AB Komisyonu Üyesi Cecilia Malmström, Amerika’nın kendilerine gümrük tarifesi uygulaması durumunda buna karşılık vereceklerini belirterek, “ABD’nin, AB’den aldığı otomobillere gümrük tarifesi kararı almasında durumunda, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre, karşıtlılık esasını uygulayacak ve biz de uzun bir listeyi hızlıca hazırlayacağız." dedi.

ABD’nin söz konusu otomobillere uygulamayı planladığı tarifelerin Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırı olduğunu kaydeden, Malmström, DTÖ kurallarına göre, kendilerinin de uzun bir liste hazırladıklarını ve bu listede tarım ürünlerinin de olabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Trump, ithal otomobil ve parçalarına yüzde 25'e kadar gümrük vergisi kararı alabileceklerini açıklamıştı. Böyle bir kararın alınması durumunda, ABD’ye en fazla otomobil satan Almanya’nın etkilenmesi bekleniyor.

JUNCKER KONUYU, TRUMP İLE GÖRÜŞECEK

AB Komisyonu Başkanı Juncker, Avrupa Birliği ülkelerinin, Amerika ile bir ticaret savaşından kaçınmak için son ana kadar olabilecek tüm iletişim kanallarını açık tutacağını, kasım ayı sonunda Arjantin'deki G20 Liderler Zirvesi'nde Başkan Trump ile son bir kez konuşacaklarını açıklamıştı.

Dört ay önce Beyaz Saray'da bir araya gelen Trump ve Juncker, olası ticaret savaşından kaçınmak üzere, aldıkları önlemler üzerinde mutabakata vardıklarını açıklamışlardı.

Bununla beraber, Başkan Trump, Avrupa Birliği ile ilişkilerinde, artık yeni bir sayfanın açıldığına işaret ederek, "Avrupa Birliği ile sıfır gümrüklü bir ticaret antlaşması almak ve otomotiv dışındaki tüm ürünlerde  teşvikleri sıfırlayacağız." Şeklinde konuşmuştu.

Ticaret ihtilafları için müzakereler sürerken karşılıklı ek gümrük vergisi getirilmemesi konusunda anlaşan ABD ve AB, Dünya Ticaret Örgütü'nde, reforma gidilmesi için birlikte çalışacaklarına dair de karar almıştı.