Akdeniz Mobilya, Kağıt Ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Başkanı Onur Kılıçer, "Türk ürünlerini tanıtmak ve farklı pazarlarda ihracatımızı artırmak için kıta kıta gezeceğiz" şeklinde konuştu.

AKAMİB 62 MİLYON DOLARLIK DIŞ SATIM YAPTI

Türkiye, mayıs ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 15,2 artışla 19 milyar dolara ulaştı. Tüm zamanların en yüksek mayıs ayı ihracatına ulaşan Türkiye ihracatına mobilya sektörü de önemli destek verdi.

Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri dış satımı, geçen yılın mayıs ayına göre yüzde 22,4 oranında artış göstererek, 613 milyon 440 bin dolara ulaştı. Sektörün mayıs ayı Türkiye toplam ihracatındaki payı yüzde 3,2 oldu.

AKAMİB de bu dönemde yüzde 5,2’lik artışla 62 milyon 950 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

DIŞ SATIMDAKİ BÜYÜME DİKKAT ÇEKİYOR

Sektörün ilk 5 aylık verileri incelediğinde ise, dış satımdaki büyüme dikkati çekti. Ocak-Mayıs 2022 döneminde Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı, Ocak-Mayıs 2021 ile mukayese edildiğinde yüzde 28 artarak 3 milyar 322 milyon 608 bin dolar olarak kaydedildi.

Benzer dönemde AKAMİB de yüzde 13,5 artış ile 390 milyon 477 bin dolarlık dış satıma imza attı.

"ABD PAZARI ÇALIŞMALARININ MEYVELERİNİ VERMESİ MEMNUN EDİCİ"

Mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendiren AKAMİB Başkanı Kılıçer, mevcut pazarlarda büyürken yeni pazarlar da kazandıklarını dile getirdi. AKAMİB Başkanı, yaşanan küresel bir gelişmeden kaynaklı sektörün negatif yönde etkilenmemesi adına pazar çeşitliliği sağlamanın önemini vurguladı. 

Bu kapsamda çalışmalar yürüttüklerini, mayısta dış satım yaptıkları ülkelerde Irak'ıın değişmez pazar olarak liderliğini koruduğunu aktaran Kılıçer, dünyanın en büyük ithalatçı ülkesi olan ABD pazarına yönelik gerçekleştirdikleri çalışmaların meyvelerini vermesinin kendilerini memnun ettiğini ifade etti.

Kılıçer, "ABD’ye mayıs ayında yüzde 34,1’lik artış ile 3,3 milyon dolar, ilk 5 ayda ise yüzde 49,5’luk artış kaydederek 17,5 milyon dolarlık ihracat yaptık. Yılsonu hedefimiz de 40 milyon doları aşmak. ABD ihracatımızda sektörümüzün Türkiye geneli performansı da çok başarılı. Mayıs ayında yüzde 28,4’lük artışla 25,2 milyon dolar, Ocak-Mayıs 2022 döneminde ise yüzde 17,5’luk artışla 138,2 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Yılsonunda ABD’ye Türkiye geneli sektör dış satımımız 300 milyon doları geçecektir." dedi.

SİNAN GİDER, BANTBORU'NUN DİJİTAL DÖNÜŞÜM VİZYONUNU AÇIKLADI SİNAN GİDER, BANTBORU'NUN DİJİTAL DÖNÜŞÜM VİZYONUNU AÇIKLADI

Dış satımı artırmak hedefiyle dünyanın dört bir köşesine gideceklerini, gelecek dönemde Avrupa ve Asya’daki çalışmalarına ilaveten ABD, Kanada ve Avusturalya’ya da sektörel ticaret heyetleri düzenleyeceklerini söyleyen Kılıçer, Türk ürünlerini tanıtmak ve farklı pazarlarda ihracatı artırmak için kıta kıta gezeceklerini belirtti.

İHRACATINI UZAKDOĞU'DA BÜYÜTTÜ

Türkiye geneli sektörün bu sene mayıs ayı ihracat rakamlarına göre değer bazında en önemli pazar Irak olarak kayıtlara geçerken, bu pazarı İsrail, Birleşik Krallık, ABD ve Almanya takip etti.

İlk 10 ülke arasında en çok artış yüzde 185,8 ile Yunanistan’a yapılırken, beş aylık dönemde de benzer şekilde yüzde 132,3 ile en çok artışta Yunanistan ilk sırada yer aldı. AKAMİB’in Mayıs 2022 değer bazında ihracatı ülkelere göre incelendiğinde yine Irak’ın ilk sırada olduğu görüldü.

Bu ülkeyi Almanya, İsrail, ABD ve Libya izlerken, mayıs ayında en çok artış yüzde 294,1 ile Katar’a gerçekleştirilen dış satımda yaşandı. İlk 5 ayda ise ihracatın ilk sırasında Irak yer alırken, en çok artış da yüzde 427,7 ile Tayvan’a yapıldı.

EN FAZLA ARTIŞ GÖRÜLEN İL KAHRAMANMARAŞ OLDU

İl bazında ele alındığında, mayıs ayında 251 milyon 591 bin dolarla İstanbul liderliğini muhafaza etti. İstanbul'u sırasıyla İzmir, Bursa, G. Antep ve Kayseri izledi. Dış satımında en çok artış görülen şehir yüzde 652,3 artış oranıyla Kahramanmaraş oldu.

Ocak-Mayıs 2022 döneminde ise en başarılı beş şehir sırasıyla İstanbul, Bursa, İzmir, Kayseri ve Gaziantep olarak kayıtlara geçti. Benzer şekilde ilk 5 aylık dönemde de yüzde 441,4'lük artışla Kahramanmaraş ihracatını en fazla artıran il oldu.

MOBİLYA ZİRVEYE DEMİR ATTI

Sektörün mayıs ayı ihracatında alt grup bazında ilk sırayı kağıt-karton ve matbu yayınlar aldı. Bu grupta değer bazında yaklaşık yüzde 42’lik artış sağlandı. Ocak-mayıs dış satım rakamlarına bakıldığında ise, en çok artışın yüzde 40 ile "Diğer Ahşap Mamülleri" ürün grubunda yaşandığı görüldü. Mobilyalar grubunda da yüzde 18,5 oranında artış yaşandı.

AKAMİB’in 2022 yılı mayıs ayı ihracatı alt grup bazında değerlendirildiğinde ise mobilyalar ürün grubu yüzde 11,7 artışla ilk sırada konumlandı. Alt gruplarda da keresteler-sandık-kafes-palet ürün grubunda yüzde 14 oranında artış kaydedildi.

Beş aylık dönemde dış satım rakamlarına göre, ilk sırada yine mobilyalar ürün gurubu yer alırken en çok artış yüzde 51,5 ile diğer ahşap mamülleri ürün grubunda gerçekleşti.