Kullanıcı dostu Türkçe arayüzü, birçok kontrol cihazı desteği ve programlama kolaylığı ile ön plana çıkan DELTA Electronics’e ait DOP-100 HMI ailesi için yeni eklenen ve geliştirilen özellikleri firmanın Online Teknik Destek Takım Lideri Uğur Birdal anlatıyor. 

YENİ ALARM FONKSİYONU

Geliştirilen Alarm Fonksiyonu ile birlikte artık her bir alarmı bağımsız Bit ya da Word olarak adresleyebilir, ayrıca alarm tanımlaması içerisinde fonksiyon oluşturabilirsiniz. Böylelikle, alarm tanımlamasında örneğin “Sıcaklık > 75.0 dan büyükse ya da basınç 2 bardan küçük 8 bardan büyükse alarm göster” gibi tanımlamalar ile işlemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Alarm metni içerisinde de özel değişken tanımı ile kullanıcıya “Sıcaklık Alarmı 78°C” şeklinde bildirim görselini etkileşimli hale getirebilirsiniz.

GELİŞMİŞ REÇETE FONKSİYONU

16-32 Bit reçeteden sonra Gelişmiş Reçete Fonksiyonu ile her bir değişken tipi Word, Double-Word, Floating, Char gibi farklı seçimlerle kullanabilirsiniz. Ayrıca, bu fonksiyona reçete adı değişkeni de ekleyebilir; böylelikle, projede reçete adına isim girerek reçetenin hızlı ve kolayca çağrılma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Hatta USB vb seri porttan bağlanan bir barkod okuyucu ile okunan barkod verisi reçete ismine tanımlanarak, tek bir dokunuş ile okunan barkoda göre ürün bilgilerinin reçeteden çağrılması ekstra bir işleme gerek duymadan kolaylaştırılmıştır.

PDF VE TXT GÖRÜNTÜLEYİCİ

PDF ve TXT görüntüleyiciler ile USB ya da SD Kart içerisindeki makine kullanım kılavuzu, elektrik şeması, operatör manuel’i, veri dosyası vb. PDF ve TXT uzantılı dosyaları HMI üzerinden direkt açabilir ve okuyabilirsiniz. Böylece, pano içerisinde veya başka yerlerde bu gibi kitapçıkların saklanmasına gerek duymadan kolayca ulaşılabilirsiniz.

OPERATÖR KAYDI

Bir diğer yeni özellik ise Operatör Kaydı fonksiyonudur. Bu özellik ile HMI üzerinde her yapılan işlemi kayda almakta ve gelişmiş kullanıcı yönetimi ile bir parametre değişimini hangi kullanıcı ne zaman yapmış gibi geriye dönük kontrollere imkan sağlamaktadır. Böylece, makinede oluşan bir hata veya sorunun hangi değerler veya kullanıcılardan kaynaklandığı gibi geçmişe dönük takipler yöneticiler tarafından kolayca yapılabilmektedir.

VNC VIEWER – WEB MONİTOR

Önceki HMI modellerinde yer alan ve Windows / Android işletim sistemlerinden izleme ve kontrol yapılabilen eRemote programı; DOP-100 içerisinde bu izleme ve kontrol özelliğini VNC’ye bırakmıştır. Böylelikle birçok farklı platformda çalışabilen VNC yazılımları ile işletim sistemi bağımsız (Windows, Android, IOS vb…) kullanıma kolaylık katmaktadır. Ayrıca Web Monitor olarak geliştirilen bir diğer izleme fonksiyonu ile herhangi bir web tarayıcı üzerinden bir uygulamaya veya yüklemeye gerek duymadan sadece tasarım esnasında izin verilen değişkenleri izleme ve kontrol etme imkanı sunmaktadır.

OTO ZAMAN GÜNCELLEME VE MAİL ATMA (NTP– SMTP) 

Gerçek zaman saati fonksiyonunda NTP server desteği sayesinde artık uzak bir NTP server ile gerçek zaman saatinin senkronizasyonu yapabilir ve böylelikle doğru zaman gösterimini garanti altına alabilirsiniz. Özellikle zamanlı çalışan aydınlatma, havalandırma gibi projelerde kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır.

Halihazırda var olan SMTP mail fonksiyonu alan adı ile birlikte kullanılarak Gmail gibi mail hesaplarınızı tanımlayabilirsiniz. Bu sayede, ücretli kurumsal SMTP servera gerek duymadan HMI üzerinden alarm, data kayıtları gibi bildirimler mail ile istenilen kullanıcılara kolaylıkla iletebilirsiniz. 

GIF - VİDEO OYNATMA VE BACNET HABERLEŞME DESTEĞİ

Görsellikte artık GIF animasyonlar direkt oynatılarak ve makine hareket videoları GIF formatına çevrilerek HMI içerisinde daha görsel bir sunum sağlanmaktadır. MX serisi HMI modellerinde ise analog ve IP kamera desteği ile çevre birimlerden kamera görüntüsünü HMI içerisinde görüntüleyebilirsiniz. Özellikle uzun hatlarda, araç üstü ekipman gibi dış görüntüyü veya görünmeyen noktaları HMI üzerinden kolaylıkla izleyebilirsiniz. Ayrıca BACNET haberleşme desteği sayesinde bina otomasyon ürünleri ile olan iletişim kabiliyeti arttırılmıştır.

LUA PROGRAMLAMA DİLİ

Makro isimli script diline ilave olarak evrensel LUA script dilini de desteğine alarak bu dille birçok işlemin yazılım geliştiricileri tarafından kolaylıkla yapılabilmesini sağlanmaktadır. C tabanlı olan LUA ile ilgili birçok örnek programı DOPSoft içerisinde veya internette kolayca bulabilir ve ekleyebilirsiniz. Maile rapor ekleyerek gönderme, USB’den resim okuyarak ürüne özel resim gösterme gibi birçok kapsamlı gelişmiş opsiyona tüm serilerde bu programlama dili ile sahip olabilirsiniz.

FTP, çoklu dil, özelleştirilebilir ve Türkçe olarak seçilebilir sistem dili ve sistem uyarıları, özelleştirilebilir açılış ekranı ve yükleme sayfası, eServer data kayıt yazılımı, yazıcı desteği ve ses çıkışlı modeller gibi daha birçok özelliği sayesinde DOP-100 HMI ailesi, projelerde ihtiyaçları karşılamada üstün çözüm sunmaktadır.

DOP-100 HMI ailesi bağımsız kullanımının yanında DELTA Tek Yazılım Platformu olan DIAStudio entegrasyonu ile gelişmiş özellikleri sunmaya devam edecek.