Phoenix Contact endüstriyel lazer markalama ile daha hızlı ve daha kolay etiketleme imkanı sunuyor.

Şekil 1. Lazer teknolojisi yoluyla markalama - proses teknolojisinden makina mühendisliğine kadar sayısız uygulama.

Endüstriyel lazer markalamanın avantajları anlaşıldıkça giderek daha çok uygulamada kullanılıyor. 400'den fazla etiket çeşidi ile Topmark Lazer markalama sistemi, tüm klemens, iletken, kablo ve cihaz markalama işleri için esnek ve düşük maliyetli bir çözüm sunuyor (Şekil 1, ana şekil).

Sistem ve ekipmanların endüstriyel markalanması öncelikle proses ve otomotiv endüstrisinde çok sayıda uygulama alanı bulmaktadır. Fakat, genellikle oldukça küçük olan markalama işaretleri -klemensleri veya iletkenleri tanımlamak için kullanılanlar gibi-, şirket bünyesinde yapılmaları gerektiğinde çoğu şirket için çok büyük zorluklar yaratmaktadır.

LAZER TEKNOLOJİSİ VERİMLİLİK DEMEKTİR
Burada lazer teknolojisi devreye giriyor. Lazer teknolojisi, yıllardır birçok endüstriyel alanda imalat sürecinin doğal bir parçası olarak kullanılmaktadır. Çoğu insan, lazeri kesme ve kaynak işlemleri için hızlı ve verimli bir teknoloji olarak düşünse de, lazer, malzeme ve komponentleri markalamak için de aynı ölçüde uygundur. Cihaz, kablo ve klemens etiketlerinin lazerle markalanması ve işlenmesi genellikle bir niş teknolojisi olarak değerlendirilir.

Eğer üst düzeyde yüksek kaliteli bir lazer sistemi, markalama için kullanılırsa, bu ekonomik olarak güçlükle savunulabilir. Uzun ayarlama zamanları yüksek maliyetlere neden olur; dolayısıyla bu tür bir cihazın satın alınması sadece büyük etiketleme hacimleri için mantıklıdır. Bu nedenle, çoğu kullanıcı, yazdırma  hizmetinin gerektirdiği maliyeti kabul ederek etiketlerini dışarıda yazdırmaya yönelmektedir.

PLANLAMADAN DİREKT LAZER MARKALAMAYA
Phoenix Contact markalama uzmanları, burada devreye girerek, hem hizmet sağlayıcılar hem de son kullanıcılar için verimli çözümler sunmaktadır. Phoenix Contact, yıllardır bir yandan çok çeşitli tür ve boyutlarda markalama çözümleri pazarlarken bir yandan da alternatif olarak kullanıcı talebine göre markalama hizmeti sunmaktadır. Şirketin markalama alanında uzun yıllara dayanan uzmanlığından ve aynı zamanda kendi know-how'u ile kontrol teknolojisi komponentlerinden yararlanarak Topmark Lazer masaüstü lazer markalama sistemi geliştirilmiştir.

Topmark Laser markalama sistemi, Clip Project planlama ve markalama yazılımına tamamen entegre edilmiştir. Clip Project formunda kolayca yaratılan markalama dosyaları, Eplan veya Autocad gibi bilgisayar destekli mühendislik programlarından veri alabilir. Diğer çoğu standart lazer markalama sistemi, yazdırılacak her bir parça için tüm lazer parametrelerinin tanımlanmasını gerektirdiği halde, bu fonksiyon Topmark Laser'e entegre edilmiştir. Optimize edilmiş lazer parametreleri, Phoenix Contact ürün gamında yer alan 400'den fazla lazer markalama malzemesi için yazılımda ayarlıdır.


YÜKSEK OTOMASYON DÜZEYİ
Thermomark CARD yazıcılarla da yazdırılabilen UCT-... tipi etiket tabakaları için sistem son derece otomatik ve hızlıdır. Önceden kart haznesine yerleştirilen 80 kart otomatik olarak hazneden alınır, markalanır ve başka bir hazneye istiflenir. Operatör bu sırada başka işler yaparak markalama miktarına, malzemeye ve çalışma moduna bağlı olarak, 20 dakikaya kadar zaman kazanabilir.

Bu cihazla markalama sadece birkaç adımda gerçekleşir. Kullanıcı, uygun malzemeyi seçip yazdırılması istenen içeriği girdikten sonra markalama modunu seçer. Metaller -paslanmaz çelik veya alüminyum- için geleneksel yöntem gravür'dür. Bu yöntem, etiketleme malzemesini oluşturan katı maddenin üst katmanının veya malzeme üstünde bulunan renkli eloksallı  katmanın uzaklaştırılması anlamına gelir. İşletim modları “yüksek kaliteli”, “standart” ve “taslak” seçeneklerini içerir. Paslanmaz çelik için aynı zamanda “tavlama” çalışma modu da uygulanabilir; bu işlemle tavlı markalama yapılır. Lazer ışını tarafından uygulanan enerji, malzeme yüzeyinin ortamdaki oksijenle oksitlenmesine ve yüksek kontrastlı renk değişimine neden olur. Yüzeyin tamamen pürüzsüz kalışı nedeniyle, bu yöntem gıda endüstrisi sistemleri için özellikle ilgi çekicidir.

Şekil 2. Planlamadan lazerle markalanmış metal malzemeye  kadar - Clip Project yazılımı, Topmark Laser ile çalışmayı basitleştirir.

Yazılımın kullanıcı arayüzü yoluyla farklı projeler yaratılabilir. Topmark Lazer bunları art arda işler. Arayüzün proje ağacı, markalama projesinin nasıl yapılandırıldığını gösterir. Proje ağacı yapısı, grafiksel olarak temsil edilir (şekil 2). Bu yapı, kullanıcıların tüm markalama görevlerini verimli şekilde  yürütmelerini ve istedikleri zaman bunları değiştirebilmelerini sağlar.


MALZEMENİN KENDİSİ KADAR SAĞLAM
Otomotiv endüstrisinin markalamaların dayanıklılığıyla ilgili talepleri özellikle yüksektir ve bu, lazer markalamanın bu endüstri dalında en yaygın yöntem olmasının nedenidir. Markalama malzemeyi değiştirmek sureti ile yapıldığı ve bu nedenle sadece yüzeyi tahrip ederek çıkarılabildiği için lazer markalamalar özellikle uzun ömürlü ve sağlamdır (Şekil 3).


Şekil 3. Doğrudan malzemenin içerisine işleyen markalama - baskı teknolojilerinden farklı olarak, lazer markalama malzemenin kendisi kadar dayanıklıdır.

Standart testler –DIN EN 61010-1'e göre aşınma ve silinme dayanıklılığı gibi– baskılı markalamaların sınırlarını vurgulamaktadır. Lazer markalamalar bu testi sorunsuz geçmektedir. Bu, üretim sisteminin düzenli olarak aşındırıcı kimyasal maddelerle temizlenmesinin markalama üzerindeki etkisinin ağır olduğu gıda endüstrisinde özellikle önemlidir. Lazer markalama test edildiğinde şu durum geçerlidir: Her koşul ve her tür zorlama altında markalamanın dayanıklılığı malzemenin dayanıklılığına eşittir.

GENİŞ UYGULAMA ALANI
Lazerle markalama için proses endüstrisinin ağır ortamından otomasyon teknolojisine ve makina mühendisliğine kadar (Şekil 4) çok sayıda uygulama vardır. Gerekli malzeme yelpazesi de -plastik, metal ve lazer film dahil- buna uygun şekilde geniştir. Tüm malzemeler, Topmark Lazer tarafından, kendi özelliklerine uygun şekilde  işaretlenebilir.

Şekil 4.  Topmark Laser'in Clip Project'e tam entegrasyonu, çeşitli markalama işlerinin hızlı ve verimli şekilde yapılandırılmasını mümkün kılar.

Plastik malzemeler genellikle makina mühendisliğinde kullanılır. Bunlarla kablo etiketlemede ve kumanda panolarında karşılaşılır. Alüminyum hem kablo hem de cihaz markalama için uygundur. Diğer yandan, paslanmaz çelik özellikle zorlu ortamlar, açık deniz uygulamaları ve makinaları temizlemede kullanılan aşındırıcı kimyasal maddelere maruz kalınan durumlar için uygundur. İlginç olan diğer bir markalama malzemesi de, tek işlemde, kişinin talep ettiği şekil ve ölçüde kesilip markalanabilen poliakrilat'tan yapılmış özel bir lazer filmidir. Bu ürünün bir diğer özelliği,  -40 ila +300°C sıcaklık aralığında en uç endüstriyel koşullar altında kullanılabiliyor olmasıdır.


SONUÇ
Phoenix Contact'ın Topmark Laser masaüstü lazer markalama sistemi üst seviyede dayanıklı markalamalar sağlamaktadır. Clip Project markalama yazılımına tam entegrasyon sayesinde sistemin kullanımı kolaydır ve neredeyse tüm uygulamalar için sayısız markalama malzemesini destekler. Endüstriyel ortamlardaki markalama ihtiyaçlarının geniş çeşitliliği, farklı markalama sistemlerini gerekli kılmaktadır. Topmark Laser, kendi modern lazer teknolojisiyle Phoenix Contact'ın markalama sistemi cihaz ailesini büyütmekte ve sunduğu  endüstriyel markalama yöntemi ile mevcut termotransfer ve UV LED teknolojisini genişletmektedir.