Ales Pres Satış Müdürü Mustafa Karakoç, insana ve teknolojiye sürekli yatırım yapan markanın üretmekte olduğu yüksek teknoloji pres makinaları ile sektörde aranan bir marka haline geldiğini söyledi. Ales Pres Satış Müdürü Mustafa Karakoç kapak özelinde sorularımızı yanıtladı. 

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

İmal ettiği yüksek tonajlı dar tipli presler ile jant sektöründe, büyük tablalı ve yüksek tonajlı link drive mekanizmalı presler ile otomotiv sektöründe, knuckle joint mekanizmalı presler ile de özellikle radyatör paneli sektöründe ciddi ivme yakalayan firmamız, sektörde aynı zamanda ciddi bir açığı da kapatmıştır. Bu tip preslerde Türkiye de ve yurtdışın da dünyaca ünlü firmalar tarafından ilk tercih edilen marka olmayı başarmıştır.

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?

Yeni üretim hattı, Ar-Ge ve teknoloji kararları firma sahipleri ve üst düzey yöneticiler arasında yapılan istişareler neticesinde verilmektedir. Yakın dönemde servo pres üretimi ve Ar-Ge yatırımı kararı aldık.

Üretime dönük hangi teşvikler var ve bundan siz nasıl istifade ediyorsunuz?

Devlet yardımları ve teşvikleri ile alakalı olarak firmamız ağırlıklı olarak yurtdışı pazar araştırma desteğinden faydalanmaktadır. Yeni geliştirdiği özel makinalar için TÜBİTAK desteğinden faydalanmaktadır. Yeni ve ilk yapılacak üstün teknolojili presler için TÜBİTAK desteğine başvuruyoruz.

Fabrikanızda; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız?

Tüm üretim süreci birbirine bağlı zincir halkaları gibi doğru planlama, zamanında üretim ile titizlikle yürütülmekte nihai ürün çıkana kadar her süreç doğru çalıştığından emin olarak hassasiyetle ele alınmaktadır. Ar-Ge’den tasarımı tamamlanmış olan ürünün müşteri onayından sonra her bir parçası ilgili reçetelerle siparişe dönüştürülmekte, satın alma ve üretim süreci başlamaktadır. Satın alma neticesinde gelen tüm ithal malzemeler üretimi tamamlanmış prese eklenmekte ve nihai ürünü oluşturmaktadır. Müşterinin nihai ürünü onaylamasından sonra sevki gerçekleştirilmektedir. 

   
Yararlandığınız otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden bahsedebilir misiniz? 

Hedefimiz sıfır hatadır ya da başka bir deyiş ile sadece istenen kalite seviyesi referans alınıp hataları tespit etmektense, hataları önlemeyi ilke edinmekteyiz, sürekli iyileşme yolunda kalite sistemindeki tüm proseslerde başarılı olmak için planla, uygula, kontrol et, önlemini al uygula yöntemlerini kullanıyoruz. Çalışan memnuniyetini sağlayarak, ISO-9000 normlarına uygun kalite yönetim sistemini oluşturuyor, geliştiriyor, muhafaza ediyor ve böylece dünya pazarına erişebilmek ve bu pazarda kalıcı olmak için çaba sarf ediyoruz.
 
Geriye dönük izlenebilirlik çalışmaları kapsamında neler yapıyor?

ISO’ya uygun tüm kayıtlar günlük tutulmakta ve bu kayıtların yedekleri belli peridotlarda alınmaktadır.  

Depolarınızda operasyon süreçlerini hızlandırmak ve doğru sevkiyatı sağlamak adına ne tür donanım ve yazılımlardan yararlanıyorsunuz? 

Depolarınızda operasyon süreçlerini hızlandırmak için paket programlar kullanıyoruz. Sevkiyata kadar tüm reçeteler ve iş emirleri bu programlar üzerinden yürümektedir.

Bünyenizde otomasyon ile IT'nin entegrasyonunu nasıl sağlıyorsunuz? Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Üretimde kullandığımız tüm makinalar server vasıtasıyla Ar-Ge ve Mühendislik bölümüne bağlıdır. Tüm ürettiğimiz makinalarımızı opsiyonel olarak Endüstri 4.0’a uyumlu üretebilmekteyiz.