Şeker kaplı haplar, kapsüller hatta toz halinde ya da ampül ve şırınga içinde... Günümüzde ilaçlar, görünümü kadar etkileriyle de çok çeşitlidir. “Human Machine Interfaces” (HMI), ilaç üretiminin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu arayüzler, süreç boyunca ilgili verileri görselleştirmek için ya da manuel olarak süreç adımlarını kontrol etmek için kullanılır. Katı ilaç üretim yönetmelikleri ve patlamaya karşı koruma gereksinimleri, mümkün olan en gelişmiş üretim bakış açısı ile birleştirilir. Böylece, kullanılan işletme ve izleme sistemleri bu gereklilikleri karşılamak zorundadır.

Tıp tarihi, insanlık tarihi kadar eskidir. Bitkisel ilaç üretimi ortaçağdan itibaren 21. yüzyılda karmaşıklığından dolayı oldukça fazla veri içeren yüksek teknoloji süreci haline gelmiştir. Ve bu veri hacmi hala büyümeye devam ediyor. “Industrie 4.0 uygulamasının bir sonucu olarak; bilgi ve kontrol işlevlerine merkezi olmayan erişim sağlamak giderek daha da önem kazanıyor. HMI sistemleri, ilaç endüstrisinde sürdürülebilir ve etkili üretim yapmak için gereklidir. Bununla birlikte, ilaç üretiminde, GMP (Good Manufacturing Practices - İyi Üretim Uygulamaları) direktiflerine ve bazı durumlarda patlamaya karşı koruma direktifleri için düzenleyici gerekliliklere de uyulması gerekmektedir. 

GÜÇLÜ BİR ETKİ İÇİN İNCE KİMYA

Güçlü bir etki için iyi bir kimyasal süreç gerekmektedir. İlaçlara üretim süreçler boyunca tipik bir yolculukta eşlik ederseniz, Pepperl + Fuchs’ un çeşitli çalışma ve izleme sistemleriyle karşılaşırsınız. Çalışma lokasyonları yelpazesi; ilaç üretimin “başlangıç aşaması” olarak bilinen yerde, ilaç üreticilerine temel materyal sağlayan tedarikçilerle başlar. Bu maddeleri elde etmek için, çeşitli bileşenlerin saflığı, depolama sıcaklığı ve pH değeri gibi her ayrıntı doğru olmalıdır. Ancak bu şekilde, aktif bileşenlerin sentezi sırasında istenen etkiyi sağlayacaklardır. Bu alanda Pepperl + Fuchs’un en yeni gelişimi, VisuNet GXP çözümüdür. VisuNet GXP; proses bilgisini ve kontrol işlevlerini görüntülemek için kullanılabilen ve ince kimyanın ihtiyaçlarıyla tam uyumlu olan bağlı program tabanlı bir uzaktan izleme sağlar. VisuNet GXP; sıvılara, kirlere, bakterilere ve agresif temizleme işlemlerine karşı dirençli olacak şekilde üretilirken, son derece hafif ve modüler tasarımı sayesinde sahada uygulama esnekliği sağlar ve kullanıcı dostudur.  Buna ek olarak, VisuNet GXP, toz veya deterjanlar ve alkol içeren solventler gibi proses aşamalarında ortaya çıkabilecek bileşenlere karşı potansiyel patlayıcı atmosferler için uygundur. Seri veya dozaj kontrolü sırasında, ATEX Zone 1 ve 21’de veya Zone 2 ve 22’de doğrudan Ethernet üzerinden iletilen bilgileri kontrol sistemi veya MES’den görüntüler sağlanır. 

AÇIK HAVADA OPERASYON

Pepperl + Fuchs, diğer Ethernet özellikli işletim ve izleme sistemlerini RM Shell 4.1 ile donatmıştır. Bu, depo sahalarında ilaç üretimi maddeleri için kullanılan VisuNet IND ürün ailesini de içerir.  Zone 2 ve Sınıf I, Div. 2 gibi patlama riski yüksek ortamlarda; kimyasal işlem sonrası oluşan temel kimyasallar geçici olarak depolandığında, tankların doldurulması ve boşaltılması izlenmeli ve kontrol edilmelidir. Açık hava ortamlarında kullanım çözümleri olarak; VisuNet IND ailesinden uzaktan monitörler, gün ışığında görülebilen ve yağmur geçirmez olacak şekilde tasarlanmış ekranlara sahiptir. Yaz güneşinde, çalıştırılabilecekleri sıcaklık aralığı -20 ° C ila +50 ° C arasında değişir. 

Yazılım seviyesinde gelince, “HMI’lerin Ethernet bağlantısı, açık alanlarda özellikle avantajlıdır.  Uzak monitör ve ana sistem arasındaki dijital iletişim sayesinde, eskiden yaygın olan analog KVM sistemleri için gereken kapsamlı konfigürasyon olmadan sürekli yüksek görüntü kalitesi elde edilebilir. 

EL ELE Sonradan “ara ürünlerin” yani gerçek tıpta ihtiyaç duyulan ürünlerin seri olarak üretilmesi sırasında,  tesiste çok sayıda manuel girdi gereklidir. Bu yüzden çalışma ve izleme sistemleri tesisin birçok noktasında bulunmalıdır.  VisuNet GXP, bu senaryolar için uygun bir çözüm de sunmaktadır:  Bir anti-bakteriyel membran klavyenin üzerinde, kapasitif dokunmatik yüzey veya optik bir iztopu ile; ve ayrıca personelin eldiven giyerken dahi sorunsuz çalışmasını sağlayan bir Full HD çoklu dokunmatik panel ile donatılmıştır. Insan ile makina arasındaki etkileşim, Industrie 4.0 ortamlarında nasıl göründüğünü gösteriyor:  GXP ile eğitimli ve nitelikli personele ilaç sektöründe ihtiyaç duyulan sayısız manuel müdahaleye tamamen uyarlanmış bir operatör istasyonu verildi. Bu sisteme ek olarak; RM Shell 4.1 ve VisuNet Kontrol Merkezi ek yönetim aracı, bu operatör iş istasyonlarının devreye alınmasını, yönetimini ve desteğini büyük ölçüde düzene sokuyor. Böylece, verimlilikte iki kat artış sağlanıyor. Aslında, Kontrol Merkezi sayesinde, üretim teknisyenleri herhangi bir VisuNet Uzaktan İzleme Aracı ile uzaktan irtibat kurabilir ve bu sayede hassas üretim alanlarına girmek zorunda kalmadan tesis operatörlerini destekleyebilir. Sonuç olarak, monitörler her zamankinden daha hızlı ve daha verimli bir şekilde kurulabilir. Devreye alma mühendisi,” gizlice oturum izleme” yoluyla temiz odadaki bir uzak monitöre bağlanır, üzerine yeni bir profil oluşturur ve bu profili Ethernet ağı aracılığıyla herhangi bir ek monitöre aktarır. Ayrıca, VisuNet Kontrol Merkezi sayesinde, uzaktaki monitörler ve onların bağlı olduğu ana bilgisayarları arasındaki olası arızalar veya parazitler anında tespit  edilebilir. Proses mühendisi, daha sonra yerinde çalışanları uzaktan desteklemektedir ya da gerekirse parola korumalı erişim yoluyla denetimi devralır. 

TEMİZ ODA UYGULAMALAR

İlaç prosesinin ardından, “ Active Pharmaceutical Ingredient  - Aktif İlaç İçerik Maddesi” (API) olarak da anılan aktif maddenin üretimini takiben, potansiyel patlayıcı atmosferlerin sıklığında bir azalma var; bu da kirleticilere karşı uyarıların artmasına neden oluyor. Bu uyarı haklıdır; çünkü en kötü hali, önceki üretim sürecinin kalıntıları, ayakkabıya yapışan kirletici maddeler veya tek bir insan saçı tüm bir partiyi kullanılamaz hale getirebilir. Genellikle GMP direktiflerine uygun temiz odalar içeren bu ortamlar, özellikle kimyasal ve mekanik dayanıklılık için tasarlanmıştır. Bu ortamlar, uygun bir şekilde temizlenebilen proses veya üretim kontrol sistemi ile etkileşimde bulunmak için operatör istasyonlarına ihtiyaç duyar. Pepperl + Fuchs, VisuNet GMP ile adından da anlaşılacağı gibi bu çalışma koşulları için özel olarak geliştirilmiş bir ürün ailesi sunuyor. Temizlik kolaylığı, kimyasal dirençli ve anti-bakteriyel bir klavye, VisuNet GMP’yi, API üretiminde temiz oda ortamları için uzman yapıyor. Müşterilerimizin bulunduğu yerdeki farklı koşulları karşılamak için iki temel versiyon mevcuttur:  Temiz odalar için de uygun olan VisuNet GXP’nin; duvara monte edilmiş kontrol panellerine veya makina işletim panellerine kurulum için RM Shell 4.1’e sahip, uzaktan monitör olarak ince, paslanmaz çelik gövdeli, ayağı veya duvar braketi veya panel montajlı versiyonları mevcuttur. VisuNet GMP; özel durumlarda patlama riski yüksek ortamda mevcutsa “Zone 2 ve 22” için onaylanmış bir versiyonda da kullanılabilir.

HAZIR İLAÇLAR İŞLEMLERİ SONRASI

Pepperl + Fuchs, OEM tedarikçilerinden gelen makinalar ve tesisler için paslanmaz çelik muhafazalı VisuNet çözümleri sunmaktadır. Ayrıca, DCS / MES işlemi veya PLC bağlantısı için panel PC’lere entegre edilebilen panele monte uzaktan monitör çözümleri sunmaktadır. Genellikle GMP ürün ailesine dayanan bu görselleştirme sistemleri ve işletim cihazları, sonraki karmaşık proses adımlarını kontrol etmek için ve bilgi görüntülemek için gereklidir. Santrifüjleme, kromatografi ve kurutmayla taşıyıcılar bu aşamalarda uzaklaştırılır ve aktif madde, örneğin öğütülerek, sıvı halde eritilerek veya granülasyon ile taşıyıcılara “kaplama” uygulanarak işlenir. Burada, pıhtılaşmış ilaçlara kabarcıklı paketler, tüpler, ampüller, şırıngalar veya paketler içerisinde nakliye için paketlenmeden önce tablet,  merhem veya solüsyon olarak tanıdık bir form verilir.

ENDÜSTRİYE YAKIN

İster ilaç imalatçısının kendisi ya da entegratörü, isterse bir makina ve tesis üreticisi tarafından devreye alınması için Pepperl + Fuchs seçildiğinde: önemli faktör yalnızca bileşenler değil, aynı zamanda eksiksiz GMP özellikli, fonksiyonel sistemlerin mevcut olması gerekmektedir. Bu durum, eşit miktarda pratik deneyim, danışmanlık uzmanlığı ve mühendislik bilgisi getiren uzmanları gerektirir. İlaç üretimi giderek kağıt üzerinde olmaktan çıktığında, müşterilerimiz her iki alanda da MES ve DCS işlevlerini monitörlerde daha sık göstermesi gerekiyordu. Bu durum, ilk olarak VisuNet GMP’nin çift yönlü olarak sunduğu çift ekranlı bir HMI çözümü kullanarak çözülebilir. Bununla birlikte, bunu yazılım uzmanlarımızla tartıştık. Daha sonra uzmanlarımız; müşterilerin DCS ve MES arasında tek bir monitörde geçiş yapabilmesi için RM Shell’i geliştirdiler. Eczacılıkta olduğu gibi, sistemleri çalıştırmak ve izlemek için evrensel her derde deva bir çözüm yoktur.  

Pepperl + Fuchs HMI sistemleri, kontrol panelleri ve PC’ler ile farklı muhafazalar, klavye, mouse veya montaj bileşenleri ile bağlantı için farklı bağlantı ve protokol türlerini kullanarak, bireysel uygulama gereksinimlerine esnek bir şekilde adapte edilir