Delta Electronics Türkiye AC Sürücü Kıdemli Ürün Müdürü Ali Naim Küçük, Temmuz ayı itibariyle Türkiye pazarına sundukları C2000 Plus model sürücüsüyle birçok zorlayıcı uygulamada daha güçlü ve daha konforlu motor kontrolü sağladıklarını söyledi. 

Küçük, ST Endüstri Medya'nın sorularını yanıtladı.

Firmanızın dünya ve Türkiye’deki yapılanmasını ve yakın gündemini anlatmanızı rica ediyoruz.  

DELTA, 1971 yılında kurulan Tayvan merkezli bir teknoloji firmasıdır. Anahtarlamalı güç kaynakları ve fırçasız DC fanlar ile güç ve termal yönetiminde dünyada pazar lider olup güç elektroniği konusunda pazara yön veren firmalardan bir tanesidir.  Bizim faaliyet alanımız olan otomasyon iş birimi; şirket içerisinde hızla büyümekte ve makina, fabrika ile proses otomasyonlarına yönelik geniş ürün gamıyla çözüm sağlamaktadır. 

Türkiye’de DELTA; endüstriyel otomasyon alanında iş ortaklarımız ile 20 yıla yakın bir süredir başarıyla temsil edilmektedir. Yaklaşık 4 yıl önce ise DELTA Electronics Türkiye olarak otomasyon alanında satış, pazarlama, servis ve lojistik fonksiyonlarını içeren yapılanma ve yatırım süreçlerimizi tamamladık. Her biri kendi alanında yetkin ekibimiz ve iş ortaklarımız ile birlikte, yeni ürün gruplarımız ve çözümlerimizi en doğru şekilde uygulayarak son kullanıcıların verimliliklerini arttırıp kendi alanlarında daha rekabetçi üretim yapabilmeleri için çalışıyoruz.

Türkiye’de hangi ürün gruplarıyla hangi sektörler için ne gibi çözümler sunuyorsunuz? 

Endüstriyel otomasyon sektöründe dünyanın önde gelen markalarından birisi olarak AC motor sürücüleri, servo-hareket kontrol sistemleri, programlanabilir lojik kontrolörleri (PLC), insan-makine arayüzleri (HMI), makina görüntü sistemleri, sayaçlar, sensörler, endüstriyel kontrol-denetim yazılımları ve endüstriyel robotlar alanında ürün geliştirme ve çözüm üretme çalışmalarımız bulunuyor. İlgili çözümlerimiz; elektronik, tekstil, gıda, ilaç, kauçuk, plastik, ambalaj, HVAC, su ve atık su, baskı, ağaç işçiliği, asansör ve makina takımları gibi birçok endüstriyel uygulamalarda kapsamlı bir yelpaze oluşturmakta olup, dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılarımızın yerel ve global piyasalarda rekabetçi olabilmelerine imkan sağlamaktadır.

Ar-Ge çalışmalarınız hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

DELTA’nın birçok faklı sektöre özel inovatif çözümler sunabilmesinin nedeni tabi ki arkasındaki AR-GE gücü. AR-GE çalışmaları için gelirimizin yüzde 8’inden fazlasını ayırmaktayız ve 8000’in üzerindeki patentimizin alındığı Tayvan, Çin, Japonya, Singapur, Tayland, ABD ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bulunan 69 ayrı AR-GE biriminde 9.000’in üzerinde çalışan istihdam etmekteyiz.

Yeni sunduğunuz ürün, sektörde hangi uygulamalar için daha çok tercih ediliyor Nasıl bir ihtiyacı karşılıyor? 

Bu sene içerisinde EL-W/MP300 AC motor sürücüleri, B3/A3 servo motor ve sürücüleri, DMV3000 görüntü işleme sistemi, AX-3/AX-8 Codesys uyumlu hareket kontrolörleri, DVP-RTU/R1 uzak IO modülleri, ES2/ES2-E/EX2 PLC serileri, DIAVH endüstriyel PC serisi, DIAView SCADA çözümü ve  DIAEnergie enerji yazılım çözümü gibi yeni ürünlerin yanı sıra tüm ürünlerimizin seçimi, yapılandırması, programlaması, devreye alması ve görselleştirmesi için kullanılacak olan DIAStudio mühendislik platformunu pazara sunduk. Bizi en çok heyecanlandıran yeni ürünlerden bir tanesi ise 2021 Temmuz ayı itibariyle Türkiye pazarına sunduğumuz C2000 Plus model sürücümüzdür. Sürücü pazarında amiral gemisi modelimiz olan C2000 serisi, yenilenen özellikleriyle sınıfının en güçlüsü olmaya adaydır.

 Birebir seçimde ağır şart yüklenme karakteristiğine sahip olması fikri serinin geliştirilmesindeki temel dayanak olmuştur. Bununla birlikte freze, büküm, konveyör, ekstruder, takım tezgahı, vinç ve pres gibi bir çok zorlayıcı uygulamada daha güçlü ve daha konforlu motor kontrolü elde edilecektir. PM motorlarla kullanıldığında servo sistemlere yakın hassasiyette pozisyon kontrolüne imkan tanıması ve hareket kontrolörlerimiz üzerinden eksen olarak tanımlanabiliyor olması da üründeki önemli gelişmelerden bir tanesidir. 

 C2000 Plus serisi; ladder ile programlanabilen 10k step dahili PLC kapasitesi, gelişmiş Türkçe operatör paneli, açık/kapalı çevrim FOC (field oriented control) motor kontrol algoritması, hassas tork kontrolü gibi mevcut fonksiyonlara ek olarak; 560kW’a kadar arttırılan güç aralığı, SynRM (senkron relüktans motor) kontrolü, korozif ortamlarda en gelişmiş koruma sağlayan IEC60721-3-3 3C3 standardında kart kaplaması, modbus master ile sürücüler arası tork paylaşımı, 
Sin-Cos/SSI/Endat enkoder desteği ve stator flux flying catch algoritması ile dönen yükü kusursuz yakalama gibi yeni eklenen özellikleriyle rakiplerinden bir kaç adım öne çıkmaktadır.

Satış ve satış sonrası ne gibi teknik hizmetleriniz var? 

DELTA olarak sürekli kullanıcılarımızın yanında bulunmaya özen gösteriyoruz. Türkiye genelinde bölge satış ve teknik destek sorumlusu arkadaşlarımız yer almakta ve ayrıca ürün satış ve destek noktası olarak 19 tane partnerimiz bulunmaktadır. Partnerlerimiz coğrafyamızdaki endüstriyel faaliyetlerin neredeyse tamamını kapsayan lokasyonlara dağılmış durumdadır. Yerinde ve telefonda verdiğimiz destek hizmetlerine ilaveten, kullanıcılarımız; 11 binin üzerinde kayıtlı üyesi bulunan web sitemizdeki destek sayfası üzerinden online olarak destek talebinde bulunabilir, ürünlerle ilgili genel duyurular, uygulama örnekleri, eğitim notları gibi materyallere ulaşabilir ve eğitim taleplerinde bulunabilirler.