ENOSAD Başkanı Hasan Basri Kayakıran; “Ülkemizde eksik olan en önemli şey, insanların birbirine güvencesinin olmaması. Birbirimize güvenmediğimiz sürece dışa bağımlı kalmaya devam ederiz” dedi.

Kayakıran, canlı yayın konuğu olduğu ST Endüstri Radyo’da önemli açıklamalar yaptı.

Bundan önceki sanayi devrimlerini pas geçen bir ülke olarak dünyadaki Endüstri 4.0 ve dijital dönüşüm trenini yakalama fırsatını çok iyi değerlendirmemiz gerektiğini söyleyerek, “Her kuruluşun ihtiyaçları farklı olduğundan, o ihtiyaçları iyi tespit ederek, işletmenin daha iyi yerlere gelebilmesi için gerekli tüm aktiviteleri gerçekleştirmek gerekiyor. Önce endüstriyel otomasyon altyapısının sağlam yapılması gerekiyor ki, bu noktada bize görev düşüyor” dedi. 

Yeni dönemin önemli fırsatları ve tehditleri de içerdiğini söyleyen Kayakıran, “Fırsat diyorum çünkü Türkiye‘nin gelişiminde önemli katkıda bulunacak bir konu. Eğer tesislerde ve makinalarda iyi uygularsak, o zaman ana rakiplerimiz olan ülkelerle baş edecek hale geleceğiz. Tehdit derken ise, sadece bu işi ufak bir yazılım ve birkaç verinin buluta yollanıp oradan değerlendirilmesiyle ilişkilendirip kolay yollu para kazanma isteği içerisinde bulunacak girişimler de olabilir. Bu nedenle, doğru kurumlarla çalışmak gerektiğine inanıyorum. Arçelik, Ford gibi büyük kuruluşları ele aldığınız zaman, bu gibi kuruluşlar zaten kendi ihtiyaçlarının ne olduğunu gayet net biliyor. Destek ve teşviklerle bu yatırımları kendi kendilerine yapabilecek veya o hizmetleri de nereden alabileceklerini bilen kuruluşlar. ENOSAD’ın esas başarılı olması gereken sektörler ise küçük sanayiciler, yan  sanayi olarak hizmet veren yerler, o firmalara iyi destek verilmesi ve güçlendirilmesi lazım. Örneğin, makina imalatçılarının güçlendirilmesi lazım” dedi. 

Endüstri 4.0 projelerinin etkin kuruluşlarla birlikte yapılması gerektiğini söyleyen Kayakıran, “Çatının sağlam ve güçlü olması için temelin de güçlü olması gerekiyor. Dolayısıyla otomasyonda kullanılan tüm ürünlerin de doğru seçilmiş olması ve doğru otomasyon ağının kurulmuş olması gerekiyor. Ancak biz Endüstri 4.0‘ı veya dijital dönüşümü bunun üzerine inşa edebiliriz” dedi. 

Türkiye'de tek tek ele alındığında inanılmaz gözü kara işler yapıldığını söyleyen Kayakıran, “Ülkemizde eksik olan en önemli şey ise insanların birbirine güvencesinin olmaması. Dünyanın en hassas çalışan ve en verimli motorlarını imal ediyoruz ama bunu Türk makina imalatçısına anlatmakta zorlanıyoruz. Çinli güveniyor, Amerikalı güveniyor ama Türk güvenmiyor. Biz kendi İHA'mızı ve çok hassas çalışan makinalarımızı yapabiliyoruz ancak A firmasının ürünlerini kullanarak onun kalitesini ön plana çıkartarak makinamızın daha iyi olduğunu anlatmaya çalışıyorsak zaten bu, kendimize özgüvenimizin az olduğunu anlatıyor. Birbirimize daha fazla güvenmediğimiz sürece dışa bağımlı kalmaya devam ederiz” dedi.