Türkiye, koronavirüs salgının etkilerini üzerinden atarak yeni normale rekor bir rakamla başladı. Haziran ayı içerisinde ihracat rakamı yüzde 15,8 oranında arttı ve 13 milyar 469 milyon dolar oldu. En çok ihracat gerçekleştiren sektörlerin başında otomotiv, kimyevi maddeler, hazır giyim, çelik ve elektrik – elektronik oldu. Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren TİM Başkanı İsmail Gülle, ihracat ailesinin salgın döneminde “Önce Türkiye, önce ihracat” dediğini belirterek Türkiye’nin küresel ticarette güvenilir bir liman olduğunun altını çizdi. Gülle, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Türkiye dünya ticaretindeki olumsuz gelişmelere, Türkiye’ye yönelik finansal saldırılara rağmen ihracattı artırmayı başardı. Bugün tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına rağmen yine ihracatımızı artırarak devam ediyoruz.” dedi. 
 
AİLEMİZE 1443 FİRMA DAHA KATILDI 

TİM Başkanı İsmail Gülle, koronavirüs salgınının dünya ekonomisindeki etkilerini değerlendirdi.  Uluslararası kuruluşların ekonomiye etkilerine dair beklentilerini negatif yönde revize ettiklerine dikkat çeken Gülle, IMF’nin 2020 yılı için küresel ekonomik daralma beklentisini yüzde 3'ten yüzde 4,9’a, Fitch ise yüzde 3,9'dan yüzde 4,6’ya revize ettiklerini söyledi. Dünya Bankası ekonomisinin ise bu yıl yüzde 5,2 küçülmesini öngördüklerini açıkladı. Gülle, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Hedef pazarlarımızın da içinde yer aldığı birçok ülke 2020 yılında küçülme ile karşı karşıya kalması bekleniyor. 
IMF bu yıl Meksika’nın yüzde 10,5, Birleşik Krallık’ın yüzde 10,2, Güney Afrika’nın yüzde 8, Rusya’nın ise yüzde 6,6 küçülmesini öngörüyor. Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri küresel ölçekte iktisadi faaliyetteki daralmanın hız kestiğine işaret ediyor. Haziran ayında, Çin’de imalat ve hizmetler PMI verileri 50 olarak tarif edilen eşik seviyesinin üzerine çıkarken; Euro bölgesinde PMI endeksi Mayıs ayına göre, yüzde 40’ın üzerinde artış göstererek 46,9’a ulaştı. Küresel ekonominin ve özellikle Türkiye’nin hızlı bir şekilde toparlanmasını temenni ediyoruz.” dedi. 

Türkiye’nin bu süreçte başarılı adımlar attığına dikkat çeken Gülle, KOBİ İhracat Seferberliği eğitimlerini de hatırlattı. Bu eğitimlerin neticesinde haziran ayında aileye 1443 firmanın daha katıldığını söyledi. Gülle, ihracat çalışmalarına yeni başlayan 38.373 firmanın haziran ayında 101 milyon 384 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini dile getirdi.