SASA Polyester Sanayi AŞ, yaklaşık 11,3 milyar liralık sabit yatırımla Adana'da yapacağı saf tereftalik asit (PTA) ve polimer/cips üretimi tesisi yatırımları için alacağı proje bazlı devlet desteğiyle bin 350 kişiye ek istihdam sağlayacak ve iç pazarın PTA ihtiyacını karşılayarak ithalatın önüne geçecek.

"BÜYÜK MUTLULUK DUYDUK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ve 25 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "proje bazlı devlet yardımı" uygulamasıyla desteklenmesi kararlaştırılan projenin hayata geçirilmesi adına çalışmalara devam edilirken firmanın Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şeker konuyla ilgili açıklamlarda bulundu.

PTA yatırımında dünyadaki önemli firmalardan Amerikan Invista (Koch Industries) ile ağustosta 935 milyon dolarlık lisans ve teknik hizmet anlaşması imzaladıklarını anımsatan Şeker, biran evvel üretime başlamak üzere kısa süre önce İspanyol mühendislik şirketiyle anlaştıklarını, yatırımlarının "proje bazlı devlet yardımı" uygulamasıyla desteklenmesi kararından ötürü büyük memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

2023'TE ÜRETİME BAŞLAYACAK, PTA ÜRETECEK

Bu çerçevede; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi ve KDV iadesi gibi bir dizi avantajlarının olacağına dikkat çeken Şeker, 1,5 milyon ton yıllık PTA, 665 bin ton da polimer/cips projesine verilen teşvikle birlikte bin 350 kişiye daha istihdam sağlayacaklarını ifade etti.

Şeker, Nisan 2021 gibi düğmeye basacaklarını, ekipman sipaarişi vereceklerini ve 2023'ün ilk aylarında da üretime başlamayı planladıklarını söyleyerek, "Bu sayede yurt dışından ithalatını yaptığımız PTA'yı kendimiz üreteceğiz. Bu konuda ton başı yaklaşık bin dolar hesap edersek 1,5 milyar dolar ülkemizin cebinde kalacak. Destek veren Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere ilgili bakanlarımıza teşekkürü borç biliriz. Devleti arkanızda görmeniz lazım, buradaki destek bizim açımızdan önemli. Bu işin parasal kısmı çok önemli değil, yanınızda devletin olması, kolaylıkları sağlaması bizi birtakım bürokratik işlerden alıkoyması... O açıdan çok önemli. Türkiye'de şimdiye kadar bu tür destekler hep devam etti, oldu, bundan sonra da olacak. Biz de bunun karşılığında ülkemize katkıda bulunup hem istihdam sağlayacağız hem cari açığın kapanmasına katkıda bulunacağız." ifadelerini kullandı.

"YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER ÜRETMEMİZ ŞART"

Yeni yatırımlarla Türkiye'nin ekonomisine ve istihdamına katkıda bulunmak amacıyla çalıştıklarını dile getiren Şeker, kısa süre önce 250 milyon doları teşvikli olmak üzere toplam 1 milyar dolarlık yatırımları olan polimer, elyaf ve poy tesislerinin tamamlandığını ve üretime başlandığını söyledi.

Türkiye'de kalkınmak için katma değerli ürünler üretilerek ham madde yatırımları gerçekleştirilmesinin önemine değinen Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Erdemoğlu Holding bünyesine girmeden önce SASA'nın 350 bin ton gibi üretimi ve bin çalışanı vardı. Bugün ise, 1,4 milyon ton yıllık üretimimiz var ve yaklaşık 4 bin 200 kişi çalışıyor. Avrupa başta olmak üzere bütün dünyaya ihracatımız var. SASA'nın 2021 için 1,4 ile 1,8 milyar dolar arasında cirosu olacak, yaklaşık 700-750 milyon dolar gibi de bir ihracat planlıyoruz."

"12 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPACAĞIZ"

Gelecek hedeflerinin polyesterin ham maddesini üretmek olduğunu, bu doğrultuda da Adana'nın Yumurtalık ilçesindeki arazinin tahsis edilmesini beklediklerini kaydeden Şeker, söz konusu araziye 2031'de faaliyete geçirmeyi planladıkları 12 milyar dolarlık yatırım gerçekleştireceklerini ilave etti. (AA)