Benzersiz sensör teknolojisi sayesinde, IO-Link özellikli U500 ve UR18 sensör aileleri, sadece piyasadaki benzer sensörlerden daha sağlam olmakla kalmaz, aynı zamanda çok uzun algılama mesafeleri ve son derece kısa kör mesafeleri ile gereksinimleri tamamen yeni bir seviyeye getirir.

Uzun algılama mesafesiyle ilişkili kör aralık genellikle sensör teknolojilerinde bir engeldir. Bildiğimiz kör aralık fiziksel bir prensip nedeniyle toplam algılama aralığının yüzde 10-15'ine karşılık gelir.  Oysa Baumer alışılanın aksine toplam aralığın yüzde 2'sine indirmeyi başardı.  Yani bu, 1000 mm'ye kadar toplam algılama mesafesinde sadece 20 mm'lik kör menzil anlamına gelir. Böyle kısa bir kör menzil, kesinlikle benzersiz ve eşsiz bir şekilde Baumer fizik yasalarını zorladığının kanıtıdır.

Ultrasonik ürünlerin özellikleri, algılanacak nesne veya ortam için geçerli montaj ve çevre koşulları ile ilgili çok yüzeyli ve yönlü uygulamalara izin verir. Algılama mesafesi ve kör aralıkta sıklıkla değişen uygulama ihtiyaçları olan kullanıcılar, genellikle daha fazla sensör çeşitliliği gerek duyar. Çünkü dar kör mesafeli standart ultrasonik sensörlerde sadece sınırlı algılama aralığı vardır. 
 
Baumer'in U500 / UR18 ultrasonik sensörlerini kullanırken, uzun algılama mesafesindeki ihtiyaçlar için kör aralıktan ödün vermeye gerek kalmaz. Kullanıcılar için bu, sensör çeşitliliğini tek tipe indirgemelerini anlamı taşır. Çünkü sensör 20 ile 1000 mm arasındaki uzun algılama mesafesini tamamen kaplar. Bu sayede sensör hizalamasını ve tasarımını basitleştirir ve mühendislik maliyetlerini azaltır. Ayrıca, her iki sensör ailesi de IO-Link arabirimi aracılığıyla hassas, esnek ve uygulamaya özel parametreler geliştirir. Örneğin, sonik dalga boyutu kap açıklığına ve tespit edilecek sıvıya, hızlı ve kolay bir şekilde uyum sağlar. Bu özel parametreler sayesinde sensörler, proses verileri ile bir sonraki çalışmaya, katma değer sağlarken, iyileştirilmiş proses ile sistemi etkin kullanımı sonucu mükemmelleştirir. 

Yeni ayarlanabilir senkronizasyon fonksiyonu sayesinde, birden fazla sensör yan yana birbirinden etkilenmeden çalışabilmektedir. Bu senkronizasyon dışarıdan tetikleme veya IO-Link üzerinden kolayca ayarlanabiliyor.