Aylık 1100 ton üretim kapasitesiyle yerli ve yabancı çok sayıda işletmeye hizmet veren, her tür örme kumaşı üretebilme kabiliyetine sahip BLC Group'un Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, büyük çaplı üretime geçildiğinde kumaşların standart ölçüde işlenmesi adına üretim simülasyonu uygulamalarına yer verdiklerini aktararak, “Sıfır hata uygulamalarımızın başında gelen üretim simülasyonu ile fabrikaya giren her ürünün testleri yapılır ve hatasız üretim için makinalarda uygulanması gereken değerler tespit edilir” dedi.

Balcıoğlu, üretimde Endüstri 4.0 vizyonu doğrultusunda yararlandıkları teknolojileri ve çıktılarını paylaştı. 

Şahin Bey, öncelikle okuyucularımız için kısaca şirketinizin yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz. 

Firmamız her tür örme kumaşı üretebilme kabiliyetine sahip ve aylık 1100 ton üretim kapasitesiyle yerli ve yabancı çok sayıda işletmeye hizmet veren, kalite odaklı bir tesistir. 

İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2021 yılını nasıl tamamladınız, değerlendirir misiniz? 2022 yılı için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

2021 yılında ciro ve kapasite olarak yüzde 15 büyüdük. 2022 yılında da yatırımını planladığımız yenileme ve kapasite artış yatırımlarımız devam ediyor. 2020 yılına göre toplamda yüzde 40 kapasite artışı yapmayı hedefliyoruz.

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Sonuçlarını ve verimliliğinizi nasıl artırdığınızı anlatır mısınız?

Özellikle şirket içi inovasyona ve Ar-Ge birimi çalışmalarına önem veren bir firmayız. Sürekli kendimizi geliştirmek bizde bir kurum kültürü haline geldi. Yapılan çalışma ve önerileri icra kurulumuzda ele alıyoruz ve hızlı ama detaylı bir araştırma sonucu faaliyete geçiriyoruz. Son yaptığımız makina yatırımları ve atık su geri dönüşüm tesisimiz bu çıktılardan bazıları. Hem sürdürülebilir üretim hedefimize hem de sıfır hata hedefimize en uygun yatırımlardan birisi olan atık su geri dönüşüm yatırımımızı yaptıktan sonra su kaynaklı hataları sıfıra indirdik.

Fabrikanızda; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız?

Fabrikamızda hammadde olarak birkaç farklı alanda giriş oluyor. Bunlardan biri ham kumaş olarak tabir ettiğimiz işlenecek kumaş, diğer grup boyalar ve kimyasallar olarak ikiye ayrılıyor. Ham kumaşın girişiyle beraber laboratuvarda simülasyon süreci başlar. Bu süreç, gelen kumaşın sadece boyama kısmını değil, her istasyonda geçireceği değişiklikleri laboratuvar ölçeğinde işletmeye aktararak hata paylarını sıfıra getirmeye endeksli bir sistemdir. Sonrasında bu değerler baz alınarak üretim süreçlerinden tamamen otomasyon sistemleri yardımıyla geçen bir üretim süreci başlar. Öncelikle boya kazanlarında boyamalar yapılır, ardından kurutma ve apre işlemleri için sonraki istasyonlara uğrar. Oradan sarılır, paketlenir ve sevkiyata hazır hale gelir.

Sıfır duruş ve sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metod ve sistemler kullanılıyor? Endüstri 4.0 vizyonuna uygun hangi teknolojilerinden yararlanıyorsunuz? Bu teknolojiler üretime, kaliteye ve verimliliğe ne tür katkılar sunuyor?

Üretim Simülasyonu: Sıfır hata uygulamalarımızın başında gelen üretim simülasyonu ile fabrikaya giren her ürünün testleri yapılır ve hatasız üretim için makinalarda uygulanması gereken değerler tespit edilir. Bu sayede büyük çaplı üretime geçildiğinde kumaşlar standart bir ölçüde işlenir ve sevk edilir.

Üretimlerde Hata Payı Takibi: Sensörleşme teknolojileri üzerine kurduğumuz sistemimiz hem duruşları önler, hem de üretimde takip edilmesi gereken değerleri yakalamak ve sapma payını sıfıra yakın hale getirmek için algoritmik birer formülle makina ayarlarında anlık mikro sapmalar gerçekleştirir.

Kestirimci Bakım Sistemi: Bakım ihtiyaçlarını ve teker teker her bir makina parçası ve ekipmanın detaylı ömür çizelgelerini ve ömrünü doldurması durumunda ihtiyaç olacak her türlü doneyi gerekli birimlere aktaran sistemimiz sayesinde beklenmeyen duruşlar sıfıra indiriliyor.

Stok ve Satınalma Otomasyonu: Bakım sistemiyle de ortak çalışan otomasyon, hem üretimde kullanılan hammaddelerin kritik stok durumunda siparişlerini vermek, hem de kestirimci bakım modülünün ihtiyaçları dahilinde önceden ihtiyaç listesini otomatik olarak sipariş vermek üzere geliştirilmiştir.

ENDÜSTRİYEL OTOMASYONDA REKABET ÖNCESİ İŞ BİRLİĞİ ÇAĞI ENDÜSTRİYEL OTOMASYONDA REKABET ÖNCESİ İŞ BİRLİĞİ ÇAĞI

Planlama ve Üretim Yapay Zekası: Üretimde en çok hata ve duruş olarak algılanan durum planlamanın yanlış yapılması ve şirketten bağımsız bir şekilde gelen ürünlerin (ham kumaş vs.) aksaması durumlarıdır. Bu durumlarda dinamik olabilmek ve verimliliğimizi yüzde 100’e en yakın şekilde devam ettirmek adına geliştirdiğimiz yapay zeka teknolojisi ile anlık değişimlerden etkilenmeler minimuma indirilip, fabrikanın üretimdeki sürekliliği ve zamanın verimli kullanımı, dolayısıyla da birim başına kullanılan sabit giderlerin düşürülmesi sağlanmıştır.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Dijital ve robotik dönüşüm vizyonumuz adına birçok çalışma gerçekleştiriyoruz. Üretim yönetim sistemimizde yaptığımız geliştirmeler, sensörleşme teknolojileri ve anlık veri toplama ağı gibi yaptığımız veya başarmak üzere olduğumuz kısa vadeli yatırım vizyonlarımız ve karanlık fabrika, robotik üretim, insansız depolama, yapay zeka bazlı üretim elemanları, ileri makine öğrenmesi ile proses geliştirme gibi uzun vadeli projelerimiz bulunmakta. Şu an pilot çalışma olarak uçtan uca sensör verisiyle ilerleyen üretim hatlarımız, şirket içi büyük veri bulutu oluşturmamız ve bazı lokasyonlarda üzerinde çalıştığımız robotik üretim elemanları örnek verebileceğimiz projelerden sadece birkaçı.

Depolarınızda operasyon süreçlerini hızlandırmak ve doğru sevkiyatı sağlamak adına ne tür donanım ve yazılımlardan yararlanıyorsunuz?  

Depolarımızda kullandığımız, üretim yönetim sistemimize entegre şekilde çalışan bir depolama modülümüz bulunmakta. Kısa vade başka bir projemiz ise depolama işlemini tamamen otomatikleştirmek, sevkiyatları ve yüklemeleri otonom bir şekilde icra etmek.

Üretim süreçlerinizde robot/cobot kullanıyor musunuz?

Boya laboratuvarımızda kullanıyoruz. Yakın zamanda kumaş depolarımızda da kullanacağımız çalışmalarımız devam ediyor.