Bilişim ve sermaye sektörlerinde çokça konuşulmakta olan iki konu var: Blockchain ile Bitcoin. Bunlar birbirlerinden ayrı kavramlar. Bitcoin kripto para türü. Karşılığı para olan şifrelenmiş bir bilgisayar kaydı. Bitcoin aracı olmadan kişiden kişiye ödeme yapmayı güvenli kılıyor. Bitcoin’den başka kripto paralar da var. Bitcoin ilk olması nedeniyle en popüler olanı.

Blockchain aracıya ihtiyaç duymadan bir verinin iki taraf arasında doğrudan değiş tokuşunu olanaklı kılan protokoldür. Bu kayıtların işlenip izinsiz değiştirilmesine olanak verilmediği bir muhasebe sistemi gibi düşünülebilir. Kripto paralar Blockchain içinde işlem görürse dünya çok değişik bir yapıya dönüşür. Dolara bağımlılık kalmaz! Şu anda veri-enformasyon-bilgi transferi yapan Internet devrim geçirerek değer transferi yapar hale gelir. 

Blockchain’in bu sayfaya girmesinin nedeni tedarik zincirini dönüştürecek olmasıdır. Bir üstünlüğü değiştirilemez kayıtların yaratılması ve tüm paydaşlara şeffaf biçimde sunulmasıdır. Böylelikle şeffaf izlenebilirlik sağlanır. Buna tüm imalat ve lojistik faaliyetleri, sözleşmeler, ödemeler, iş süreçleri dahildir. Üstelik bu işleyiş dağıtık yapıda olduğundan hiç bir firmanın kontrolü söz konu olamayacaktır. Blockchain ile noterlik, pek çok banka fonksiyonu, seyahat acentalığı, komisyoncular vb. pek çok aracı ortadan kalkacaktır. 

Otomasyon yazılımcısının bir çalışma alanı Endüstri 4.0 ise ikincisi de Blockchain ortamıdır.