BERLİN (AA) - Beşinci nesil mobil internet bağlantısı 5G, günümüzde, teknolojinin ana gündem maddesi durumunda. Akıllı şehirlerin kurulmasından, Sanayi 4.0’ın yaygınlaşıp, Toplum 5.0’a geçişin kapılarını açmasında, kablosuz erişimin sunduğu, uzaktan operasyonlara kadar sınırsız olasılığa ve daha çok gıda üretimine kadar neredeyse tüm yaşamı değiştirecek bir olgu.

Nokia Corporation CEO’su Rajiv Suri, 5G gibi gelişen teknolojilerin, global dünyada verimlilik problemini ortadan kaldıracağını belirtti.
Visa CEO’su, konunun finansal tabana yayılma eleştirilerine yanıt verirken, tabana yayılmanın, finansla okuryazarlıktan sonra geldiğini ifade etti. 

KÜRESEL 4.0 SANAYİYİ DEĞİL, TOPLUMU ÖNCELEYECEK!

Küresel 4.0’ın şirketlerin yararından çok sosyalleşmeye odaklanacağı tespitini yapan, Hu “Bugüne kadar teknolojiden uzak kalmış kesimin de, yaşamlarına konfor katıp, bankacılığı yaygınlaştıracağını, gıda üretiminde verimi arttıracağını kaydetti.

Hu, globalleşmenin, ihtisaslaşmış mal teorisi, karşılaştırmalı üstünlük ve rekabet destekli iş birliğinin sonucu olduğunu kaydederek, “İş dünyasının Küreselleşme 4.0'ın çizgilerini çizmeye katabilmek lazım.” dedi.

SADECE TEMEL DEĞERLERE İHTİYACIMIZ VAR

Nokia Corporation CEO’su Rajiv Suri, ileri teknolojilerin “verimlilik sorununu” çözeceğine değinerek, dijitalleşmenin ABD’de üretimi yüzde 2,7 yükselttiğini söyledi.

2028’in Amerika için “taşma noktası" anlamına geldiğini belirten Suri, enerji, üretim, sağlık ve ulaştırmanın dijital ağlarca desteklendiğini ileri sürdü.
Global Dijital Politika Genel Direktörü Eileen Donahoe, teknolojinin hızının, dijitalleşmeden yararlanan insanlarda genel bir “güven aşınması” getirdiğine işaret ederek, ileri teknolojinin hızlanması ve farklı disiplinlerde uygulanmasıyla hükûmetler arasında güven aşınmasını getirdiğini de kaydederek, “Ekonomik kalkınma ve refahı sağlarken, kamu yararı ve kamu güvenliğini de eş zamanlı temin etmek mümkündür. ABD ve Çin arasındaki ticaret/ teknoloji savaşına bakarsak, yeni değerlere gerek olmadığını görebiliriz. Sadece, eşitlik, özgürlük ve demokratik süreç gibi temel paydalar, tek ihtiyacımız olan değerler” dedi. 

10 YILDA BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİN ENERJİ TALEBİ NE OLACAK?

Visa CEO’su Alfred Kelly ilk kez orta sınıfın, yoksulluk sınırında olanların sayısını geçtiği tespitini yaparak, “Küreselleşme 4.0’da, daha insan merkezli olmak zorunda. Bilgi teknolojileri bugün elektrik enerjisinin yüzde 10’unu kullanırken, 10 yıl içinde bu oran yüzde 30’a çıkacak. Durum böyle olunca da, Visa, tüm veri ofislerinde yenilenebilir enerji kullanma kararı aldı.” dedi.