Yaskawa, doğrudan duruş özelliği sayesinde, kata yanaşma işlemini sürücüye bırakıyor ve bu sayede kata yanaşma sinyali geldiğinde, asansörün o anki hızının ne olduğunun önemi kalmıyor. 

Yaskawa Türkiye Sürücü ve Hareket Kontrol Bölümü İş Geliştirme Müdürü Fatih Gündoğan, konforlu duruş imkanı veren “Doğrudan Duruş (Direct Landing)” fonksiyonunu ve Yaskawa’nın asansör sektörüne özel sürücü çözümlerini anlattı:

YASKAWA, ASANSÖRDE EN İYİ OLMANIZ İÇİN! 

Sektörle ilgili sohbetlerimizde zaman zaman, artık her ürün aynı kalitede, her ürün her işi yapıyor gibi yaklaşımlarla karşılaşıyorum. Yüzeysel bakıldığında doğru gibi gözüküyor fakat gözden kaçırılan bir nokta var. Eskiden 2 kontaktörle de asansör yapılıyordu, neden hala kontaktör kullanmıyorsunuz? Çünkü insanoğlu her zaman ilerlemeyi, bir yerden bir yere ulaşım hızını ve konforunu artırmak istedi. Asansörde de bu serüven farklı değil. Yaskawa, dünyanın hemen her noktasında bu serüveni sürükleyebilecek üstün bir teknoloji ve mühendislik desteği sunuyor. Kullanıcı talebi de bu teknolojinin sahada kullanılabilmesinin önünü açıyor. 

YASKAWA L1000A – UYGULAMALARA DEĞER KATIYOR 

Asansör sektörünün tüm paydaşlarının yakından tanıdığı L1000A asansör sürücümüzün klasik özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. 

•    Türkçe Dil Seçeneği 
•    Dişlili ve dişlisiz makinalar için tek sürücü 
•    Yüzde 200 üzerinde pik akımlar 
•    Dişlili ve dişlisiz makinalar için otomatik motor tanıtma (auto-tuning) 
•    YASKAWA Kalitesi – 70 bin saatin üzerinde bakım gerektirmeyen çalışma 
•    Sessiz motor çalışması 
•    Mükemmel konfor için gelişmiş özellikler (örnek: tork dalgalanması baskılama) 
•    Kattan kata süreyi azaltmak için ek fonksiyonlar 
•    Keypad ve kontrolör entegrasyonu için tasarlanmış I/O arayüzü 
•    Sökülebilir terminaller, sürücü ömür hesabı gibi servis kolaylığı için tasarlanmış parçalar 
•    Asansör dilinde yazılmış menü ve dokümanlar 
•    Enerji kesildiğinde kurtarma özelliği 

Asansör dili demişken, dokümanlarımızı sahada karşılaşılabilecek durumlara göre hazırlıyoruz. Uygulama dokümanlarımız ve asansör mühendislerimize direkt olarak ulaşabileceğiniz problem çözüm hattımız sayesinde, ihtiyaç duyulan durumlarda cihaza el paneli üzerinden hızlıca müdahale edilebiliyor. 

GENİŞ ÜRÜN AİLESİ (OTOMATİK KAPILAR, ENERJİ TASARRUFU) 

Asansör gündeme geldiğinde, aklımıza gelen ilk ürün genellikle Yaskawa L1000A oluyor. Fakat iki arıza arasındaki ortalama süresi 28 sene olan mikro sürücümüz J1000 ile otomatik kapılar için, D1000, R1000 ve U1000 ürünlerimiz ile enerji geri kazanımlı projeleriniz için de mükemmel çözümlere sahibiz. Bizi en iyilerde görüyorsunuz. Daha yüksek binalarda, daha fazla ağırlık taşıyacak, daha hızlı devreye alınabilecek, daha yüksek hızlarda çalışacak asansörleri mümkün kılıyoruz. Bir gökdelen, bir hastane veya 2 katlı bir villa… Uygulamanın nerede olacağı bizim için fark etmiyor! Evet küresel bir robot, endüstriyel sürücü, makina kontrolcüsü tedarikçisi olarak asansör sektörüne hitap eden çok iyi ürünlere sahibiz, fakat sektördeki başarımızın arkasında yatan sebep sadece iyi ürünlere sahip olmamız değil. Yaskawa yüz yılı aşan tecrübesi ile, her şart altında ve dünyanın hemen her noktasında mükemmel konforu sunarken, özel bir çözüme ihtiyacınız olduğunda Ar-Ge ekibinizle aynı masaya oturarak, Ar-Ge ekibinizle birlikte uygulamalarınıza değer katan çözümler de üretiyor. 

UYGULAMAYA DEĞER KATMAK NE ANLAMA GELİYOR? 

Bildiğiniz gibi Türkçede herkesin normal kabul ettiği fakat esasında yanlış olan tanımlamaları anlatan galat-ı meşhur diye bir tabir vardır, bu tabire uygun olarak bizim sektörümüzde de normal karşılanan bazı problemler var. Bu problemler, normal kabul edildiği için pek dikkat çekmez. Bir sürücü ile bir dişlisiz makinayı devreye alırken karşılaşılan yaşanan sorunlar gibi. Yaskawa Türkiye olarak, bu gibi sorunları iş ortaklarımızla birlikte çözüyoruz. Belirli motorlar için doğrudan tanıma özelliği getiren “PM&Play” fonksiyonu veya kata yanaşma konforundaki genel sorunları çözebilmek için geliştirdiğimiz “Doğrudan Duruş (Direct Landing)” fonksiyonu gibi bazı fonksiyonlar, Türkiye’de asansör sektöründen gelen talepler üzerinde, Türkiye için üretildiler. Bu kapsamda geliştirdiğimiz birçok özelliği tek tek anlatmaktansa, doğrudan duruş özelliğini bir örnek olarak vermekle yetineceğim. 

DOĞRUDAN DURUŞ (DIRECT LANDING) NE İŞE YARIYOR?

Hatırlarsınız, eskiden asansör bir kata yanaşırken, kata belirli bir mesafe kaldığında bir mıknatıs görür, yavaş hıza geçer ve kat hizasına geldiğinde ise sarsıntılı bir şekilde dururdu. Bu konforsuz duruş metodu hem kata hizalamanın mükemmel olmasını engeller, hem de asansördeki yolcuları rahatsız ederdi. Çeşitli yöntemlerle bu duruş metodu artık değişti, kontrolcüler geliştirildi ve kabinler eskisi kadar rahatsız etmeyecek şekilde kata yanaşıyor. Fakat bu senaryoda, kontrolcü ve sürücü kata yanaşma esnasında hala birbirleriyle konuşuyorlarsa, bu konuşma sebebiyle bir gecikme, ikinci hıza geçişte bir sarsıntı veya kata yanaşma hassasiyetinde bozulma görebilirsiniz. Bir evde sorun çıkartmayacak bu durumlar, bir hastanede, bir sedye geçişinde problem çıkartabilir. Bunu istemeyiz. Yaskawa, doğrudan duruş özelliği sayesinde, kata yanaşma işlemini sürücüye bırakmanıza olanak sağlıyor bu sayede kata yanaşma sinyali geldiğinde, asansörün o anki hızının ne olduğunun önemi kalmıyor. Doğrudan duruş, sinyal geldiğinde asansör hızı ne olursa olsun kat mesafesinde durmak için gereken hız profilini otomatik olarak hesaplayarak asansörün tam olarak kat hizasında durmasını sağlıyor ve bu sayede konforlu bir duruş elde edebiliyoruz. Yaskawa, dünyanın en iyilerinin kullandığı ürünler ile Türkiye asansör sektörünü ileri taşımasının yanında, asansör/pano imalatçılarına dünyanın her noktasında erişebilecekleri bir servis ağı ve ürün portföyü sunuyor.