunan DELTA Electronics 2020 yılından itibaren network ve bulut çözümlerini de bünyesine katmış bulunmaktadır. 

KÜRESEL OTOMOTİV ZİNCİRİNİN OTOMASYON İHTİYACI KÜRESEL OTOMOTİV ZİNCİRİNİN OTOMASYON İHTİYACI

IIoT, IoT gibi kelimeleri günümüzde sürekli duymaya alıştık. Artık birçok otomasyon projesinde uzaktan program atıp çekme, kontrol ve izleme istenen son kullanıcılar tarafından istenen bir özellik halini aldı. Örnek olarak, yerleşim yerlerine su taşınmasında kullanılan pompa ile tank haberleşmesi gibi farklı lokasyonlarda bulunan birçok otomasyon cihazının birbirleriyle haberleştirilmesi gerekebiliyor. Ayrıca, son kullanıcı fabrikasının / makinasının durumunu anlık olarak cep telefonu veya tabletten takip etmek istiyor. Bu ve bunun gibi birçok durum için DELTA’nın geliştirmiş olduğu haberleşmeleri ve DX serisi Bulut tabanlı VPN routerlarını bu yazımızda detaylı olarak ele alacağız.

DELTA DX VPN ROUTER’LARA NEDEN İHTİYAÇ VAR? 

Sistemin nasıl çalıştığı veya neler yapabileceğinden bahsetmeden önce, ilk olarak neden gerektiğinden bahsetmek gerekir. İlk olarak yerel ağdan (LAN) bahsedelim. Yerel ağda güvenlik duvarı gibi korumalar bulunmaması, tüm cihazların özel IP’si olmasından dolayı birbirleri arasında kolayca veri alışverişi yapabilirler. Bir PLC ile HMI 2 yönlü olarak haberleşebilmektedir. Bu PLC ile HMI birbirlerinden ayrılarak farklı lokasyonlardaki internet sağlayıcılarından internete çıkar ise artık burada geniş ağdan (WAN) bahsediyoruz demektir. Böyle bir sistemde HMI ile PLC’yi haberleştirmek için modemde birçok ayar yapmanız gerekiyor.

1.    Veri paketlerinizin kesin gitmesi için güvenlik duvarının kapatılması,
2.    Erişilecek cihaz veya cihazlar için Port-IP yönlendirmesi,
3.    Modemin WAN IP’sinin sürekli değişmemesi için internet sağlayıcısından aylık ücret ile Statik IP alınması.

Bu ayarlar yapılırken özellikle atlanan küçük bir kısımdan dolayı da dilediğiniz zaman bağlanamama veya sık sık kopma sorunları üstüne ek olacaktır.

DELTA DX VPN Bulut Router çözümleri ile hem güvenli hem de kolay bağlantı oluşturarak, tüm bu zorlukları kolayca aşmanızı sağlayacaktır. DX router’lar statik IP gerektirmez, modem ayarı gerektirmez ve port açma gerektirmez. Yapmanız gereken cihaza SIM kart ile Telekom sağlayıcısından veya RJ45 ile sahada internete erişebildiğiniz bir kablo ile internet sağlayıcınızdan internet paylaşmaktır. Standart açık olan portlar üzerinden şifrelenmiş veri transferi yaparak sizin sahadaki cihazlarınıza dilediğiniz zaman bağlanmanızı, internete çıkmanızı sağlar. Üstelik marka bağımsız olarak tüm cihazlarla uyumludur. DX ürün ailesi 3 farklı üründen oluşmaktadır. DX-2100, 3G SIM kart ile internet olmayan sahalarda, DX-2300, kablolu ethernet olan fabrika gibi yerlerde, DX-3021 ise 4G + Kablolu seçeneği ile yedeklemeli veya opsiyonlu olarak cihazlarınızı internete taşır.

NASIL ÇALIŞIYOR? 

DX router’ların nasıl çalıştığından kurulumundan başlayarak bahsetmemiz gerekirse; ilk olarak diacloudsolutions.com web sitesinde ücretsiz olarak bir yönetici hesabı açmanız, ardından DELTA Download Center’dan DIACom programını bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Projenizde kullanacağınız DX ürününü seçtikten sonra herhangi bir LAN portundan bilgisayarınıza bağlayarak DIACom programıyla birlikte otomatik kurulan DIADevice programı ile DX routerınızı bularak kendi yönetici hesap bilgilerinizi giriyorsunuz. Böylece DX routerınız sizin hesabınız ile eşlenmiş oluyor ve kurulum tamamlanıyor. Artık cihazınızı nereye gönderirseniz gönderin uzaktan bağlantıya hazır. Eğer uzaktaki cihazlarınıza program atıp çekmek veya bağlanmak isterseniz artık yapmanız gereken tek şey DIACom programına yönetici hesap bilgileriniz ile bilgisayarınızdan giriş yapmak ve bağlanmak istediğiniz DX routera ‘Bağlan (Connect)’ tuşuna basmaktır. Program otomatik olarak bilgisayarınızda sanal ethernet portu oluşturup sanki tüm cihazlarınız o porttan bilgisayarınıza bağlıymış gibi çalıştıracaktır. Siz cihazınızın programını açarak dilediğiniz gibi işlemler yapabilirsiniz. 

ÜCRETSİZ SUNDUĞU ÖZELLİKLER

Bu kısa anlatım DX router’ın yalnızca basit özelliklerinden bir tanesi. Peki, DX router’ın ücretsiz olarak sunduğu özellikleri nelerdir;
•    Yönetici hesabınıza bağlı sınırsız alt kullanıcıyı ücretsiz olarak ekleyebilirsiniz. Böylece ekip arkadaşlarınız da diledikleri anda kendi hesapları ile bağlanabilirler.
•    Farklı lokasyonlarda bulunan cihazlarınızı kendi aralarında haberleştirmek için her lokasyon için bir DX Router alarak kolayca yapabilirsiniz.
•    Yine farklı lokasyonlarda bulunan makinelerinizi, SCADA gibi evrensel yazılımlarda izlemek için farklı topolojiler kurabilirsiniz.
•    DX routera bağlı olan cihazlardaki verileri kaydedebilir hatta dilerseniz değere göre alarm maili veya sms göndertebilirsiniz.
•    Cep telefonunuzdan veya tabletinizden DX routera bağlanarak cihazlarınızdaki değişkenleri izleyebilir ve kontrol edebilirsiniz.

DASHBOARD ÖZELLİĞİ EN KISA SÜREDE TANITILACAK

Tüm bu özelliklerine ek olarak 2022 yılında testlerine başladığımız Dashboard özelliğini de siz değerli kullanıcılarımıza en kısa sürede tanıtacağız. Bu özellik ile sahada operatör paneli veya Scada olmadan seçmiş olduğunuz DX router’ınızın içerisine yapacağınız web tasarımı ile tüm sisteminizi veya makinanızı görselleştirebileceksiniz. Tüm akıllı telefonlardan, tabletlerden, bilgisayarlardan diacloudsolutions.com web sitesine giderek yaptığınız bu web arayüzünden kolayca tüm sisteminizi izleyip kontrol edebileceksiniz.