Beckhoff Türkiye'nin düzenlediği IoT Semineri 18 Eylül'de Sheraton Ataşehir Oteli'nde gerçekleştirildi. Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden sektöründe lider 300 davetlinin yer aldığı organizasyonda, Beckhoff Türkiye ekibi, demosetler eşliğinde uygulamalı sunumlar yaparak IoT, veri toplama, veri analizi ve görüntü işleme konularında Beckhoff Automation firmasının sunduğu çözümleri dinleyicilere aktardı.
Günümüz rekabet koşullarında, üretim maliyetlerini düşürmek, ürün kalitesini artırmak, etkili üretim kontrolünü sağlamak, üretim kayıplarını azaltmak ve önleyici bakım gerçekleştirmek oldukça önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Bütün bu hedefleri gerçekleştirmek için süreçleri kolayca ve her yerden takip etmek elzemdir.  Üretim süreçlerindeki kritik değişkenlerin anlık izlenmesi, SQL server kullanımı, geçmişe yönelik trend izleme, alarm-event raporlaması, SMS ve e-mail atılması gibi seçenekler Beckhoff IoT çözümleri ile kolayca üretim süreçlerine dahil edilebilmekte. 

Beckhoff, TwinCAT OPC UA, TwinCAT Database Server, TwinCAT ADS gibi yazılım araçları ile üretimde önem arz eden verilerin fabrika sunucusuna aktarılmasını sağlamakta. TwinCAT IoT Communication kütüphanesi sayesinde de internetin olduğu her ortamda bu verilerin buluta taşınmasına imkan vermekte. 
Buluttaki SQL Server’a taşınan verilerin izlenmesi yine Beckhoff yazılım araçları ile mümkün hale geliyor. Bu sayede, üretici, makinesinden izlemek istediği önemli değişkenleri, bilgisayar, cep telefonu veya tablet gibi cihazlarda anlık veya geçmişe dönük trendler halinde görüntüleyebiliyor. Ayrıca, tanımlanan olay ve alarmlar kullanıcının  email kutusuna ya da cep telefonuna bildirim olarak gönderilebiliyor. 

Beckhoff bütün bunların kolayca uygulanabilmesi için fonksyon blokları ve hazır web-HMI grafikleri sunmakta. Bu araçlar ile kullanıcı, ihtiyaç duyduğu IoT bloklarını TwinCAT PLC projelerine kolayca ekleyebilmekte ve görselliği üst düzeyde bir IoT izleme HMI sayfası elde edebilmekte. 

Beckhoff TwinCAT PLC ile kontrol edilmeyen sistemler için de çözümler sunuyor. C6015 modeli son derece kompakt, TwinCAT PLC lisansı ile sunulan bir endüstriyel PC’yi, Beckhoff’un haberleşme kütüphanelerini ya da I/O modüllerini kullanarak farklı marka PLC’ler ile kontrol edilen makineler ve sistemler ile haberleştirmek oldukça kolay. Bu sayede işletmenizde veya fabrikanızda tüm makineleriniz ve sistemleriniz ile haberleşen bir IoT sunucuna sahip olabiliyorsunuz. Bu IoT sunucusu ile yukarıda değinilen tüm veri izleme işlevlerini gerçekleştirmek mümkün. Ayrıca, müdahele edilemeyen sistemler için de fiziksel sensör bağlantısı yapmaya imkan veren ve oldukça kolay konfigüre edilen bir IoT Kuplör de Beckhoff ürün yelpazesi arasında yer almakta. Seminer esnasında canlı gösterimler ile tüm bu ürünlerin ve araçların nasıl kullanıldığı kapsamlıca davetililere gösterildi.

Veri toplamak ve izlemek Beckhoff’un sunduğu IoT çözümlerinin temeli. Ancak, Beckhoff, bunun ötesinde araçlar da sunuyor. Etinliğin bir diğer önemli konusu da TwinCAT Analysis ve TwinCAT Condition Monitoring hakkındaydı. Bu kütüphaneler toplanan veriden daha da ileri sonuçlar çıkartılması için kullanılıyor. Bu yazılım araçları sayesinde makinemizden elde ettiğimiz verilere yönelik derin analizler yapılabiliyor, önleyici bakımlar uygulayarak pahalı duruşların önüne geçilebiliyor ya da üretim maliyetleri optimize edilebiliyor.

Seminerde sunumu yapılan bir diğer önemli başlık da Bekhoff’ın ölçüm modülleri ile ilgiliydi. Beckhoff Automation, son derece geniş bir I/O modül ürün yelpazesine sahip. Hemen her sinyal tipini destekleyen bu modüller sayesinde sahadan veri toplamak mümkün. Enerji ölçüm modüllerinin yanısıra yüksek çözünürlüğe sahip ve saniyede 50,000 örnek toplayan özel ölçüm modülleri de bu yelpazenin ürünleri arasında yer almakta. Bu I/O modülleri ile akım, gerilim, aktif güç, reaktif güç, harmonikler gibi enerji değişkenleri izlenebilir, makinelerin üretim esnasında yaptığı enerji sarfiyatını öğrenilebilir ya da enerji kalitesi ile ilgili sorunları tespit ederek pahalı ürün arızalarının önüne geçilebilir. Titreşim, akustik, sıcaklık, ölçen özel ölçüm modülleri ise kestirimci bakım yapılmasına ve plansız duruşların önüne geçilmesine imkan tanıyor. 

Etkinliğin en son ve yine oldukça ilgi gören bir diğer konusu ise görüntü işleme hakkındaydı. TwinCAT Vision PLC ve görüntü işleme süreçlerini kusursuz bir biçimde aynı çatı altında tümleştiren bir çığır. TwinCAT ortamında C++ kodları ile geliştirilmiş hazır TwinCAT Vision kontrol bloklarını kullanmak birçok avantajı da beraberinde getiriyor. Herşeyden önce, kulanıcı, pahalı bir ek görüntü işleme donanımına ihtiyaç duymuyor. Tek yapması gereken GigE haberleşmeli bir kamerayı Bechoff PC’sine EtherNET kablosu ile bağlamak. Aynı mühendislik platformu (TwinCAT) içinde proje geliştimek de bir otomasyon mühendisinin PLC ve Vision konularında ayrı ayrı araçları kullanmak zorunda kalmasının önüne geçiyor. Beckhoff endüstriyel PC ve TwinCAT kontrol platformunda çalışan TwinCAT Vision blokları PLC ve Vision görevlerinin birbiri ile kusursuz tümleşimini sağlıyor ve böylece son derece hızlı kontrol çevrimleri gerçekleştirilebiliyor. 2 boyutlu ölçüm, renk kontrol, görüntü eşleştirme, geometri kontrol, matrix kod okuma gibi temel işlevleri sunan TwinCAT Vision, yakında daha ileri fonksyonlar ile de donatılacak bir yenilik olarak karşımıza çıkıyor.

Yaklaşık 3,5 saat süren etkinlik kapanışında Beckhoff Türkiye ekibi davetlilerin sorularını demosetler eşliğinde yanıtladı. Tüm ekip ve davetliler öğle yemeğine birlikte katılarak etkinliği sonlandırdı.