Endüstriyel görüntü işleme yani Machine Vision alanında sunduğu çözümlerle sektöre yön veren Cognex, otomotiv, beyaz eşya ana ve yan sanayi konusunda da çalışmalar gerçekleştiriyor.
Görüntü denetleme sistemleri ile başarısından söz ettiren Cognex, takip edilebilirlikte barkod okuyucularıyla hizmet sunduğu sektörlerde daha hızlı, hatasız ve düşük maliyetle üretim yapılmasını sağlıyor.
Mesafe sensörleri, hassas konum ölçümleri haricinde yüzey farklılıkları, çatlaklar ve bulunması zor farklılıkları sisteme öğreterek devreye aldıklarını belirten Cognex Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Sorumlusu Tunç Acarkan, bu sayede işletmelerde operatörlerin farklı alanlarda değerlendirilmesini sağladıklarını ve sistemlerin endüstride aktif olarak kullanıldığını ifade etti.
Müşterilerine avantaj sağlayan markanın çalışmalarını ve detayları Acarkan ile konuştuk.

Görsel denetim sistemlerinde sunduğunuz çözüm önerileriniz nelerdir?

Basit görüntü sensörlerinden, akıllı kameralara, görüntü bazlı barkod okuyuculardan, bilgisayar tabanlı görüntü işleme yazılımlarına, hatta 3D ve Derin öğrenme gibi son teknoloji algoritmaları da kapsayan geniş bir ürün yelpazemiz bulunuyor. Çözümlerimiz operatörlerin farklı alanlarda değerlendirilmesine imkan veriyor. Mesafe sensörleri, mesafe kontrolleri veya hassas konum ölçümleri haricinde yüzey farklılıkları, çatlaklar ve bulunması zor hataları aynı operatör gibi sınırlandırmadan, sisteme öğreterek devreye aldık. Böylece işletmelerde ortalama 6 ila 8 operatörün farklı alanlarda değerlendirilmesini sağladık. “Deep Learning” adı verilen sistemler, endüstride aktif olarak kullanılıyor ve üreticiler tarafından tercih ediliyor. 

Görsel denetimde son dönemde yaşanan teknolojik gelişmeler nelerdir?

Özellikle Derin öğrenme sistemleri (Deep Learning) son dönemde yaşanan en teknolojik gelişmelerden, görüntü işlemedeki bu gelişme bizim daha önce kural bazlı sistemler ile çözemediğimiz esneklikte uygulamaları çözmemize olanak sağlıyor. Bu yöntem ile tıpkı yeni bir operatöre öğretir gibi iyi ve kötü örnekleri gösteriyoruz ve sistem aynı bir operatör esnekliğinde gerekli kontrolleri yapabiliyor. Örneğin bir yüzey çiziğini, torna izinden ayırabiliyor. 

Son dönemde devreye aldığınız akıllı görüntü işleme sistemleriyle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Son dönemde özellikle Endüstri 4.0 projeleri gündemimizde bulunuyor. Farklı aşamalarda hayata geçen projelerin ilk noktası genellikle takip edilebilirlik, bu noktada barkod okuyucular ile farklı uygulamalardaki kodları yüksek oranda okumak ve parçaları her noktada takip etmek önemli. Bunu takiben kalite kontroller, ölçüm sistemleri ve robot-kamera iş birliği ile yaptığımız uygulamalar da yoğunlukta. 

Türk sanayisine ne gibi çözüm ve hizmetler veriyorsunuz? Hedef sektör ve uygulamalarınız hangileri?

Cognex, sadece görüntü işleme sistemleri konusunda hizmet veren bir firma. Bu noktada Türk sanayisinde parça üreten bütün endüstrilere, otomotiv, beyaz eşya, kozmetik, gıda, tüketici ürünleri, içecek gibi birçok endüstriye hizmet veriyoruz. Genellikle ürün lokasyonu bulma, görsel kontroller yapma, ürün üzerinde ölçümlemeler yapma ve takip edilebilirlik süreçlerinde kodları okuma uygulamalarını gerçekleştiriyoruz. 

Görüntü işleme teknolojilerinin kilit noktalarından bahsedebilir misiniz? Bu kapsamda bir proje hayata geçirirken neler ön plana çıkıyor?

Müşteri ihtiyaçlarını belirlemek kesinlikle kilit nokta, eğer ihtiyaçları baştan belirleyip doğru bir fizibilite çalışması yapılırsa, uygulamalar sorunsuz bir biçimde devreye alınabiliyor. Bu noktada da teknolojiyi bilen ve farklı testleri gerçekleştirmek önemli. Bizim tavsiyemiz, müşterilerimizin proje aşamalarında bizi dahil etmeleri. Böylece gerekli testleri gerçekleştirip, sürecin sorunsuz işlemesi konusunda en önemli kısımda sorumluluğu alabiliriz. 

2019 yılı beklentileriniz ve planlarınız nelerdir?

2019 yılı biraz zorlu bir yıl olacak. Global pazarlardaki beklenti durgun, ama biz bu yıl için büyüme hedefliyoruz. Bu hedefimiz doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

İş geçmişinizden biraz bahseder misiniz?

12 senelik otomasyon hayatımın, 8 yılında Cognex’te çalışıyorum. Son 1 senedir de Türkiye, Orta Doğu ve Afrika’daki pazarlardan sorumluyum.