Günümüzde internet teknolojilerinin gelişmesi, iletim hızlarının artması ve neredeyse tüm ev-ofis-fabrika gibi noktalarda bulunması ile hayatımıza birçok internet tabanlı yenilik girmeye başladı. Bu yenilikler otomasyon ve makina endüstrisinde de bize çok büyük faydalar ve kolaylıklar getiriyor. Yeni kurulan sistemlere uzaktan müdahale şansı, eski sistemlerde sonradan yapılmak istenen değişiklikler ve herhangi bir sistemin uzaktan izlenmesi gibi birçok işlem, sadece internet bağlantısı ile sistemde networkte hiçbir ek ayar gerektirmeden veya güvenlik açığı oluşturmadan kolaylıkla yapılabilmektedir. 
DELTA Electronics 2018 yılında pazara sunmuş olduğu DX Cloud VPN Router donanımları ve DIACloud bulut teknolojisi ile ihtiyacınız olan IoT çözümünü sunuyor. DX Router ve DIACloud’un faydalarından ve kolaylığından bahsetmeden önce sistemden ve nasıl çalıştığından bahsetmek gerekir ise;

  • Ücretsiz olarak sunulan DIACloud bulut sistemi Amazon server altyapısını kullanan ve sizlerin dünyanın neresi olursa olsun göndermiş olduğunuz makineye takacağınız herhangi bir DX Router’a uzaktan kolayca erişmenizi sağlar. 
  • PC – Makine haberleşmesi ile makineye sanki yanınızdaymış gibi marka fark etmeksizin program atıp çekebilir, güncelleme yapabilir ve uzaktan izleyebilirsiniz. 
  • Makine – Makine haberleşmesi ile iki farklı noktadaki makinenizi (Pompa – Kuyu Haberleşmesi gibi) kolayca haberleştirebilirsiniz. 
  • Akıllı telefon – Makine haberleşmesi ile de telefonunuzdan makinenizde görmek istediğiniz değerleri okuyup, uzaktan çalıştırabilirsiniz.

Bu yazımızda DIACloud sisteminin nasıl çalıştığından ve en çok öne çıkan özelliklerinden bahsedeceğiz.

1. DIACloud

Kullanılan bulut teknolojisi sayesinde, sisteme eklenen cihazlar internet bağlantısının olduğu herhangi bir noktadan kolaylıkla yönetilebilmektedir. 
Sistemi kullanabilmek için öncelikle “www.diacloudsolutions.com” web sayfası üzerinden ücretsiz olarak bir kullanıcı adı oluşturmak gerekecektir. Bu kullanıcı adı sayesinde artık kendi bulut sisteminizi oluşturmuş olacağız ve tüm saha aygıtlarımıza bu adresi tanımlayabileceğiz. Saha aygıtlarımıza adresler tanımlandıktan sonra, internet üzerinden tüm aygıtlara ulaşabilecek ve tek bir çatı üzerinden sistemi yönetilebileceğiz.
Bulut üzerinden sınırsız sayıda tüneller (sanal ağlar) oluşturulabilmektedir. Yine bu tünellerin içerisinde, aynı tünel içerisine tanımlanan aygıtlar birbirleri ile haberleştirilebilmektedir. Tüneller içerisinde tanımlanan cihazların haberleşmesi Ethernet tabanlı olduğu için TCP ve UDP protokolleri de ayrıca seçilebilmektedir. 

BOLTAŞ’IN OTOMASYON YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR BOLTAŞ’IN OTOMASYON YATIRIMLARI HIZ KESMİYOR

Sistemde genel olarak sınırsız kullanıcı hesabı oluşturulabilmektedir. Her kullanıcı hesabı altında yine sınırsız olarak alt kullanıcılar oluşturulabilmektedir. Alt kullanıcı özelliği sayesinde ana kullanıcı, imalatçı ya da tedarikçi gibi son kullanıcılara kısıtlı yetkiler sunulabilmektedir. 

DIA Cloud güvenlik teknolojisi doğrulama, yetkilendirme ve şifreleme yöntemleri ile üç aşamalı olarak ve altı farklı patent ile uçtan uça şifreli tamamen güvenli bir haberleşme alt yapısı sunmaktadır.
Kullanılan her cihaz için yıllık 12GB’ lık bir veri paketi ücretsiz olarak sunulmaktadır. Bu paket uzaktan müdahale ve bağlantılar için fazlasıyla yeterli olmaktadır. Sahadaki cihazlarla ilgili yapılmak istenen ekstra veri paketi gerektiren işlemlerde ise kullanıcılar internet sitesi üzerinden yıllık 1GB’ lık paketler halinde veri paketleri satın alabilmektedir.

1.1 DIACom

DIACom yazılımı aracılığıyla, uygulamanın yüklü olduğu bir veya daha fazla bilgisayardan, tanımlanan kullanıcı adı ile bulut sistemindeki ağlara bağlantı sağlanabilmektedir. 
Programın ara yüz penceresinden bağlanılmak istenilen tünel seçilebilmekte ve “Create Tunnel” düğmesi ile bilgisayarın tünele bağlantısı sağlanabilmektedir. Bilgisayar tünele bağlandıktan sonra ise cihazların üzerinde bulunan soket resmine tıklayarak RS232 ve RS485 portlara uzaktan bağlantı sağlanabilmektedir. Program penceresinde cihazların internet bağlantı durumu, bağlantı gecikmeleri, IP adresi, seri numaraları gibi bilgiler görülebilmektedir. 

1.2 DIADevice

DIA Device yazılımı aracılığıyla DXRouter’ların ilk kurulumu gerçekleştirebilmektedir. 
Program penceresinde cihazın internet bağlantısının durumu, bulut sisteminin çalışma durumu, tanımlanan hesap bilgisi, tünel bilgisi, IP adresi, seri numarası ve firmware bilgisi gibi bilgiler görülebilmekte ve web terminal erişimi sağlanabilmektedir. 

1.3 DIACloud Mobile

DIACloud mobile uygulaması aracılığıyla aygıtlar üzerindeki veriler belirli bir formatta kullanıcılara mobil platform üzerinden gösterilebilmektedir. Program Google Play ya da Apple Store mağazalarından ücretsiz olarak indirilebilmektedir.

2. DX Router

DX Router’lar metal kasalı olarak üç farklı tipte sunulmakta ve 9-40 VDC aralığında besleme gerilimi uygulanabilmektedir. Çalışma sıcaklığı ise -20 °C den 70°C ye kadar geniş bir aralıktadır. İçerisinde gerçek zaman saati bulunmakta, üzerinde yapılan değişiklikler gerçek zamanlı olarak kayıt edilmekte ve isteğe göre SD karta aktarılabilmektedir. 
Haberleşme protokolleri olarak TCP/IP, UDP, ICMP, DHCP, HTTP, DNS, SSH, NTP Client, DHCP Server, Modbus ASCII, RTU, TCP, Siemens ISO/TCP, PPI desteklenmektedir. Haberleşme portları üzerinden çevre cihazlarla haberleşebilmek için TCP protokolde Server / Client, RS232 / RS485 haberleşmede ise Master / Slave / Transparan modları seçilebilmektedir. 
Güvenlik duvarı olarak SPI, DoS atakları, NAT, Port Tetikleme, Port Adresleme, IP/MAC/URL filtreleri kullanılabilmektedir. Port yönlendirme özelliği sayesinde LAN portuna bağlı cihazlar Router’ın adresi üzerinden tanımlanan portlara yönlendirilebilmektedir.

Çevre birimlerden okunan veriler “Alarm Event “ sekmesinin altında belirlenen kriterlere göre, mail ve sms olarak tanımlanan adreslere, belirli kriterler dahilinde otomatik olarak gönderilebilmektedir.
DX2100 3G Router, hücresel ağ bağlantısı destekleyen tek sim kartlı bir ürün olmakla birlikte üzerinde 1 x Ethernet, 1 x RS232, 1 x RS485 port mevcuttur.  
DX2300 Ethernet Router, WAN portu üzerinden internete bağlanmakta, DHCP ve Statik IP tanımlama özelliği bulunmaktadır. İnternet bağlantısı sınırlı olan ya da kısıtlanan bölgelerde “Proxy Server” kısmına tanımlanan adres üzerinden internete çıkabilmektedir.

DX3021L9 4G + Ethernet Router, 2 x 4G hücresel ağ ve 1 x WAN portu ile toplamda üç farklı noktadan internete bağlanabilmektedir. Tanımlanan bağlantı sıralamasına göre belirli bir sıraya göre internet bağlantısını gerçekleştirmekte her bağlantı koptuğunda bir sonraki bağlantıya cihaz yeniden başlamadan geçiş yapabilmektedir.